USAs spion i Tyskland

0

USAs spion i Tyskland
USA har en egen måte å behandle sine venner på. I oktober 2013 viste Der Spiegel at det britiske etterretningstjenesten GCHQ og den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde infiltrert tyske internettselskaper og lagd et spesielt opplegg for å spionere på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det vakte spesiell oppsikt at anglo-amerikanerne i lang tid har avlyttet Merkels mobiltelefon og at den amerikanske ambassaden i Berlin er brukt som overvåkingssentral. Dette førte til et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland.

Det ble ikke særlig mye bedre da det ble kjent i juli 2014 at en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte». Den tyske forbundspresidenten Joackim Gauck betegner spionskandalen som en risiko for det tysk-amerikanske forholdet.

Spionskandalene kunne knapt ha kommet på et verre tidspunkt for USA og Tyskland. De kommer rett etter at USA fullstendig overkjørte Tyskland i Ukraina og har drevet gjennom en sanksjonspolitikk mot Russland som er en direkte trussel mot store deler av tysk næringsliv.

Under sitt besøk i Beijing sa Merkel til den kinesiske statsministeren Li Keqiang at «dersom dette er riktig, så er det det motsatte av hva jeg vil kalle et tillitsfullt forhold mellom partnere». Kineserne på sin side rullet ut de største røde løperne for den tyske kansleren og åpnet for tyske investeringer i Kina på 80 milliarder yuan. I følge Financial Times vil Volkswagen  investere 2 milliarder € i Kina og Lufthansa vil inngå et samarbeid med Air China. Merkel på sin side sa at Tyskland er klar for å ta imot kinesiske investeringer.

 

 

Forrige artikkelBornholm 2
Neste artikkelBornholm 3
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).