Steigan på Protestfestivalen

0

Kristiansand
Mandag 5. september

Triztan-Teltet, Nedre Torv
1300 ProtestLitteratur: Sivil Ulydighet
Samtale mellom Thomas Hylland Eriksen og Pål Steigan
Sivil ulydighet er et politisk virkemiddel for opposisjonelle i hele verden. Amerikaneren Henry D. Thoreau skapte begrepet. Det skulle få enorm betydning for rettighetskjempere som Mahatma Gandhi og Martin Luther King jr. Hans skrifter ble også viktige for miljøfilosofer som Arne Næss, og for naturelskere og sivilisasjonskritikere i alle leire. I Norge har Thoreaus tanker om fredelig motmakt vært aktuelle og anvendbare; fra miljøaksjoner i Mardøla og Alta, til papirløse asylsøkeres sultestreik, til kulturverneres kamp mot oljeboring i nord eller monstermaster i Hardanger. Thomas Hylland Eriksen og Pål Steigan snakker om Henry D. Thoreau (1817-1862) og fenomenet sivil ulydighet.

Programleder: Morten Tønnessen
Lyrisk innslag: Helge Torvund leser fra Alabama

Triztan-Teltet
1500 ProtestLitteratur:
Pål Steigan om sin bok ”Sammenbruddet”

I august 2010 gikk Pål Steigan over Besseggen sammen med barnebarnet. De opplevde tåke, regn og sol, slik fjellet kan være i Norge. Fra eggen så de det grønne Gjendesvann og det mørkeblå Bessvannet. Større glede kan knapt en bestefar ha. Men oppe i naturopplevelsene sammen med en gutt på vei til ungdom, kunne Steigan ikke la være å tenke på framtida. Gutten kan fylle femti år i 2049. Hva slags verden vil han bli voksen i?

Steigan vet hva prognosene sier. Det vet barnebarnet heldigvis ikke ennå. Hvis det ikke gjøres drastiske endringer, ser det dårlig ut. Han skrev denne boka fordi han ønsker all verdens barnebarn ei god framtid. Han forsøker å se sammenhengene mellom de store forandringene i verden. Han går inn i den økonomiske krisa, viser hvor djup den er, og hvor omfattende virkinger den får: ”Det amerikansksentrerte økonomiske systemet som har preget verden i over seksti år, bryter sammen foran øynene våre. EU vakler på kanten av stupet, og mange vestlige land er snart bare protektorater underlagt Pengefondet og Verdensbanken”.

Steigan tar også for seg maktforskyvninga fra vest til øst og viser hvordan Kinas utfordring av USA er det største og raskeste maktskifte verden har sett. På grunn av økonomikrisa i verden seiler landet fram fortere enn noen hadde tenkt. Han knytter dette sammen med de økologiske krisene som truer hele livsgrunnlaget, uten at økonomene ser det.
Til slutt lanserer han tanker om hva kaoset kan føre til, og hva som kan gjøres for å få verden inn på en kurs som vil glede barnebarna våre. Han lanserer begrepet ”Kommunisme 5.0” i et forsøk på å bidra til oppdatering av den kommunistiske tanken for det 21. århundret.

Musikalsk innslag: Per Ellingsen

Hotel Norge, Haakonssalen, Dronningensgate
2100 DEBATT:

Kineserne kommer!

Hvorfor godtar ledende politikere i verdens rikeste land at hjørnesteinsbedrifter med hundrevis av ansatte selges ut av landet?

Elkem-salget til Kina er bare begynnelsen, frykter Koenigsegg-eier Bård Eker. Han mener vi må legge bort oppfatningen om at vi ikke kan ha industri i Norge.

Hva er kinesernes intensjoner ved oppkjøp av Volvo i Sverige, Elkem i Norge og en rekke andre store bedrifter i Vesten? Er det bare et tidsspørsmål før Kina overtar USAs rolle som verdens ledende stormakt; ikke bare økonomisk, men også politisk og militært?
Er Kina på veg mot demokrati, eller vil partidiktaturet overleve?

Skyldes Vestens kritikk av situasjonen for menneskerettigheter i Kina et for snevret menneskerettighetsbegrep?

Innledning v/ stortingsrepresentant SV Alf Holmelid
Julie Brodtkorb Voldberg, leder Høyres kvinneforum
Pål Steigan, forfatter og selvstendig næringsdrivende
Ragnar Tronstad, direktør i Elkem Solar
Per Sandberg, stortingsrepresentant og 1. nestleder Frp
Ole B. Rongen, førsteamanuensis, forsker i kinesisk historie UIS

Debattleder: Arild Rønsen
Musikalsk innslag: Dan Fagerquist (SVE)

www.protest.no

Forrige artikkelKina ryster verden
Neste artikkelKina – en koloss på leirføtter?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).