Italiensk bok om Utøya-massakren fikk Matteotti-prisen

7

Italiensk bok om Utøya-massakren fikk Matteotti-prisen

Den italienske forfatteren Luca Mariani fikk Giacomo Matteotti-prisen 2014 for boka “Il silenzio sugli innocenti. Le stragi di Oslo e Utoya. Verità, bugie e omissioni su un massacro di socialisti”. (Stillheten om de uskyldige. Massakrene i Oslo og på Utøya. Sannheten, løgnene og utelatelsene om en massakre på sosialister.)

Giacomo Matteotti var en ledende italiensk sosialist og anti-fascist som ble myrdet i Roma i 1924 av fascistene, så det var naturligvis svært passende at akkurat denne prisen ble gitt til akkurat denne boka. Luca Mariani var til stede under rettsaka mot Anders Breivik. Jeg møtte Mariani i Roma sist vinter og han forklarte at det han ønsket å få fram i boka er at det var en skandale at rettssaka ikke ble ført som en sak mot en fascistisk terrorhandling, utført av en terrorist med forbindelser til en europeisk fascistisk bevegelse. På denne måten, mente Mariani, ble det politiske innholdet i terroren tonet ned og svekket.

I Italia var det flere ledende politikere som etter terroraksjonen sa at de delte Breiviks politiske standpunkt, men var uenige i handlingene hans. En av dem gikk så langt som til å kritisere de unge AUFerne for å ha vært feige fordi de ikke hadde overmannet og avvæpnet Breivik. Det Mariani minner oss om er at Breivik ikke er alene. Det finnes en stor fascistisk bevegelse i Europa som deler hans standpunkter, og som kan bli langt farligere i framtida.

Mariani spurte meg om jeg kunne hjelpe ham med å finne en norsk forlegger til boka. Jeg svarte som sant var, at jeg dessverre trodde at norske forlag ikke ville være interesserte, men at jeg skulle gjøre mitt beste. Jeg gjorde det, men det var ikke godt nok. Han fikk ingen norsk forlegger. Men i Italia har den fått mye god omtale, og nå er den altså også prisbelønt. Gratulerer!

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

  • Det er nok fordi ingen (svært få) i dette landet ønsker å se eller debattere det politiske innholdet i utøyamassakeren. Vi «liker heller» teorien om at dette var en litt gal manns uforståelige handling.

   • Dette har du rett i Romy. Det er greiere for systemet å framstill ABB som en enslig galning framfor en ekstremt voldelig representant for en gryende fascisme.

 1. «Massakre på sosialister», «en terrorist med forbindelser til en europeisk fascistisk bevegelse.»

  1. Knapt noen AUF-er ville kalle seg sosialist, og om de gjør det, er de ikke mer sosialister enn Sanders i USA.

  2. Udåden var et massemord, en massakre, endog terror, men ikke terrorisme etter gjengse definisjoner, for eksempel den PST gjengir på sine nettsider: «ulovlig bruk av, eller trussel om bruk av, makt eller vold mot personer og eiendom, i et forsøk på å legge press på landets myndigheter eller befolkning eller samfunnet for øvrig for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål.» Anders Behring Breivik krevde å bli innsatt som regent og refererte til terrorceller, men dette ble raskt avdekket som fiksjon. Ettersom det var faglig divergens om hvorvidt han var psykotisk, er det intellektuelt uredelig å avskrive den høyst reele muligheten som et «komfortabelt narrativ» for samfunnet.

  3. Å hevde at han har «forbindelser til en europeisk fascistisk bevegelse» er vagt, likevel tendensiøst; hans kompendium demonstrerer hvor overflatisk og eklektisk innflytelse han hadde fra personer Fjordmand til th Una-bomber.

  Breivik ble som liten gutt sviktet fatalt av det norske samfunn, gjennom barnevernets neglekt, hvor fagpsykologene ville frata den uegnede moren ansvaret og forhindre alvorlig skjevutvikling. Tragedien som fulgte noen og tretti år senere, er sannnsynligvis (sammen med samvirkende faktorer, som ideologisk eksponering) en grusom konsekvens av å ikke intervenere den gang.

  • Nå deltar ikke Luca i denne debatten og jeg er ikke nødvendigvis enig i hans synspunkter, så det er vanskelig å få en debatt ut av dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.