Ikke større ambisjoner, Klassekampen?

20

Klassekampens nyttårsløfter

I en annonse i dagens utgave gir redaksjonen i Klassekampen leserne åtte løfter for det nye året:

• Vi lover å sette alle ledige ressurser inn på å lage en enda bedre avis.
• Vi lover å inspirere deg når du skal velge ut hva du skal ha på nattbordet.
• Vi lover å skrive rikt og variert om kunst. Og teater. Og film.
• Vi lover å se bak slagordene og skjære bort valgflesket ved høstens valg.
• Vi lover å fortsette vår satsing utenfor Oslo, og dobler bemanningen på Trondheimskontoret.
• Vi lover å satse enda tyngre på godt skrevne saker og tekster med lang holdbarhetsdato.
• Vi lover å holde deg oppdatert på en rekke musikkformer, fra hiphop til klassisk, fra Norge og verden.
• Vi lover å ikke bruke en eneste krone på konsulenter som forteller oss at «ungdommen er online».

I dagens verden med krig, krise og økende ulikhet tror jeg mange lesere gjerne skulle ha sett gravende og avslørende journalistikk om makt, penger og klasseundertrykking. Mer satsing på arbeiderklassen. Mer aktiv motstand mot krig. Men redaksjonen lover ikke noe på disse områdene. Nytt navn? Kunstkampen?

Da er det godt Klassekampens lesere kan logge inn på steigan.no og lese om klasser og klassekamp, gravende artikler om makt og penger og analyser av den internasjonale utviklinga bygd på en grunnleggende kritikk av imperialismen og kapitalismen. Jeg lover at det ikke blir en eneste spaltecentimeter med personfokusert prat, ikke en millimeter med skamros av sosialdemokratiet, men desto mer av den systemkritikken du ikke finner i andre medier.

Vel møtt i 2015!

Godt nytt år!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


20 KOMMENTARER

 1. For noen år siden prøvde en telefonselger fra Klassekampen å nyrekruttere meg fra avisa som jeg hadde sagt opp fordi den var blitt politisk uinteressant og fordi kulturstoffet gikk langt over (eller utenfor?) hodet på en skarve bibliotekar. Jeg gjorde rede for dette, og sa til slutt at jeg syntes det var komisk at avisa beholdt navnet, for hvilken klassekamp foregår der? Da plumpet det ut av selgeren at det lurte sannelig han også på!

  Fint at du graver, Pål Steigan.

 2. Dette var lite lovende for Klassekampem. Samfunnet i dag er dessverre nesten fritt for visjoner og prinsipper, til og med djevelene er avskaffet, og det er farlig. For eksempel fører det til fasinasjon for virkelig ekstreme bevegelser som IS. Og dessuten at «upolitiske fenomener» innen økonomi, informasjon og overvåking kan vokse som sopp i en fuktig kjeller; nesten usett.

 3. Det mest radikale her er løftet om ikke å bruke penger på konsulenter. Tja; vel og bra, men ikke akkurat systemomveltende.

 4. Det er lenge siden jeg gav opp Klassekampen. Det var derfor desto hyggeligere å oppdage En folkefiende og Steigan.no. endelig noen som tar de viktige sakene på alvor. Jeg er imponert av arbeidskapasiteten din og hvordan du bruker den. Takk for bidragene dine i det gamle året og jeg håper du står på like mye i 2015. GODT NYTT ÅR.

  • Takk skal du ha, Freddy. Da jeg fikk en kreftdiagnose i 2006 bestemte jeg meg for at heretter skal jeg bare gjøre ting jeg synes er viktige, hyggelige, interessante eller behagelige. Kreften ble den største energiinnsprøyting jeg har fått i et enkelt slag. Og når så kreftoperasjonen i fjor gikk bra, så er det bare å gi full pinne. Den krisa som dette var ga meg også perspektiver på livet som har fått stor betydning. Jeg tar ikke meg sjøl så høytidelig lenger, og jeg tør i større grad å stole på magefølelsen og på det jeg finner gjennom arbeidet. Den metoden jeg har utvikla gjør også at jeg ikke slipper opp for stoff. Jeg graver i statistikk, rapporter og fakta og bygger alltid slutningene på det. Det er spennende. Ofte blir jeg sjøl overrasket over hva jeg finner og deler det med leserne. Jeg kan love å stå på også i 2015. Godt nytt år!

    • Takk. Hvis vi bare kunne nå kritisk masse, så er det utrolig mye vi kunne få til. Problemet er egentlig ikke våre fiender, men våre venner. De fortsetter å være hypnotisert. Kan vi bryte magien, er det mye vi kan få til. Godt nytt år!

     • Det er jeg enig i. Det er viktigere å være konkret og målrettet mot riktig publikum enn å spre kunnskap og fakta ukritisk til alle uavhengig av hvem. En opplyst person som føler kallet for å kjempe kampen vil leve kampen, og i det påvirke flere. Vi må jobbe på flere nivåer og på forskjellige måter for å dekke en større andel mennesker. Så får vi håpe på en domino-effektiv og eksponensiell vekst av bevisste mennesker som ønsker å ta del i sitt liv og andres. Kanskje må vi forsøke å treffes og ha workshops og dialog i større grad. Legge planer og organisere. Håper vi får møtes neste år! God kveld og gode tanker fra oss:) boktips for nyåret er Rupert Sheldrake – vitenskapens vrangforestillinger og aldous huxley – island om du ikke har lest dem.

 5. Eg er stort sett einig i kritikken av Klassekampen som kjem fram her. Diverre er det ikkje så mange gode alternativ – i den tradisjonelle avisverda ingen. Difor er eg framleis abonnent, Klassekampen er tross alt betre enn VG/Dagbladet! Men det er godt å ha denne bloggen ved sia av. Eller kanskje rettare: Steigan.no er hovudsaka, medan KK er «ved sia av».

  • Klassekampen er nok Norges beste avis, på tross av alle sine mangler. Den kunne ha vært så mye bedre, men ok, da får vi gå løpet sjøl. Godt nytt år!

 6. Kan hende også Klassekampen synes det er litt ekkelt å ta i hva Greer kaller «den kalde og våte virkelighets-makrellen»?

  http://thearchdruidreport.blogspot.no/2014/12/the-cold-wet-mackerel-of-reality.html

  «To misuse a bit of prose from Charles Dickens, it was neither the best of times nor the worst of times, but I know very few people who will object when, a few hours from now, 2014 gets dragged off to the glue factory. This has not been a good year for most people in the United States. By all accounts, this year’s holiday season was an economic flop of considerable scale—the US media, which normally treats cheery corporate press releases with the same enforced credulity that Pravda used to give to pronouncements from the Politburo in the Soviet era, has had to admit that Black Friday sales were down hard this year, even counting the internet—and plenty of Americans outside the echo chambers of the media have very good reasons to worry about what 2015 will bring.

  Mind you, cheerleading of a distinctly Pravda-esque variety can still be heard from those pundits and politicians who are still convinced that people can be talked into ignoring their own experience if they can only be force-fed enough spin-doctored malarkey. That sort of enthusiasm for the glorious capitalist banker’s paradise has plenty of company just now; I’m thinking in particular of the steady drumbeat of articles and essays in the US mass media wondering aloud why so many Americans haven’t noticed the economic recovery of the last four years, and are still behaving as though there’s a recession on.

  Of course there’s an explanation for that awkward fact, which is that the recovery in question never happened—outside, that is, of the abstract otherworld of numerical jugglery and spin doctoring that passes for official economic statistics these days. For most Americans, the last four years have been a bleak era of soaring expenses, shrinking incomes and benefits, rising economic insecurity, and increasingly frequent and bitter struggles with dysfunctional institutions that no longer bother even to pretend to serve the public good. That’s the reality people in the United States face when they get out of bed each morning, but it’s not a reality that’s welcome in the American mass media, so endless ingenuity has been expended in explaining why so many people in the US these days haven’t noticed the alleged economic recovery that’s allegedly burgeoning all around them.

  I expect to see a good deal more of this sort of twaddle in the weeks immediately ahead, as those mass media pundits who haven’t yet trotted out their predictions for the new year get around to that annual task. For that matter, it’s doubtless safe to assume that out here on the fringes where archdruids lurk, there will be plenty of predictions of a different kind or, rather, several different kinds. There will be another round of claims that this is the year when the global economy will seize up suddenly and leave us all to starve in the dark; there will be another round of claims that this is the year when this or that or the other hot new technology will come swooping in to save the day and let the middle classes maintain their privileged lifestyles; there will be—well, those of my readers who have been following the blogosphere for any length of time can fill in the blanks themselves.»

  Selv syntes jeg Dag og Tid var Norges beste avis, fram til jeg ble klar over hva Paul Krugman egentlig står for, da de ukentlig trykker hans artikler fra New York Times.

  Etter det nedrige angrepet på Richard Heinberg og Post Carbon Institute i fjor, rører jeg ikke Dag og Tid igjen før de fjerner Krugman fra spaltemetrene.

  Et eksempel på hva slags vås Krugman lirker av seg:

  “Saving the planet would be cheap; it might even be free. . . . It would have hardly any negative effect on economic growth, and might actually lead to faster growth” – Paul Krugman

 7. Jeg tror radikale folk gjør klokt i å legge fra seg all ønsketenkningen om Klassekampen. Alt tyder på at ettersom krigene og konfliktene tilspisser seg,vil Klassekampen – som SV – bli et organ for sosialdemokratisk Nato-imperialisme. Mye tyder på at dette er en smertelig erkjennelse for de generasjonene som har nedlagt mye arbeid og idealisme for avisa.
  Det som etter mitt skjønn bør debatteres i 2015 er muligheten av å bygge opp en web-avis som vidreførte de aller beste egenskapene ved det gamle Klassekampen. Dette ikke for å skifte ut Steigan-bloggen, men for å utbygge noe som kjemper mot imperialistisk krig og for arbeiderklassen.
  Personlig blir jeg helt fortvilet de gangene jeg tenker gjennom den situasjonen som hersker for «venstre» i Norge. Det er nærmest et mirakel at nasjonen holder seg flytende i det hele tatt og i 2015 blir det hardere stormer.
  Alt godt for denne bloggen.

  • Klassekampens økonomiske modell og dens politiske program henger sammen. Klassekampen er bygd på statsstøtte og må derfor holde seg inne med ethvert flertall på Stortinget. Alternativet hadde vært å bygge på en aktivistisk massebevegelse, politisk og økonomisk. Det alternativet er forkastet for lenge siden.
   Hvordan Klassekampen kommer til å stille seg får vi se. Den var bra ved oppstarten av Libya-krigen, men stort sett taus siden. Den definerer Stoltenberg og AP til den venstresida som KK vil være avis for og den har vært elendig på Ukraina. Men det atår mange gode artikler der fortsatt. Vi får se.
   Norsk venstreside ligger i stabilt sideleie og er for eksempel helt passiv overfor den økende krigsfaren. Begrepet venstre treffer dårlig nå. Jeg foretrekker å snakke om klasse. Det er mulig det åpner seg et rom for et elektronisk magasin mot imperiet og for arbeiderklassen. Vi får se. (Gjentok jeg meg sjøl nå?) Jeg fortsetter mitt arbeid, og jeg ligger foran den planen jeg la for to år siden. Men det er langt fram.

 8. På forsida av Vårt Land i dag har de Kathrine Aspaas over hele forsida, hvor hun påstår at 2015 blir året for etisk lederskap, med henvisning til Verdens økonomiske forum sitt møte om etisk lederskap i Davos i Januar.

  Godt du tar for deg det «etiske» lederskapet deres her på steigan.no!

 9. Jeg ser Aspaas legger til: «2015 blir et år med omstilling, men det blir en omstilling til noe vi alle ønsker oss.»

  Jøje meg, denne dama kjører de fram på forsida av Vårt Land, som går for å være en kristen avis. Som om vi alle ønsker oss det samme som 0,01%erne i Davos.

  Selv abonnerer jeg ikke på noen papiravis, fordi avisbudet bråker noe så forferdelig når han kjører opp til soveromsvinduet vårt. Selv vil jeg anbefale 4 norske nettsteder:

  Steigan.no, Kulturverk.com, Harvest.as og levevei.no. Av utenlandske er mine favoritter The Archdruid Report, P2P-Foundation, Resilience.org og Our Finite World med Tverberg.

  Stort sett får jeg all informasjon fra disse nettstedene, og de former mitt verdensbilde. For nyhetsbildet er Steigan.no den absolutt beste!

  Tror Aspaas ville riste på hodet og mene meg hjernevasket. Dette er en kamp om tanker og sinn! Takk for din innsats!

  • Takk. Jeg jobber med utsiktene for 2015, og for meg ser det ikke ut til noe et noenlunde vettug menneske ville ønske seg. Mer om dette snart.

 10. Glansa papir?

  Av og til kikker jeg gjennom magasinene som flyselskapene legger i lommene i flysetene. Jeg kan finne lesverdige artikler mellom all reklamen – om reiser til eksotiske stedet, om kultur og kjente personer. Magasinene er helt tilpassa den gjennomsnittlige flypassasjer, ofte den relativt velstående middelklassen.
  Mange av artiklene i KK kunne være på slikt glansa papir. Nå finnes jo mange kompetente journaliser i avisa, både veteraner og noen unge, som skriver interessante artikler. En del av de faste bidragsyterne kan også bringe inn ny kunnskap og nye perspektiver.
  Men mye av stoffet kommer i reprise. Det økonomiske stoffet er, bortsett fra Telenor-avsløringene, sydd over samme lest: En sosialdemokratisk kritikk av nyliberalismen. Marxistiske perspektiver er ofte fraværende.
  Portrettintervjuene er prega av koseprat. Nesten aldri blir personene konfrontert med ubehagelige spørsmål. For en maktperson må et portrettintervju i KK være som et vedlegg til CVen.
  Leserspalta er prega av de samme navnene, halvparten med professortitler. Ukjente navn, som mitt, møter en vegg når vi prøver oss.
  Jeg veit ikke hva slags strategi redaksjonen har for videre framdrift. Det er selvsagt vanskelig å nå fram med kritikk når KKs opplag vokser år for år. Den mer eller mindre velstående – og ofte selvnytende middelklassen – er såpass stor i Norge at KK sikkert kan vokse videre. Men er det noe mål i seg sjøl når avisa mer og mer mangler brodd?
  Jeg er f.eks. overraska av at KK ikke tar utgangspunkt i alle de kildene Steigan legger gratis ut og bruker disse til egne analyser. F.eks. det oppsiktsvekkende om hvordan EU planlegger å knuse folkelige opprør ved å bygge en hel by i Tyskland , Schnöggersburg, som treningssted. Jeg kopierte artikkelen om dette og viste den til en del meget oppgående eldre mennesker i nyttårshelga – og de sa det var noe av det verste de hadde lest, særlig med tanke på at dette skjer i Tyskland.

 11. Den illegale presse? Hvis den nåværende Klassekamp-tenkningen fortsetter,vil vi som 9 april 1940,bli tatt på senga av former for imperialistisk krig rundt og i Norge. Vi kan jo ikke forvente at det kommer noe realistisk fra etablissementet som KK forlengst er en del av.
  Kanskje er det slik at det er eldre folk som skjønner alvoret? Men de fleste av oss har ikke teknisk kunnskap eller helse til å starte et elektronisk magasin.
  Om det er unge folk som leser denne linken,bør de la høre fra seg. Forberedelsene er halve slaget,sa Napoleon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.