Nyttige idioter

0
Uansett utenriksminister har Norge et nært forhold til oljediktaturet Saudi Arabia

«Dere slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for. Dere er hverandres nyttige idioter,» sa Bjørnar Moxnes til de såkalte Pegida-demonstrantene i Oslo. Han har opplagt et poeng. Det er ikke «Vesten mot resten» som begge sider liker å hevde. Faktisk støtter Vesten noen av de aller mest ekstreme islamistene samtidig som vanlige muslimer opplever undertrykking og diskriminering. Norge samarbeider for eksempel nært med «Vokteren av de to helligdommer» – det hodekappende diktaturet Saudi Arabia.

Uansett utenriksminister har Norge et nært forhold til oljediktaturet Saudi Arabia
Uansett utenriksminister har Norge et nært forhold til oljediktaturet Saudi Arabia

Falske narrativer

Norsk politikere sier at de kjemper mot islamistisk terror og at de vil verne om interessene til vanlige muslimer. Sannheten er nesten stikk motsatt. Faktum er at samtlige representanter i det forrige stortinget – fra absolutt alle partier – allierte seg med islamistiske oljediktaturer og lokale jihadister for å ødelegge Afrikas mest velfungerende land og skape en ruin som produserer nesten like mye terrorisme som olje. Og de samme politikerne er nære allierte med verdens nest største sponsor av jihadistisk terrorisme, nemlig det brutale oljediktaturet Saudi Arabia. (Og lydige løpegutter for verdens største sponsor av all terrorisme – torturiststaten USA.)

Det er ikke sant som de nyttige idiotene sier at det er «Vesten mot resten» eller Vesten mot islam. Vesten støtter og sponser islamistene og tråkker på interessene til vanlige muslimer. Al-Qaida og Den islamske staten er ikke «anti-imperialister på avveier» som kjemper for muslimers interesser mot vestlig imperialisme. De er skapt av vestlig imperialisme i samarbeid med noen av verdens verste diktaturer og opptrer deretter. Jihadistene dreper flere muslimer enn de dreper folk i Vesten, og de hadde ikke kunnet gjøre det uten solid støtte fra vestlig imperialisme. Samtidig brukes terrorismen deres til å sette vanlige mennesker fra ulike religioner opp mot hverandre og til å begrunne avskaffelsen av demokrati og ytringsfrihet. De statslederne som liksom demonstrerte for ytringsfrihet i Paris var like falske som de manipulerte bildene av dem, og det politiske rullebladet deres er svartere enn natta i kloakken.

Saudi Arabias rolle

Både britisk og amerikansk imperialisme har vært svært aktive i å gi huset Saud den unike plassen det har i verdens økonomi og politikk. Den saudiarabiske kongefamilien er «voktere av de to helligdommer» (Mekka og Medina) og voktere av verdens største oljekilder. Det siste gjør at det brutale diktaturet deres slipper unna enhver kritikk fra «vestlige demokrater» og at de får alle de våpen og investeringer de måtte trenge. Alle vestlige ledere legger seg for flate kong Abdullah, slik som for eksempel president Hollande, som mottok Jeddahs æresorden av kongen. Saudi Arabia bruker den enorme oljeformuen delvis til å bestikke sitt eget folk til å holde seg i ro, delvis til å støtte jihadistgrupper som holder seg unna kongedømmet og delvis til å investere i en massiv spredning av den ekstreme varianten av islam som Saudene holder seg med, wahhabismen.

Hollande mottar Jeddahs æresorden av kong Abdullah
Hollande mottar Jeddahs æresorden av kong Abdullah

De bruker og har brukt hundrevis av milliarder dollar for å bygge wahhabi-moskeer og madrasaer over hele verden som sprer denne fundamentalismen. Kongedømmet har vært helt sentralt i å bygge opp jihadismen i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og mange andre steder. Da jihadister fra Afghanistan ble sendt til Kososvo på nittitallet for å slåss sammen med UCK var Saudi Arabia involvert. Vestlig etterretning har lange tradisjoner i å bruke islamistiske grupper til å bekjempe anti-imperialistiske eller nasjonalistiske regimer. CIA og Secret Service brukte islamister i Iran da de styrtet den demokratisk valgte statsministeren Mossadeq i Iran i 1953. De brukte islamister for å undergrave det arabisk-nasjonale regimet til Gamal Abdel Nasser. Og godt støttet av Saudi Arabia brukte de islamister for å kjempe mot det Sovjet-kontrollerte Afghanistan. Saudi-sponsede grupper har infiltrert Sentral-Asia, mange afrikanske land og naturligvis også den kinesiske Xinjiang-provinsen.

I boka Secret Affairs – Britain’s Collusion with Radical Islam viser Mark Curtis hvor systematisk, langvarig – og kriminelt dette samarbeidet mellom britisk etterretning og jihadistisk islam har vært og at det fortsetter den dag i dag. Curtis skriver:

Saudi Arabia har brukt 50 milliarder dollar på å spre wahhabisme, deres ekstreme versjon av islam, har bygd 1500 moskeer og 2200 islamske skoler over hele verden. Den saudiske staten er den ledende kilden til finansiering av Al-Qaida og andre jihadsiter, den har vært den viktigste sponsoren av terrorisme de siste 30 år og den sørget for 45% av de utenlandske militante i Irak.

Innenriks praktiserer Saudi Arabia et absolutt diktatur fullstendig uten yringsfrihet, med brutal undertrykking av kvinner og av enhver opposisjon. Det vakte berettiget oppstyr da Den islamske staten halshogde to vestlige journalister, men reaksjonene har vært svært dempet over at Saudi Arabia satte ny rekord i halshogging i 2014.

Norsk samarbeid med Saudi Arabia

Flere interne dokumenter Klassekampen har fått tilgang til «viser at norske myndigheter det siste året har arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet, som er beryktet for sine offentlige halshogginger og anklages for å ha bistått nettopp IS,» skriver Klassekampens journalist Yohan Shanmugaratnam.

Den 7. mai, samme dag som UDs statssekretær Morten Høglund (Frp) var i Riyadh og åpnet arkitektfirmaet Snøhettas utstilling i byen, dømte myndighetene i landet bloggeren Raif Badawi til 1000 piskeslag og ti års fengsel. Han er anklaget for å være frafallen og risikerer dermed dødsstraff. I en spørretime i juni forsikret utenriksminister Børge Brende (H) at Høglund tok opp menneskerettigheter under sitt Saudi-Arabia-besøk. Det Brende ikke nevnte, var at Høglund også møtte saudiske investeringsmyndigheter samme dag som Badawi fikk sin dom. Hensikten med møtet var å «åpne dører» for norske selskaper som vil investere i Saudi-Arabia, ifølge Brendes egne embetsfolk.

Men det gjelder ikke bare denne blå regjeringa. Klassekampen skriver:

Andre norske regjeringstopper som har reist til landet de siste årene er daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), olje- og energiministrene Åslaug Haga (Sp) og Ola Borten Moe (Sp), og Trond Giske (Ap) som var i Saudi-Arabia i fjor (2013) som nærings- og handelsminister.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da at «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder,» og gikk sterkt inn for at norsk næringsliv skal satse i Saudi Arabia. (Samtidig som han innrømte at «Saudi Arabia har store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter.(!)» )

Norsk våpeneksport og krig

I følge en rapport fra Changemaker eksporterte Norge våpen for 1,5 milliarder kroner til autoritære regimer i perioden 2002–2012, og eksporten til Saudi Arabia var den største blant dem. Norske våpen for 600 millioner kroner ble eksportert til kongedømmet. Sentralt her er naturligvis Kongsberg Gruppen, som har eget kontor i Riyadh. Vi selger våpen til Saudi Arabia, Qatar, Kuwait og Oman, alle sammen autoritære oljediktaturer.

Militært har Norge vært indirekte alliert med Saudi Arabia og Qatar i forbindelse med krigene i Libya og Syria. I Libya gikk vi som kjent i spissen for å bombe landet i stykker. Dette gjorde vi til støtte for jihadister som var finansiert av Qatar og Saudi Arabia. I Syria støtter Norge den koalisjonen som fører krig mot regjeringa. Alt snakk om «moderat syrisk opposisjon» er spill for galleriet. Det handler om jihadister som al Nusra-fronten og IS. Mesteparten av pengene til denne krigen, som har ødelagt store deler av Syria og drevet 3 millioner på flukt fra landet og ytterligere 6,5 millioner på flukt innenlands, kommer fra arabiske oljediktaturer som Qatar, Kuwait og Saudi Arabia.

Norge dilter etter USA, Storbritannia og andre vestlige imperialistmakter når det gjelder å støtte kriger der jihadistene spiller en sentral rolle. Man kan snakke så mye man vil om å «bekjempe terrorismen» og «ta avstand fra den islamske staten», men i virkelighetens verden er vi med på å bygge opp disse gruppene, væpne dem og legge til rette for dem.

Spiller vegg med terroristene
Noen kritske røster har hevdet at massakren mot Charlie Hebdo-redaksjonen var en «falsk flagg»-aksjon, altså at den ikke var utført av al-Qaida fra Jemen, men av andre som ga seg ut for å være det. I vår gjennommanipulerte verden kan dette naturligvis ikke utelukkes. (Jeg mener, glemme igjen ID-kortet i fluktbilen!) Men det spiller egentlig ikke så stor rolle. al-Qaida er sjøl en slags falsk-flagg-organisasjon. Effekten blir den samme. Og hvis vi antar at det faktisk var al-Qaida denne gangen, så var det en uhyre vellykket og velregissert aksjon. Den økonomiske og militære prisen for aksjonen var forsvinnende liten for terroristene i forhold til hva de oppnådde. Målet var velvalgt. Den islamske staten og al-Qaida betrakter enhver «vantro» i Vesten som legitime terrormål, så de kunne like gjerne ha bombet en T-bane eller et boligkompleks. (For å gi et hint: angrepet handlet ikke om blasfemi.) Men ved å ramme ei «blasfemisk avis» fikk de lagt motsetningene nøyaktig der de ville ha dem. Naturligvis visste terroristene at det store flertallet i Frankrike og i Vesten ville fordømme dem. Det spiller ingen rolle. Det er tvert i mot en fordel. Men de visste også at en slik aksjon vil rekruttere nye terrorister. Og de visste at sjøl om flertallet av muslimene ville fordømme aksjonen, så ville de ha en viss forståelse for den. Jihadistene har riktignok forbilder fra 600-tallet, men de er ytterst moderne. De forstår vestlig opinion, de kan sosiale medier og de vet utmerket hvordan de manipulerer oss.
Og terroren spiller rett i hendene på våre egne undertrykkere. David Cameron dro rett hjem fra «photo op-en» i Paris for å relansere Big Brother-overvåking. Hollande sendte 10.000 soldater ut på gatene og ga ordre til enda mer overvåking og undertrykking i Frankrike. Terroren fører til at demokratiske rettigheter avvikles og at samfunnet militariseres. Dette skjer samtidig med den største økonomiske krisa i kapitalismens historie, der eliten vet at opprøret mot fattigdom og arbeidsløshet vil komme. Da passer det jo aldels ypperlig å avvikle demokratiet og ytringsfriheten samtidig som man militariserer samfunnet og innfører vegg-til-vegg overvåking av oss alle.
Terroristene og de vestlige imperialistene driver altså et perfekt veggspill. Ofrene er det store flertallet av vanlige, fredelige muslimer og naturligvis hele det sivile samfunnet i vest.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVis meg dine venner …
Neste artikkelTitusener mot TTIP i Berlin
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).