– Skogbrannene kom tidlig i år i Sibir og Alaska

2

– Skogbrannene kom tidlig i år i Sibir og Alaska

Våren 2014 har vært rekordvarm i Sibir, sier minister for naturressurser i Russland, Sergei Donskoi til Sibirian Times.

Skogbrannsituasjonen i Russland er intens i år. På grunn av høye temperaturer og mangel på nedbør har skogbrannsesongen startet nesten en og en halv måned før normalen.

I april 2014 har temperaturene i Vest-Sibir ligget 2–9 grader over rekorden som ble satt i 1989. I regioner som det sørlige Tsjukotka og Kamtsjatka i Øst-Sibir har temperaturene steget 150 til 200 prosent mer enn i resten av landet, melder RIA Novosti.

Skogbrannene i Sibir fører av og til røyken så høyt til værs at den driver over til Canada og USA. Og de bidrar til å tine permafrosten i Sibir, og frigjør store mengder karbondioksid og metan.

Lik Sibir er Alaska også vant med skogbranner, men også der er 2014-sesongen noe helt utenom det vanlige. Allerede i januar, mens det Midtvesten i USA hadde ekstremt lave temperaturer, hadde Alaska temperaturer langt over normalen. Noen forskere mener at den globale oppvarminga endrer den globale jetstrømmene, og dermed værsystemet.

I USA er Pentagon fullt klar over den globale oppvarminga, det er ikke Representantenes hus.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. I Romsdal, hvor jeg selv kommer fra, oppdaget jeg i fjor at isbreene var blitt veldig små, mindre enn jeg kan huske å ha sett dem hittil i min levetid. (Knapt 29 år, så det sier riktignok ikke så mye.) I tillegg, trolig som en følge av bl.a. snømengden og temperaturen, var det vanvittig mye lemen, noe som resulterte i mye rovfugl. I år er situasjonen betydelig mer ekstrem. Vinteren har vært latterlig snøfattig og varm, med tordenvær og svært mye kuling. Det er rekordlite is og snø på fjellet, faktisk sjokkerende lite. Og det kryr av ugler og andre rovfugler. Dessuten ser gnageråret ut til å overgå fjoråret, særlig hva lemen angår. (Jeg så f.eks. en del lemen på fjellet i påska, noe jeg ikke kan huske å ha sett før. I tillegg har vi sett lemen rundt husene nede i bygda, bl.a. på trappa til mine foreldres hus.)

    Klimaet har alltid vært ustabilt. Selv om klimaendringene vi nå observerer kanskje til en viss grad er menneskeskapte, er det jo ikke et ubetinget negativt fenomen (hva økonomi og samfunnsutvikling angår). Tenk bare på alle de tidligere ufruktbare områdene (f.eks. i Arktis og Antarktis) som nå kan bli dyrket mark. Grønland kan kanskje bli like grønt og frodig jordbruksland som det var i vikingtiden. Men det er jo neppe noen tvil om at denne forestående industrialiseringen av — og oljeutvinningen i — disse områdene, kan bidra til å fremskynde klimaendringene ytterligere. Dog ser dette ut til å være ønsket politikk fra stort sett alle politikere og økonomer, både på høyre- og venstresiden. Og ikke minst fra folket selv.
    Og det er vel ikke til å stikke under en stol at sivilisasjonen er helt avhengig av denne utviklingen for å kunne fø de 7,2 milliardene som allerede er her, samt nettotilveksten på 227 000 mennesker per dag.

    Mer bekymringsfullt er det at sivilisasjonen vår utrydder ca 150-200 arter hver eneste dag, og at denne utryddelsesprosessen selvsagt også akselererer i takt med at sivilisasjonen ekspanderer. Men det finnes ingen vilje til å gjøre noe med det, så det får gå som det går. Vi er, som kjent, den sjette masseutryddelseshendelsen i planetens historie.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.