Samtidig øyenvitnerapport fra Hiroshima og Nagasaki

5

Det historiske selskapet i Russland har publisert en rapport fra den sovjetiske ambassadøren til Japan som han sendte til Moskva en måned etter bombinga av Hiroshima og Nagasaki. Rapporten er blitt frigitt av Russlands utenriksdepartement i forbindelse med 70-årsdagen for angrepene. Rapporten kan leses her.

I 1946 nedatte president Truman en kommisjon som utarbeidet The US strategic bombing survey. Blant de sivile deltakerne i kommisjonen fantes blant annet John K Galbraith. De intervjuet over 400 amerikanske offiserer og gjennomgikk japanske militære loggbøker og kunne i juli 1946 konkludere slik:

Based on a detailed investigation of all the facts and supported by the testimony of the surviving Japanese leaders involved, it is the survey’s opinion that . . . Japan would have surrendered even if the atomic bombs had not been dropped, even if Russia had not entered the war and even if no invasion had been planned or contemplated.

To byer uten militær betydning og 200.000 sivile ble utryddet, til tross for at det ikke hadde noen betydning for Japans kapitulasjon. Det må utvilsomt kalles en krigsforbrytelse i stor skala. Eller som Robert Fisk skrev på forsida i The Independent 7. august 2010:

Most of us seem to believe the bombing of Hiroshima and Nagasaki was a war crime. I certainly do. The Japanese were already talking of surrender. That Caesar of British historians, A J P Taylor, quoted a senior US official. «The bomb simply had to be used — so much money had been expended on it. Had it failed, how would we have explained the huge expenditure? Think of the public outcry there would have been . . . The relief to everyone concerned when the bomb was finished and dropped was enormous.»

Forskeren Mark Selden mener at det var en annen agenda som var vel så viktig for USA, som å slippe unna kritikk for sløsing:

Impressing Russia was more important than ending the war in Japan.

I følge denne analysen ble de to byene med alle sine uskyldige og intetanende sivile utslettet, ikke for å slå Japan, men for å sjokkere Sovjetunionens ledelse.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Bra,Steigan.

    Håper også det kan bli skrevet noe fra de krigsforbrytelsene som ble begått av US og GB overfor Tyskland på slutten av krigen.
    I den forbindelse kan det være greit å ta med det som skjedde etter krigen,der oppimot 1 mill.tyskere døde p.g.a.behandlingen fra seierherrene,mange av dem ble rett og slett sultet til døde.

  2. Jeg anbefaler serien fra Oliver Stone «Untold history of United States» i 10 deler. Den tar blant annet opp dette (om at japanerne hadde overgitt seg uansett) og mye annet som har kommet frem,om tiden under og etter 2.verdenskrig. Nrk har forøvrig vist serien tidligere. Mvh Bjarte

  3. «I følge denne analysen ble de to byene med alle sine uskyldige og intetanende sivile utslettet, ikke for å slå Japan, men for å sjokkere Sovjetunionens ledelse,» heter det til slutt i denne artikkelen. Når du har undersøkt maktforholdene i mellomkrigstiden, slik jeg har gjort, er konklusjonen temmelig klar. Kreml benyttet USA som en fremmedlegion til å gjøre grovarbeid for seg overalt på kloden. Akkurat som i dagens verden. De to atombombene tjente bare Stalin, som kunne ta en jafs av Japan også helt på tampen av krigen.

  4. Atombombingene var betiget av menneskeartens gudetro og således et resultat av. Uten den/ faktoren gudetro, ingen atombombinger, – ei heller WW2.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.