Terroristene er våre allierte

0
Terroraksjon mot turister i Tunisia, en moské i Kuwait og en fabrikk i Frankrike

Tre terroraksjoner på samme dag; Kuwait, Tunisia og Frankrike. Foreløpige meldinger tyder på at det er Den islamske staten som står bak. Stilt overfor disse avskyelige handlingene er det viktig å være klar over en ting: disse terroristene er våre allierte.

Terroraksjon mot turister i Tunisia, en moské i Kuwait og en fabrikk i Frankrike
Terroraksjon mot turister i Tunisia, en moské i Kuwait og en fabrikk i Frankrike

En del av planen til Den islamske staten

Terroraksjonene er sjokkerende, men det er da også meningen. Dette er en del av strategien til Den islamske staten. De har gjort det helt klart at de vil videreføre sin jihad på denne måten. Terroraksjonen fant sted bare dager etter at IS hadde erklært at de ville bruke ramadan i år til å utøve terror.

Tidligere har de erklært st de vil slå til mot europeiske hovedsteder, som for eksempel Roma.

Alle de store avisene i Italia har hatt trusselen fra Det islamske kalifatet på forsidene: «Siamo al sud i Roma …» – «Vi befinner oss sør for Roma», underforstått: Vi kan angripe dere når vi vil! Og italienske myndigheter skjønner at dette ikke er en tom trussel.

Amerikanske eksperter sier at Den islamske staten nå har konsolidert seg i Libya og opprettet det de kaller Kalifatet Tripoli. En talsmann sier til ABC News at «De (IS) eier nå mer eller mindre Libya.» En annen sier: «Vi har ingen kontroll der og ingen autoritet der.»

Den libyske ambassadøren til De forente arabiske emiratene sier i et intervju:

På grunn av sine ressurser er Libya blitt en minibank, en bensinstasjon og en flyplass for IS. Det er en ulykksalig tilstand av fornektelse av dette, og det er ekstremt farlig.

IS har vist en forbløffende evne til å etablere seg og sikre seg kontroll over nye områder. Da jihadistene i Banghazi fikk hjelp av NATO til å styrte Gaddafis regime, ble de den viktigste rekrutteringskilden til det som skulle bli IS i Syria og Irak. Nå som de er konsolidert der, kommer mange av jihadistene tilbake til Libya der de har fordrevet regjeringa og parlamentet fra hovedstaden.

Den islamske staten har for noen måneder tilbake erklært at den annekterer territorium i Algerie, Libya, Sinai, Saudi Arabia og Jemen. Og det er sannsynlig at de vil bruke samme modell i Afghanistan og Pakistan.

Tyrkias støtte til jihadistene i Syria

Jeg skrev i går om NATO-landet Tyrkias støtte til Den islamske staten. Der dokumenterer jeg at Tyrkia gir betydelig støtte til IS ved å la dem transportere fremmedkrigere, våpen, utstyr og ammunisjon gjennom Tyrkia til Syria. Det er også dokumentert at den tyrkiske etterretningstjenesten MIT også sjøl har transportert våpen til IS på egne lastebiler.

Man skal være naiv på grensa til det uttillatelige for å tro at det store NATO-landet Tyrkia gjør dette uten at NATO vet om det og har godkjent det.

USA visste i 2012 at IS ville lage en stat i Syria – og så det som positivt

Dette skrev jeg på steigan.no 7. januar 2015:

Det er noe svært merkelig med IS, eller Den islamske staten. Gruppa oppsto tilsynelatende fra ingenting. Så plutselig hadde de en større hær som feide inn i Irak med en kolonne hvite Toyota SUV-er og fikk den irakiske hæren til å fordufte som vann i ørkenen. Og så har USA og Gulfstatene med lettlurte nasjoner som Norge på slep, startet en krig mot dem som ikke ser ut til å ha verken taktikk eller strategi. I hvert fall hvis hensikten er å bekjempe IS.

Jeg viste videre til en svært velinformert artikkel i The New York Times 24. mars 2013 der det blir påvist hvordan våpen og utstyr ble fløyet inn fra Saudi Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia (!). Og vi snakker ikke om en liten skala, men om en massiv operasjon som omfattet minst 160 flygninger med store transportfly. Og Times lar det ikke være noen tvil om CIAs rolle i dette prosjektet:

Fra kontorer på hemmelig sted har amerikanske etterretningsoffiserer hjulpet arabiske regjeringjer med å kjøpe våpen, inklusive en svær ordre fra Kroatia, og valgt ut de opprørskommandantene og gruppene som skulle motta våpnene ved ankomst, i følge amerikanske tjenestemenn som uttaler seg under forutsetning av at de får være anonyme.

“Et konservativt anslag på den lasten disse flygningene hadde med seg er omkring 3500 tonn militært utstyr,” sier Hugh Griffiths, fra det svenske fredsinstituttet SIPRI, og fortsetter: “Det omfanget og den hyppigheten det er snakk om viser at det dreier seg om en vel planlagt og koordinert hemmelig logistikkoperasjon.”

Våpentransporten var så enorm at en tidligere amerikansk tjenestemann omtalte den som en foss av våpen.

Den konservative gruppa Juridical Watch har fått rettens kjennelse for å få utlevert hemmelige dokumenter fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA). I disse dokumentene fra 7. august 2012 viser at samarbeidet med jihadistene ikke er noe hendelig uhell. Det er bevisst og målrettet. USA visste hva de gjorde og så med tilfredshet på planene om å skape et islamistisk kalifat i Syria. Det er et dokument på sju sider, og på side 5 kan man lese dette:

syria telegram_edited-1

“… there is the possibility of establishing a declared or undeclared Salafist Principality in eastern Syria (Hasaka and Der Zor), and this is exactly what the supporting powers to the opposition want, in order to isolate the Syrian regime, which is considered the strategic depth of the Shia expansion (Iraq and Iran).”

Pentagon forutså altså at Den islamske staten ville oppstå som en direkte følge av USAs strategi, og så på muligheten for opprettelsen av et «salafistisk fyrstedømme» som positivt, fordi det ville svekke Assad. Og Pentagon visste om at disse salafistene fikk våpen fra våre allierte islamister i Libya.

USA rekrutterer til IS via Pakistan

Den pakistanske avisa The Express Tribune, som er partner med New York Times, skriver i en artikkel 28.01.2015 at pakistansk politi har arrestert en kommandant for Den islamske staten i Pakistan med navn Yousaf al Salafi, som under avhør har tilstått at han har mottatt penger fra USA for å rekruttere til IS.

Pakistanske sikkerhetsmyndigheter sa 22. januar at de hadde arrestert al Salafi og to av hans medarbeiere under et raid i Lahore. Andre kilder sier at han ble arrestert allerede i desember 2014.

Under forhørene har al Salafi avslørt at han har mottatt penger via USA for å drive sin organisasjon i Pakistan og rekruttere unge mennesker for å slåss for IS i Syria, i følge Daily Express.

Den islamske staten i Libya

NATOs krig mot Libya, der Norge spilte en framtredende rolle, ødela et av Afrikas mest velfungerende land og skapte ideelle forhold for jihadistene som fram til da var holdt i sjakk av Gaddafi. Norge og NATO fungerte som jihadistenes flyvåpen og sørget for at de kunne rykke fram og sikre seg kontroll over strategiske punkter i landet. Det siste året er denne makta konsolidert og jihadistene har erklært at de har opprettet Den islamske staten i Libya. Under Gaddafi hadde jihadistene et fotfeste i de øst-libyske byene Benghazi og Dherma. Derfra sendte de fightere til Syria. En studie fra Flashpoint konkluderte med at 16% av jihadistene i Syria kom fra Saudi Arabia og 21% fra Libya, og da først og fremst fra disse to byene.

I løpet av 2014 og 2015 har IS i Libya konsolidert seg i Benghazi, Dherma og Sirte og har rettet angrep mot Tripoli. Det er flere islamistgrupper i Libya, og den internasjonalt anerkjente regjeringa har knapt full kontroll noe sted i landet. Her er Wikipedias artikkel om Den andre libyske borgerkrigen.

Fra Libya kan det sendes våpen og jihadister til hvor som helst i Nord-Afrika, både for å styrke Boko Haram, men også for å styrke jihadistene i det nordlige Mali eller i Algerie.

De er våre allierte

Mesteparten av pengene til krigen i Syria, som har ødelagt store deler av Syria og drevet 3 millioner på flukt fra landet og ytterligere 6,5 millioner på flukt innenlands, kommer fra arabiske oljediktaturer som Qatar, Kuwait og Saudi Arabia.

Støttespillerne til Den islamske staten, Tyrkia, Saudi Arabia, Kuwait og Qatar – og bak dem USA, er våre allierte.

Når folk med rette blir rystet over den terroren vi har sett i Kuwait, Tunisia og Frankrike, og som vi garantert kommer til å se andre steder, bør de derfor stille våre politikere til ansvar for at de har bidratt til å skape denne situasjonen. Vi må kreve en slutt i støtten til terroristene som gjør sitt beste for å ødelegge Syria og drive millioner på flukt. Og vi må kreve et oppgjør med den krigspolitikken som blant annet satte Norge i førersetet for å ødelegge Libya.

 

Forrige artikkelNATO øker støtten til Kiev-juntaen, forbereder mer krig
Neste artikkelOg nok en gave til leserne: Svar på tiltale (1982)
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).