Krisenytt fra Europa

0

Elendige nyheter strømmer inn fra alle kanter av Europa. Det snakkes om fare for sammenbrudd i euro-samarbeidet, om at ett eller flere land kommer til å gå de facto konkurs, og at vi er på vei inn i et tiår med stagnasjon. Kapitalismen er inne i sin største og lengste krise noensinne. Norsk presse er elendig til å rapportere om det som skjer på den økonomiske fronten, så her kommer en liten oversikt.

Storbritannias økonomi vil krympe 

OECD varsler om at Storbritannias økonomi vil falle tilbake til negativ vekst i de første seks månedene i 2012 på grunn av eurokrisa.

Belgias kredittverdighet nedjustert

500 dager uten regjering gjør noe med et lands troverdighet. Nå har ratingbyrået Standard & Poors nedjustert Belgias kredittverdighet, hvilket i praksis betyr at det vil bli dyrere for landet å låne penger. Sannsynligvis vil dette igjen føre til at gjelda øker.

Italia måtte betale rekordrente

Italia la ut statsobligasjoner for 10 milliarder euro, og måtte betale nesten 7%. Det regnes som et nivå som vil være umulig for landet i det lange løp. I løpet av tre uker har Italias kredittverdighet ramlet sammen, og landet betaler nå høyere renter enn Hellas. Frankrike er Italias største kreditor, med lån til landet som er større enn tre norske oljefond. Hvis Italia er insolvent, hva skal man da si om Frankrike?

Ungarns obligasjoner gradert som «søppel»

Ratingbyrået Moody’s nedgraderte Ungarns gjeld til «søppel» og demonstrerte dermed at krisa har slått rot også i østlige deler av Europa. Ungarnske myndigheter har lenge nektet for at landet er i krise, men det blir mer og mer klart at de har forsøkt å bløffe. Samtidig fortsetter det fascistiske Jobbik-partiet å styrke seg.

Oppdatering 29.12.2011: Les Ungarn tar farvel med demokratiet.

«Fare for at eurosamarbeidet bryter sammen»

Andrew Bailey, som er nestleder i Prudential Business Unit ved Financial Services Authority (FSA), som er en britisk reguleringsmyndighet, sier at britiske banker gjør en stor feil hvis de ikke tar med i planene sine at euroen kan bryte sammen.

«Vi nærmer oss eurogeddon»

Det kom som et sjokk på økonomer, finansfolk og politikere over hele Europa da det sterkeste landet i verdensdelen ikke klarte å selge alle de statsobligasjonene som var lagt ut for salg. Det viser at også tilliten til Tyskland er i ferd med å rakne. Og her er Der Spiegels artikler om euro-krisa (på engelsk).

Raseri mot Tyskland

Tyskland og Angela Merkal holder igjen mot kravet om at Den europeiske sentralbanken skal utstede euro-obligasjoner for å prøve å stoppe krisa i å spre seg. Den anti-tyske stemninga sprer seg, og det snakkes åpent om at Tyskland nå prøver å oppnå det med økonomiske midler som de ikke klarte gjennom krig.

Portugals gjeld redusert til «søppel»

Ratingbyåret Fitch nedgraderte Portugals statsobligasjoner til «søppel», samtidig som protestene mot nedskjæringspolitikken øker i styrke. Samtidig meldes det at den tidligere kolonien Angola har lovt å hjelpe sin tidligere kolonimakt.

Økende protester mot nedskjæringer i Portugal

Visepresidenten i det portugisiske sosialistpartiet skapte bølger da han uttalte: Gjelda er vår atombombe – og vi må bruke den mot Frankrike og Tyskland og si: Vi betaler ikke!

Harde tider i Irland

Irland var det første landet som måtte be om europeisk støtte for å redde økonomien sin. Som motytelse har landet gjennomført hardhendte nedskjæringer. Ikke uventet har dette ikke ført til vekst, men til fortsatt nedgang. Her er figur som viser Irlands og EUs industriindeks. Som man ser har irsk industri ikke klart å komme tilbake til nivået fra 2005, og også EU-industrien opplever ny nedgang. Irlands BNP har falt med 22,5% siden 2008!

Stagnasjon og nedgang i irsk industri

Storbanker på kanten av stupet – klare til å ta et skritt fram

Ikke bare er en rekke europeiske land på randen av konkurs. Her er ei liste over 20 storbanker som kan ryke over ende dersom ett eller flere EU-land må gi opp å betale gjelda si.

——-

Da jeg i vår bestemte meg for å kalle boka mi for Sammenbruddet, tenkte jeg på den langsiktige tendensen. Jeg ante ikke at jeg skulle få rett så fort. Men som jeg viser i boka: tendensene har ligget der lenge, det måtte gå denne veien.

Les også:

Noe er hakkende gærnt

Trollmennenes natt

Supermakt på sotteseng

PS:

Førsteopplaget av boka er utsolgt. Men frykt ikke, Spartacus forlag trykker nytt opplag, så bøkene skal snart være i bokhandelen igjen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStreikebølge i Kina
Neste artikkelI skyggen av den økonomiske krisa – miljøkrisene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).