USAs spion i Tyskland

2

USAs spion i Tyskland
USA har en egen måte å behandle sine venner på. I oktober 2013 viste Der Spiegel at det britiske etterretningstjenesten GCHQ og den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde infiltrert tyske internettselskaper og lagd et spesielt opplegg for å spionere på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det vakte spesiell oppsikt at anglo-amerikanerne i lang tid har avlyttet Merkels mobiltelefon og at den amerikanske ambassaden i Berlin er brukt som overvåkingssentral. Dette førte til et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland.

Det ble ikke særlig mye bedre da det ble kjent i juli 2014 at en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte». Den tyske forbundspresidenten Joackim Gauck betegner spionskandalen som en risiko for det tysk-amerikanske forholdet.

Spionskandalene kunne knapt ha kommet på et verre tidspunkt for USA og Tyskland. De kommer rett etter at USA fullstendig overkjørte Tyskland i Ukraina og har drevet gjennom en sanksjonspolitikk mot Russland som er en direkte trussel mot store deler av tysk næringsliv.

Under sitt besøk i Beijing sa Merkel til den kinesiske statsministeren Li Keqiang at «dersom dette er riktig, så er det det motsatte av hva jeg vil kalle et tillitsfullt forhold mellom partnere». Kineserne på sin side rullet ut de største røde løperne for den tyske kansleren og åpnet for tyske investeringer i Kina på 80 milliarder yuan. I følge Financial Times vil Volkswagen  investere 2 milliarder € i Kina og Lufthansa vil inngå et samarbeid med Air China. Merkel på sin side sa at Tyskland er klar for å ta imot kinesiske investeringer.

 

 

KampanjeStøtt oss
DEL
Forrige artikkelBornholm 2
Neste artikkelBornholm 3
Pål Steigan
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.

2 KOMMENTARER

  1. Tyskland osv har sine tentakler vedr etterretning «overalt» de også.»Verdens nest eidste yrke» kalles det.

    • Mine elektrikervenner påstår at elektriker var det eldste yrket «for da Gud sa «bli lys!» hardde vi opplegget klart». Men greit nok. Alle spionerer, og naturligvis også BND, men det er interessant å merke seg at USA-UK er den tette alliansen her, som sammen spionerer på alle andre. Tyskland er dermed plassert nedover i NATOs hakkeorden, og det svir vel kanskje enda mer enn den faktiske etterretninga.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.