Naomi Klein: Sjokkdoktrinen i Ukraina

0

Naomi Klein: Sjokkdoktrinen i Ukraina

Naomi Klein er ikke minst kjent for boka Sjokkdoktrinen:

Undersøkelsen av krisekapitalismen fører Klein tilbake til den kontroversielle bruken av sjokkterapi i 1950-tallets usa – teknikker som senere er blitt brukt på Guantánamo Bay – og til Milton Friedman. Under Friedmans ledelse fikk unge mennesker fra utviklingsland opplæring i laissez faire-tenkning ved Universitetet i Chicago. Deretter dro de hjem for å omdanne sine hjemland til liberalistiske utopier. Metoden var «sjokkbehandling».

Klein harhar skrevet en artikkel der hun viser hvordan de multinasjonale selskapene bruker sjokkdoktrinen i Ukraina.

Dagens krise er konflikten i Ukraina som brukes som en rambukk for å rive ned fornuftige begrensninger på eksporten av naturgass og drive gjennom en frihandelsavtale med Europa. Og det er virkelig en svær sak: mer monopolstyrt frihandelsøkonomi og enda flere klimagasser som forurenser atmosfæren – alt som et svar på en energikrise som i det store og det hele er fabrikert.

Og de som må betale når Ukraina reduseres til en gjeldsslave på linje med Hellas, er naturligvis i første rekke folket i Ukraina sjøl.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.