Generalstreik mot Syriza

0

Generalstreiken i Hellas 12.11.2015 var en massiv protest mot den nedskjæringspolitikken som regjeringa til Alexis Tsipras administrerer. Det var den største streiken på mange år. Flytrafikken ble rammet, det samme ble havnene, sjukehusene og offentlige kontorer. I følge de landsomfattende fagorganisasjonene var streiken opp mot 70% effektiv.

I Aten kom det til gatekamper mellom demonstranter og politi. Ungdommer som brøt ut av demonstrasjonene kastet molotovcocktails og politiet svarte med å skyte tåregassgranater.

Streiken og demonstrasjonene kom som en reaksjon på at den greske regjeringa og parlamentet nå vedtar de første rundene av den nedskjæringspolitikken de er pålagt å følge av EU og Troikaen, den politikken som det greske folket stemte nei til i folkeavstemninga, men som Syriza likevel gjennomfører.

«Vinteren kommer til å bli eksplosiv, og dette markerer starten,» sa Grigoris Kalomoiris, som er et ledende medlem av tjenestemannsorganisasjonen Adedy.

«Når gjennomsnittslønna allerede er blitt skjært ned med 30%, og lønningene allerede er uforsvarlig lave og det sosiale sikkerhetsnettet er i ferd med å bryte sammen, så kan vi ikke sitte stille,» sa Kalomoiris videre.

Eurosonens diktat mot Hellas i juli 2015 er et overgrep av historiske dimensjoner. Financial Times siterer Tacitus og sier «De lager en ørken og kaller det fred.» Forbes sier: «Kriger er startet på grunnlag av mindre enn dette.» EU, med Tyskland i førersetet, tar kontroll over 25% av Hellas’ BNP, og skal selge landets arvesølv på billigsalg til storkapitalen. I følge eurosonens sjef Jeroen Dijsselbloem sier at det handler om «fly, flyplasser, infrastruktur og ganske sikkert banker». Noen sammenlikner behandlinga av Hellas med Versailleavtalen fra 1919.

Og så er det altså venstrepartiet Syriza som administrerer elendigheten under diktat fra EU.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.