Hemmelig avtale mellom den italienske staten og mafiaen på søttitallet

0

Det fantes en hemmelig pakt, en organisk direkte forbindelse mellom de italienske hemmelige tjenestene og mafiaen Cosa Nostra. To rapporter som er lagt fram under en rettssak i Roma bekrefter for første gang at det var et nett av samarbeid mellom den militære etterretningstjenesten SID og mafiaklanene i Palermo.

strage di milano
Fra blodbadet i Milano 17. mai 1973. Bombeaksjon gjennomført av høyreekstremister i samarbeid med de hemmelige tjenestene.

Avtaler mellom toppledelsen i SID, mafiaen og fascistene

Tre representanter fra påtalemyndigheten i Roma har vært i Johannesburg og snakket med den tidligere sjefen for kontraspionasjen i SID (1971–79), eks-general Gianadelio Maletti. Han flyktet til Sør-Afrika i 1980 for å slippe unna en straff i Italia. Det er avisa La Repubblica som skriver om dette.

Maletti som nå er en mann på 92, men ifølge avisa med en hukommelse som er freschissimo, forteller at det var en slik avtale mellom en liten gruppe menn i ledelsen for de hemmelige tjenestene og den sicilianske mafiaen. Han sier også at CIA var direkte involvert og at de hadde insistert på å trekke inn fascistene i Ordine Nuovo, fordi de var «mer pålitelige militært og bedre politisk motivert». Maletti bekreftet også at han hadde kjent til de to forberedelsene til statskupp i Italia, (Rosa dei Venti, Borghese), som denne gruppa hadde vært med på. General Maletti sier at CIA, en del folk i de hemmelige tjenestene og Ordine Nuovo sto bak bombeangrepene på søttitallet.

Det har lenge vært antatt, og delvis kjent, at de hemmelige tjenestene i Italia har deltatt i en rekke politiske forbrytelser, og at de har hatt tette forbindelser med den organiserte kriminaliteten. Men Maletti er en av de mest sentrale offiserene som har bekreftet dette. Han skal også ha hatt nære forbindelser til israelsk etterretning og til Andreotti.

Operasjon Gladio

I 1956 oppsto organisasjonen Gladio, den var en del av NATOs stay-behind-grupper, som også fantes i Norge, og opererte utenfor og over loven. I 1990 innrømte en av gudfedrene i italiensk politikk, kristelig-demokraten Giulio Andreotti at organisasjonen var en «struktur av informasjon, reaksjon og beskyttelsestiltak», med hemmelige våpenlagre og hemmelige hæravdelinger. Gladio deltok blant annet i et stille statskupp i Italia i 1964 der sosialistpartiet ble tvunget til å forlate regjeringa. Gladio skulle hindre at kommunistpartiet, som da var det sterkeste kommunistpartiet i Vest-Europa, skulle komme til makta i Italia.

Ifølge et sveitsisk forskningsprosjekt utført av Center for Security Studies i Zürich gjorde en grundig studie av Gladio og NATOs hemmelige hærer. Prosjektet konkluderte med rapporten Secret Warfare : Operation Gladio and NATO’s Stay-Behind Armies som ble publisert i november 2004.

Ifølge rapporten utførte Gladio, i samarbeid med Italienske høyre-ekstremister, en serie bombeangrep på offentlige steder med «flest mulig uskyldige ofre». Den italienske venstresida fikk skylden for dette. Målet var å skape terrorfrykt i den Italienske befolkningen og å få dem til å be staten om mer sikkerhet. Teknisk utstyr og sprengstoff ble skaffet av Gladio-gruppa, og det hemmelige politiet beskyttet personene som hadde deltatt aksjonene fra straffeforfølgelse.

Forberedelser til statskupp i Italia

Dette hemmelige nettverket planla minst tre kuppforsøk i Italia. For det første Borghese-sammensvergelsen i 1970. I forståelse med ledende militære og utvalgte politikere var det planen å okkupere innenriksministeriet, forsvarsdepartementet, kringkastingen RAI – og deportere opposisjonspolitikere. Kuppet skulle gjennomføres natta mellom 7. og 8. desember 1970. Deklassifiserte dokumenter har vist at USAs ambassadør i Roma på den tida, Graham Martin, ble informert om kupplanene allerede i august. I forberedelsen til kuppet var også mafiaen med, og det samme var den hemmelige losjen P2. P2 var et hemmelig selskap som arbeidet for å avskaffe pressefriheten, undertrykke Italias fagforeninger og erstatte demokratiet med en totalitær fascistisk stat.

Rosa dei venti var ei annen fascistisk gruppe i Italia med røtter i militærapparatet. De planla et statskupp i 1973 etter samme modell som Borghese-kuppet. Denne gruppa var en avlegger av Gladio, og var sannsynligvis også knyttet til NATO. De sto bak en serie terroraksjoner i 1973, blant annet 17. mai i Milano der femtito mennesker ble såret og fire ble drept.

Stato-mafia

Det pågår og har pågått en rekke rettssaker i Italia som handler om forbindelsene mellom staten og mafiaen og om hvordan de hemmelige tjenestene, delvis i samarbeid med USA, har begått en serie politiske forbrytelser, bombeattentater og terror.

Italiensk Høyesterett har dømt Berlusconis nestkommanderende Marcello Dell’Utri til sju års fengsel for sammensvergelse med mafiaen. Saka har pågått i nesten 20 år, men nå er dommen endelig.

Høyesterett sier at det er «rikelig med bevis» på at Marcello Dell’Utri i 1974–1992 var mellommann mellom Silvio Berlusconi og Cosa Nostra og at utbetalinger til medlemmer av mafiaen har kommet punktlig i denne tida.

Dell’Utri grunnla Forza Italia sammen med Berlusconi i 1993. I mange år var han generalsekretær i partiet, og han har vært senator og medlem av Europaparlamentet. Han har aldri lagt skjul på at han er en sterk tilhenger av Benito Mussolini.

Berlusconi og Dell’Utri har også vært etterforsket for å ha hatt kjennskap til mafiaens bombekampanjer i 1993–94, men denne saka er henlagt.

Vitnemålet til Maletti utfyller bildet

Når en så sentral etterretningsmann som Gianadelio Maletti nå bekrefter at det fantes en sammensvergelse mellom de hemmelige tjenestene, fascistene, mafiaen og CIA, så står ikke dette alene som påstander uten hold. Tvert om er det heller slik at han bekrefter og utfyller et bilde som allerede har begynt å tegne seg mer og mer klart.

Det spesielle forholdet mellom organisert kriminalitet og politikk ble grunnlagt av de amerikanske militærstyrkene som invaderte Sicilia. De etablerte et samarbeid med mafiabossen Lucky Luciano i USA for at hans folk på Sicilia skulle hjelpe de amerikanske invasjonsstyrkene. Dette gjorde det mulig for mafiaen å bygge seg opp til en styrke de ikke hadde hatt før. Mafiaen ble også et viktig redskap for å bekjempe kommunistene og styrke kristelig-demokratene. Denne forbindelsen mellom mafiaen og staten har vart til denne dag.

 

Les også: Blyårene i Italia – terroren, staten og fascismen

og Italia anklager USA-diplomat for drapet på Aldo Moro

 

 

 

 

Forrige artikkelNATOs framrykking mot Russland
Neste artikkelRegionalvalgene i Italia: Sofapartiet overlegen vinner
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).