Italiensk bok om Utøya-massakren fikk Matteotti-prisen

0

Italiensk bok om Utøya-massakren fikk Matteotti-prisen

Den italienske forfatteren Luca Mariani fikk Giacomo Matteotti-prisen 2014 for boka “Il silenzio sugli innocenti. Le stragi di Oslo e Utoya. Verità, bugie e omissioni su un massacro di socialisti”. (Stillheten om de uskyldige. Massakrene i Oslo og på Utøya. Sannheten, løgnene og utelatelsene om en massakre på sosialister.)

Giacomo Matteotti var en ledende italiensk sosialist og anti-fascist som ble myrdet i Roma i 1924 av fascistene, så det var naturligvis svært passende at akkurat denne prisen ble gitt til akkurat denne boka. Luca Mariani var til stede under rettsaka mot Anders Breivik. Jeg møtte Mariani i Roma sist vinter og han forklarte at det han ønsket å få fram i boka er at det var en skandale at rettssaka ikke ble ført som en sak mot en fascistisk terrorhandling, utført av en terrorist med forbindelser til en europeisk fascistisk bevegelse. På denne måten, mente Mariani, ble det politiske innholdet i terroren tonet ned og svekket.

I Italia var det flere ledende politikere som etter terroraksjonen sa at de delte Breiviks politiske standpunkt, men var uenige i handlingene hans. En av dem gikk så langt som til å kritisere de unge AUFerne for å ha vært feige fordi de ikke hadde overmannet og avvæpnet Breivik. Det Mariani minner oss om er at Breivik ikke er alene. Det finnes en stor fascistisk bevegelse i Europa som deler hans standpunkter, og som kan bli langt farligere i framtida.

Mariani spurte meg om jeg kunne hjelpe ham med å finne en norsk forlegger til boka. Jeg svarte som sant var, at jeg dessverre trodde at norske forlag ikke ville være interesserte, men at jeg skulle gjøre mitt beste. Jeg gjorde det, men det var ikke godt nok. Han fikk ingen norsk forlegger. Men i Italia har den fått mye god omtale, og nå er den altså også prisbelønt. Gratulerer!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.