Naomi Klein: Sjokkdoktrinen i Ukraina

0

Naomi Klein: Sjokkdoktrinen i Ukraina

Naomi Klein er ikke minst kjent for boka Sjokkdoktrinen:

Undersøkelsen av krisekapitalismen fører Klein tilbake til den kontroversielle bruken av sjokkterapi i 1950-tallets usa – teknikker som senere er blitt brukt på Guantánamo Bay – og til Milton Friedman. Under Friedmans ledelse fikk unge mennesker fra utviklingsland opplæring i laissez faire-tenkning ved Universitetet i Chicago. Deretter dro de hjem for å omdanne sine hjemland til liberalistiske utopier. Metoden var «sjokkbehandling».

Klein harhar skrevet en artikkel der hun viser hvordan de multinasjonale selskapene bruker sjokkdoktrinen i Ukraina.

Dagens krise er konflikten i Ukraina som brukes som en rambukk for å rive ned fornuftige begrensninger på eksporten av naturgass og drive gjennom en frihandelsavtale med Europa. Og det er virkelig en svær sak: mer monopolstyrt frihandelsøkonomi og enda flere klimagasser som forurenser atmosfæren – alt som et svar på en energikrise som i det store og det hele er fabrikert.

Og de som må betale når Ukraina reduseres til en gjeldsslave på linje med Hellas, er naturligvis i første rekke folket i Ukraina sjøl.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGabriel Garciá Márquez: – Hvorfor måtte Allende dø?
Neste artikkelNjut dessutom av norskan …
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).