Elendige nyheter strømmer inn fra alle kanter av Europa. Det snakkes om fare for sammenbrudd i euro-samarbeidet, om at ett eller flere land kommer til å gå de facto konkurs, og at vi er på vei inn i et tiår med stagnasjon. Kapitalismen er inne i sin største og lengste krise noensinne. Norsk presse er elendig til å rapportere om det som skjer på den økonomiske fronten, så her kommer en liten oversikt.
Storbritannias økonomi vil krympe
OECD varsler om at Storbritannias økonomi vil falle tilbake til negativ vekst i de første seks månedene i 2012 på grunn av eurokrisa.
Belgias kredittverdighet nedjustert
500 dager uten regjering gjør noe med et lands troverdighet. Nå har ratingbyrået Standard & Poors nedjustert Belgias kredittverdighet, hvilket i praksis betyr at det vil bli dyrere for landet å låne penger. Sannsynligvis vil dette igjen føre til at gjelda øker.
Italia måtte betale rekordrente
Italia la ut statsobligasjoner for 10 milliarder euro, og måtte betale nesten 7%. Det regnes som et nivå som vil være umulig for landet i det lange løp. I løpet av tre uker har Italias kredittverdighet ramlet sammen, og landet betaler nå høyere renter enn Hellas. Frankrike er Italias største kreditor, med lån til landet som er større enn tre norske oljefond. Hvis Italia er insolvent, hva skal man da si om Frankrike?
Ungarns obligasjoner gradert som «søppel»
Ratingbyrået Moody’s nedgraderte Ungarns gjeld til «søppel» og demonstrerte dermed at krisa har slått rot også i østlige deler av Europa. Ungarnske myndigheter har lenge nektet for at landet er i krise, men det blir mer og mer klart at de har forsøkt å bløffe. Samtidig fortsetter det fascistiske Jobbik-partiet å styrke seg.
Oppdatering 29.12.2011: Les Ungarn tar farvel med demokratiet.
«Fare for at eurosamarbeidet bryter sammen»
Andrew Bailey, som er nestleder i Prudential Business Unit ved Financial Services Authority (FSA), som er en britisk reguleringsmyndighet, sier at britiske banker gjør en stor feil hvis de ikke tar med i planene sine at euroen kan bryte sammen.
Det kom som et sjokk på økonomer, finansfolk og politikere over hele Europa da det sterkeste landet i verdensdelen ikke klarte å selge alle de statsobligasjonene som var lagt ut for salg. Det viser at også tilliten til Tyskland er i ferd med å rakne. Og her er Der Spiegels artikler om euro-krisa (på engelsk).
Tyskland og Angela Merkal holder igjen mot kravet om at Den europeiske sentralbanken skal utstede euro-obligasjoner for å prøve å stoppe krisa i å spre seg. Den anti-tyske stemninga sprer seg, og det snakkes åpent om at Tyskland nå prøver å oppnå det med økonomiske midler som de ikke klarte gjennom krig.
Portugals gjeld redusert til «søppel»
Ratingbyåret Fitch nedgraderte Portugals statsobligasjoner til «søppel», samtidig som protestene mot nedskjæringspolitikken øker i styrke. Samtidig meldes det at den tidligere kolonien Angola har lovt å hjelpe sin tidligere kolonimakt.
Visepresidenten i det portugisiske sosialistpartiet skapte bølger da han uttalte: Gjelda er vår atombombe – og vi må bruke den mot Frankrike og Tyskland og si: Vi betaler ikke!
Irland var det første landet som måtte be om europeisk støtte for å redde økonomien sin. Som motytelse har landet gjennomført hardhendte nedskjæringer. Ikke uventet har dette ikke ført til vekst, men til fortsatt nedgang. Her er figur som viser Irlands og EUs industriindeks. Som man ser har irsk industri ikke klart å komme tilbake til nivået fra 2005, og også EU-industrien opplever ny nedgang. Irlands BNP har falt med 22,5% siden 2008!
Storbanker på kanten av stupet – klare til å ta et skritt fram
Ikke bare er en rekke europeiske land på randen av konkurs. Her er ei liste over 20 storbanker som kan ryke over ende dersom ett eller flere EU-land må gi opp å betale gjelda si.
——-
Da jeg i vår bestemte meg for å kalle boka mi for Sammenbruddet, tenkte jeg på den langsiktige tendensen. Jeg ante ikke at jeg skulle få rett så fort. Men som jeg viser i boka: tendensene har ligget der lenge, det måtte gå denne veien.
Les også:
PS:
Førsteopplaget av boka er utsolgt. Men frykt ikke, Spartacus forlag trykker nytt opplag, så bøkene skal snart være i bokhandelen igjen.