Soros: – Godta Kinas yuan, ellers blir det krig!

0
Geroge Soros er fast inventar på møtene i milliardærklubben World Economic Forum.

Spekulanten George Soros, som har samarbeidet med CIA og NSA om flere fargerevolusjoner, oppfordrer nå USA på det sterkeste til å godta den kinesiske valutaen yuan renminbi som internasjonal reservevaluta. På et møte i Verdensbanken sa Soros at en slik anerkjennelse er nødvendig, «ellers risikerer vi en tredje verdenskrig».

USA har lenge sørget for å holde Kinas innflytelse nede i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), men nå er den kinesiske økonomien så sterk at det ikke lenger lar seg gjøre. I mars 2015 søkte Kina om å få yuan opptatt som en del av den valutakurven som IMF bruker til å beregne de såkalte spesielle trekkrettighetene (SDR) som brukes i internasjonal samhandel. De valutaene som inngår i SDR i dag er britiske pund, amerikanske dollar, japanske yen og euro.

Som vanlig er uttalelsene til Soros i overkant dramatiske. Christine Lagarde, som er sjef for IMF, har allerede sagt at yuan kommer til å bli tatt opp i SDR, «spørsmålet er ikke om, men når»:

Finansanalytikerne regner med at yuan med nødvendighet kommer til å bli en del av valutakurven. Som kapitalanalytiker i Baader Bank, Robert Halver, sier til Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWR)«Når man er en økonomisk stormakt blir man før eller senere med i SDR. Kina vil da ha den fordelen at yuan blir anvendbar over hele verden.»

Soros stiller det dessuten feil. Det riktige er at det ikke lenger er noen ting USA kan gjøre for å hindre yuan i å bli en verdensvaluta (bortsett fra å starte en verdenskrig, da). Hvis USA fortsetter å blokkere Kina, vil Kina simpelthen etablere et nytt system ved siden av og i konkurranse med IMF/Verdensbanken. Denne prosessen er allerede i gang. I 2014 ble BRICS-banken opprettet som et alternativ til Verdensbanken og i 2015 har Kina etablert den asiatiske utviklingebanken, der alle USAs viktigste allierte blir med, på tross av at USA påla dem å la være. Kina er allerede en større kreditor i USAs tradisjonelle bakgård, Latin Amerika, enn Verdensbanken. DWR skriver at Kina vil internasjonalisere gullbørsen i Shanghai, slik at en gullbasert yuan de facto vil bestemme den internasjonale prisen på gull. USA frykter at Kina er i ferd med å etablere en ny gullstandard som vil parkere en dollar som ikke er basert på annet enn det den måtte ha av tillit.

I det stille har Kina i det siste kjøpt opp store mengder gull, men kanskje vel så viktig: Kina har kjøpt opp svært mange gullgruver. Landets gullreserver er derfor antakelig langt større enn det man offisielt oppgir.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRapport fra Colombia: USA-soldater voldtok barn
Neste artikkelUSAs marine utfordrer Kina i Sørkinahavet, et risikabelt spill
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).