Hellas søker hjelp i Russland

0

Hellas har fortsatt store problemer i forhandlingene med EU. Landet vakler på randen av en statskonkurs og anført av Tyskland later det ikke til at «Institusjonene», som nå er det offisiselle navnet på Troikaen, vil gi ved dørene. Hellas skal gruses, er tydeligvis parolen.

Derfor har Hellas begynt å se andre steder etter hjelp. 8. april drar Alexis Tsipras til Moskva der han skal ha samtaler med Russlabd om økonomi. Det dreier seg neppe om at han vile be Vladimir Putin  om lån. I denne omgangen handler det om å få Russland til å lette på sanksjonene mot gresk eksport av landbruksvarer og gi en betydelig rabatt på kjøp av russisk gass.

Det er Der Spiegel som melder dette.

Initiativet blir ikke tatt nådig opp i Berlin eller Brussel, og det vekker heller ingen begeistring i Washington. USA frykter at dersom Hellas forlater euroen vil også NATOs sørflanke bli svekket.

Regjeringa til Syriza har løpt fra mange av løftene sine og har tømt pensjonsfondet for å betale lønninger, så den har ikke mye å gå på. Da kan det geopolitiske kortet være godt å ha. Men ikke kan den spille det for det det er verdt, uten å havne i enda større trøbbel. Og ikke løser det noen av de grunnleggende problemene til Hellas. Krisa til Hellas handler om kapitalismen, og uten å ta sosialistiske grep mot kapitalen vil problemen bare fortsette.

Forrige artikkelQuadri da un’esposizione
Neste artikkelDonna col cane
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).