30.000 kinesiske skoarbeidere streiker

2

30.000 kinesiske skoarbeidere streiker

Taiwan-firmaet Yu Yuen Industrial produserer sko for selskaper som Nike og Adidas. På deres fabrikk i byen Dongguan i Guangdong-provinsen brøt det ut streik 14. april 2014.

Representanter for arbeiderne hevdet at over 30.000 arbeidere hadde gått ut i streik, og i så fall er det en av de største streikene i privat sektor i Kina noen gang.

Fabrikken skylder arbeiderne lønn og innbetalinger til lovpålagte velferdsfonds, og noen av kravene går tilbake til 2006.

Arbeiderne har også krav på bolig og gratis måltider, som selskapet ikke har innfridd. Det er det USA-baserte China Labor Watch som melder dette. De er støttet av CIA-fronten National Endowment for Democracy (NED).

Meldinga støttes også av South China Morning Post og det Hongkong-baserte China Labour Bulletin, som har vist seg å ha ganske pålitelige rapporter om streiker og fagforeningsspørsmål i Kina, men som også er finansiert av NED.

Industriarbeiderklassen i Kina er den største industriarbeiderklassen i verdens historie. Den bærer store deler av verdens vareproduksjon på skuldrene.

China Daily: Streiken avslører svakheter i Kinas sosiale sikkerhetssystem.

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

    • Jeg ser av de artiklene jeg lenket til at det var blitt brukt opprørspoliti i hvert fall en av dagene, men myndighetene er nok litt delt på dette, for de ønsker også at utenlandske selskaper skal følge loven. Jeg skal prøve å følge med.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.