– Skogbrannene kom tidlig i år i Sibir og Alaska

0

– Skogbrannene kom tidlig i år i Sibir og Alaska

Våren 2014 har vært rekordvarm i Sibir, sier minister for naturressurser i Russland, Sergei Donskoi til Sibirian Times.

Skogbrannsituasjonen i Russland er intens i år. På grunn av høye temperaturer og mangel på nedbør har skogbrannsesongen startet nesten en og en halv måned før normalen.

I april 2014 har temperaturene i Vest-Sibir ligget 2–9 grader over rekorden som ble satt i 1989. I regioner som det sørlige Tsjukotka og Kamtsjatka i Øst-Sibir har temperaturene steget 150 til 200 prosent mer enn i resten av landet, melder RIA Novosti.

Skogbrannene i Sibir fører av og til røyken så høyt til værs at den driver over til Canada og USA. Og de bidrar til å tine permafrosten i Sibir, og frigjør store mengder karbondioksid og metan.

Lik Sibir er Alaska også vant med skogbranner, men også der er 2014-sesongen noe helt utenom det vanlige. Allerede i januar, mens det Midtvesten i USA hadde ekstremt lave temperaturer, hadde Alaska temperaturer langt over normalen. Noen forskere mener at den globale oppvarminga endrer den globale jetstrømmene, og dermed værsystemet.

I USA er Pentagon fullt klar over den globale oppvarminga, det er ikke Representantenes hus.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvordan bryte isen med Kina?
Neste artikkelItalia og fenomenet Renzi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).