Krigen i Ukraina. Ser vi et vendepunkt i vestlig støtte til Kiev?

0
Dette bildet er fra da Macron og Zelensky møttes i 2023.

Volodymyr Zelensky er for tiden på rundreise i Europa for å sikre støtten fra vestlige allierte. Dagen før han hadde samtale med Emmanuel Macron (11.10) publiserte Kiel Instituttet et dokument som varsler en mulig nedgang i vestens støtte til Kiev i 2025, skriver Capital 11.10.

Daniel Ducrocq.

Siden den russiske invasjonen av Ukraina i februar 22 har Kiel Instituttet forsket på den finansielle og humanitære støtten som vestlige land har lovet og gitt til Ukraina. I dokumentet publisert 10.10, forklarer Kiel Instituttet en mulig nedgang i vestens støtte med to faktorer.

(Kiel Institute for the World Economy (IfW Kiel) Kiel Institute for the World Economy er et uavhengig, non-profit økonomisk forskningsinstitutt og tenketank basert i Kiel, Tyskland. I 2017 ble den rangert som en av de 50 mest innflytelsesrike tenketankene i verden og ble også rangert blant de 15 beste i verden for økonomisk politikk spesifikt.)

Den første er relatert til presidentvalget i USA. Donald Trump har tidligere uttalt at «Hver gang Zelensky har vært på besøk i USA, har han reist tilbake med 60 milliarder dollar. Han er den best finansmannen i verden». Om han skulle vinne valget, har Trump gjort det klart at han vil motsette seg videre støtte til Kiev. 

Den andre er relatert til Tysklands budsjett for 2025 hvor den finansielle støtten til Ukraina er planlagt å bli halvert, fra 8 til 4 milliarder euro.

Kiel instituttet antyder at andre europeiske land muligens vil følge Tyskland

Om USAs bistand skulle falle bort og om flere europeiske land skulle følge Tyskland, kan den militære støtten til Kiev falle fra 59 til 29 milliarder euro, og den finansielle støtten falle fra 54 til 27 milliarder euro. Kiel Instituttet presiserer at støtten fra NATO og lån garantert av beslaglagt russisk kapital ikke er tatt med i beregninger, men at «disse midlene vil ikke fullt ut erstatte den vanlige bilaterale bistanden som Ukraina trenger».

Vestens totale støtten til Ukraina siden februar 2022 er på 397 milliarder euro og den militære støtten alene er på 153,8 milliarder, jevnt fordelt mellom USA og EU, skriver Kiel Instituttet. Dette er svært mye penger i en tid preget av nedgang i både privat og offentlig økonomi. 

Som kjent står samtlige partiene på det norske Stortinget bak støtten til Ukraina. Hvordan vil disse partiene forholde seg til en mulig halvering av EU-landenes støtte til Kiev? Vil noen ha politisk mot til å stille kritiske spørsmål om opptrapping av krigen og kreve den våpenhvilen og de forhandlingene som til slutt må til for å stanse krigens menneskelige lidelser?

Daniel Ducrocq

Forrige artikkelNorway as seen from Belarus
Neste artikkelPsykisk helse: Hvordan kan det gå så galt på så kort tid?