Vestlige sanksjoner vil trolig gi flere fordeler enn ulemper for Russland

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Det russiske departementet for økonomisk utvikling har revidert vekstprognosen for 2024, med henvisning til innenlandsk forbruker- og investeringsetterspørsel.

«Den russiske økonomien har ikke bare tilpasset seg de nye eksterne økonomiske forholdene, men har også vist evnen til å utvikle seg bærekraftig», uttalte etaten.

Ved å identifisere strammere sanksjoner og en global økonomisk nedgang som sentrale eksterne risikoer for landets vekst, fremhevet den også potensielle ubalanser mellom tilbud og etterspørsel, sammen med arbeidsmarkedsrelaterte problemer, som kan påvirke den russiske økonomien negativt.

Etaten forventer at inflasjonen vil synke til 5,1 % innen utgangen av året, over sentralbankens mål på 4 %, og spådde også en vekst i varehandelen på 7,7 % i reelle termer i år, opp fra 6,4 % i 2023.

I forrige uke hevet Det internasjonale pengefondet (IMF) vekstprognosen for den russiske økonomien betydelig i 2024, i påvente av en BNP-vekst på 3,2 %, som overgår flere store vestlige økonomier.

Ifølge IMF forventes Russlands økonomiske vekst å overstige USAs, Storbritannias, Frankrikes og Tysklands vekst i år.

I et intervju med den russiske journalisten Dmitrij Kiseljov uttalte lederen av Føderasjonsrådet at EUs potensielle trekk for å konfiskere russiske eiendeler ville være «uten sidestykke» og kunne «ødelegge den globale økonomien».

«Selvfølgelig ville det være helt ulovlig, og alle i Europa forstår at de ikke kan gjøre det», uttalte tjenestemannen.

Mens tjenestemenn i flere vestlige land, spesielt USA og Storbritannia, har insistert på direkte å konfiskere russiske eiendeler, har EU vært motvillig, angivelig i frykt for russisk gjengjeldelse.

Leder av Det russiske føderasjonsrådet, Valentina Ivanovna Matvijenko, understreket at Russland har «et forberedt svar» på potensiell konfiskering. «– Vi har et lovforslag klart til umiddelbar behandling som svar. Og europeerne vil tape mer enn oss. Selvfølgelig er de redde for dette, spesielt gitt at deres økonomi er på randen av kollaps».

Hun hevdet at Washington har knust EU, både politisk og økonomisk. «I forsvar og sikkerhet pleide det å være en vasall … men nå har den rett og slett blitt knust av amerikanerne. Nå vil de kvele det enda mer… for å gjøre det enda mindre konkurransedyktig», sier hun.

Med dette i tankene foreslo Matviyenko at europeiske bedrifter burde protestere heftig mot potensielle konfiskeringer, da de ville være hovedmålene for Moskvas gjengjeldelsestiltak.

Noen medlemmer av EU har imidlertid uttrykt alvorlig bekymring for initiativet. Ungarn og Slovakia har motsatt seg ideen om å sende våpen til Ukraina, mens Malta og Luxembourg angivelig er misfornøyde med ikke å bli konsultert om planen.


Kilder:

  1. “Russia Today” 23. april 2024 – https://www.rt.com/business/596479-russia-economic-growth-forecast/
  2. “Russia Today, 23. april 2024 – https://www.rt.com/russia/596465-eu-lose-more-russia-seize-assets/
  3. Voice of America: Russia’s Economy Grew in 2023, Despite War and Sanctions
  4. Bloomberg: Russia Lifts 2024 Growth Forecast as Economy Rides Sanctions
  5. BBC: Russia to grow faster than all advanced economies says IMF 
  6. Economy of Russia – https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia
  7. Diverse»gjeldsklokker» – https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

Tekst- og illustrasjonsansvarlig:

Pensjonert advokat Terje Sørensen

Forrige artikkelLokalsykehusene må ikke svekkes
Neste artikkelStole på Arctic Minerals?