USAs spion i Tyskland

0

USAs spion i Tyskland
USA har en egen måte å behandle sine venner på. I oktober 2013 viste Der Spiegel at det britiske etterretningstjenesten GCHQ og den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde infiltrert tyske internettselskaper og lagd et spesielt opplegg for å spionere på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det vakte spesiell oppsikt at anglo-amerikanerne i lang tid har avlyttet Merkels mobiltelefon og at den amerikanske ambassaden i Berlin er brukt som overvåkingssentral. Dette førte til et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland.

Det ble ikke særlig mye bedre da det ble kjent i juli 2014 at en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte». Den tyske forbundspresidenten Joackim Gauck betegner spionskandalen som en risiko for det tysk-amerikanske forholdet.

Spionskandalene kunne knapt ha kommet på et verre tidspunkt for USA og Tyskland. De kommer rett etter at USA fullstendig overkjørte Tyskland i Ukraina og har drevet gjennom en sanksjonspolitikk mot Russland som er en direkte trussel mot store deler av tysk næringsliv.

Under sitt besøk i Beijing sa Merkel til den kinesiske statsministeren Li Keqiang at «dersom dette er riktig, så er det det motsatte av hva jeg vil kalle et tillitsfullt forhold mellom partnere». Kineserne på sin side rullet ut de største røde løperne for den tyske kansleren og åpnet for tyske investeringer i Kina på 80 milliarder yuan. I følge Financial Times vil Volkswagen  investere 2 milliarder € i Kina og Lufthansa vil inngå et samarbeid med Air China. Merkel på sin side sa at Tyskland er klar for å ta imot kinesiske investeringer.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBornholm 2
Neste artikkelBornholm 3
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.