30.000 kinesiske skoarbeidere streiker

0

30.000 kinesiske skoarbeidere streiker

Taiwan-firmaet Yu Yuen Industrial produserer sko for selskaper som Nike og Adidas. På deres fabrikk i byen Dongguan i Guangdong-provinsen brøt det ut streik 14. april 2014.

Representanter for arbeiderne hevdet at over 30.000 arbeidere hadde gått ut i streik, og i så fall er det en av de største streikene i privat sektor i Kina noen gang.

Fabrikken skylder arbeiderne lønn og innbetalinger til lovpålagte velferdsfonds, og noen av kravene går tilbake til 2006.

Arbeiderne har også krav på bolig og gratis måltider, som selskapet ikke har innfridd. Det er det USA-baserte China Labor Watch som melder dette. De er støttet av CIA-fronten National Endowment for Democracy (NED).

Meldinga støttes også av South China Morning Post og det Hongkong-baserte China Labour Bulletin, som har vist seg å ha ganske pålitelige rapporter om streiker og fagforeningsspørsmål i Kina, men som også er finansiert av NED.

Industriarbeiderklassen i Kina er den største industriarbeiderklassen i verdens historie. Den bærer store deler av verdens vareproduksjon på skuldrene.

China Daily: Streiken avslører svakheter i Kinas sosiale sikkerhetssystem.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUbevæpnet kvinne stopper ukrainsk panservogn – på strak arm
Neste artikkelsteigan.no i verden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).