Hellas, arbeidsløshet og opprør

0

Det greske parlamentet godkjente regjeringas nye nedskjæringsplan. Ingen overraskelse der. Det sosialdemokratiske partiet PASOK stemte for. Ingen overraskelse der heller. Men flertallet var på bare 153 av 300 stemmer – og utenfor demonstrerte 100.000 mennesker mot nedskjæringspolitikken.

Tyskland føyer skam til skade

Etter at flertallet i det greske parlamentet enda en gang hadde forrådt sine landsmenn til fordel for internasjonal finanskapital, føyde Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skam til skade ved å si at Hellas kanskje likevel ikke vil få noe «hjelp» neste uke.

Protestmøte på Syntagma-plassen i Aten 7. november 2012

Troikaen og det greske borgerskapet ødelegger Hellas

Den greske økonomien er i fritt fall. Arbeidsløsheten når ekstreme høyder. Tall fra august ble offentliggjort i november og viser en arbeidsløshet på 25,4%, opp 10% fra samme tid i fjor. Ungdomsarbeidsløsheten nådde det sinnssvake nivået av 58%, opp 4% fra måneden før.

Arbeidsløsheten i Hellas går rett til værs mens flertallet i parlamentet kryper for Troikaen.

Fredsprisvinner EU skårer ikke bra

For EU som helhet er tallene skremmende over hele linja. Ungdommen er fratatt framtida, og det ser vi her i dagens mest skremmende graf:

Les også:

EUs sjokkdoktrine i Hellas

Posted on januar 28, 2012

Etter at Hellas allerede har opplevd lønnsnedgang på 20-30%, rasering av pensjoner og velferdsordninger og en momsøkning fra 13% til 23% er Europas finanskapital fortsatt ikke fornøyd. Den såkalte troikaen forlanger nå ytterligere lønnsnedgang og rasering av de kollektive avtalene … Fortsett å lese →

Generalstreiken i Hellas

19. og 20. oktober var det generalstreik i Hellas. Stilt overfor en total rasering av alt som er av velferdsordninger og av lønninger og faglige rettigheter, har det greske folket svart med full generalstreik og de største demonstrasjonene på lenge. … Fortsett å lese →

Europas hær av arbeidsløse blir stadig større

Hver fjerde spanjol er nå offisielt arbeidsløs. Det er over det dobbelt av gjennomsnittet for eurosonen (11,4%). Dette er den høyeste arbeidsløsheten siden slutten på Franco-diktaturet. I tall er det hele 5,8 millioner, og det er praktisk talt like mange … Fortsett å lese →

Forrige artikkelSandy Frankenstorm og klimakrisa
Neste artikkelValutakrigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).