Ukrainas amerikanske finansminister tapte 100 mill $ for skattebetalerne

0
Natalie A. Jaresco (USA) blir ny finansminister i Ukraina

Ukrainas amerikanske finansminister tapte 100 mill $ for skattebetalerne

Den amerikanske statsborgeren Natalie A. Jaresko er ny finansminister i Ukraina. Hun har i årevis jobbet for US State Department –  blant annet som leder for økonomiseksjonen i USAs ambassade i Kiev. Hun er medeier og toppsjef i det amerikanske investeringsfirmaet Horizon Capital.

Det er nå kommet fram at hun har klart å tape minst 100 millioner $ av amerikanske skattepenger som var investert i hennes eget investeringsfond. Samtidig som hun tapte disse pengene utbetalte hun seg sjøl lønn fra de investerte pengene på 1 million dollar i året. De pengene hun investerte på vegne av USA investerte hun i firmaer der hun sjøl hadde eierinteresser, en praksis som er helt forbudt for en forvalter. Det er journalisten Robert Parry som skriver dette i Consortiumnews.

Jaresko er dermed kommet til rett sted. Ukraina er landet for svindel og korrupsjon, og der oligarker uten den minste skyldfølelse beriker seg på det offentliges bekostning. Mens russiske oligarker stjal opp under 20% av nasjonalformuen etter Sovjetunionens fall, klarte oligarkene i Ukraina å rane til seg nesten 50% av landets rikdommer. Det er femti mennesker som eier ca. femti prosent av all rikdom i landet. De skal nå styres av en finansminister med samme moral som dem selv.

Robert Parry skriver at Victoria Nulands utsagn om at USA har investert fem milliarder dollar i regimeskifte i Ukraina virker i overkant. «men når man ser hvor raust USA har forsynt Jaresko med penger, blir historien mer troverdig. 150 millioner dollar her og 150 millioner dollar der – det blir fort penger av det».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRekordvarme i 2014
Neste artikkelTjuvholmen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).