Kina og India har kunngjort at de har oppnådd en avtale om patruljer langs de facto-grensa som deler deres omstridte grenseregioner, der det de siste årene har vært voldelige sammenstøt. Dette skriver Newsweek.
Linja for faktisk kontroll (LAC), som ble etablert etter den kinesisk-indiske krigen i 1962, går gjennom forskjellige omstridte områder og er ikke alltid klart definert. Spenningen eskalerte kraftig i 2020 da en dødelig konfrontasjon i Galwan-dalen resulterte i at 20 indiske soldater døde, og Kina sa at fire av soldatene deres hadde omkommet.
Denne hendelsen ble fulgt av ytterligere trefninger i 2021 og 2022, selv om ingen omkomne ble rapportert, og drev begge land til å trappe opp sin militære tilstedeværelse og infrastruktur langs grenselinja.
Lokale medier siterte Indias utenrikssekretær, Vikram Misri, som sa mandag at de to sidene hadde kommet fram til en avtale etter uker med samtaler.
«Det er oppnådd en avtale om patruljeringsordninger langs linja for faktisk kontroll i grenseområdene mellom India og Kina», sa Misri, som var Indias ambassadør i Kina under konfrontasjonen i Ladakh-regionen i 2020.
Kinas utenriksdepartement bekreftet avtalen. Tirsdag sa talsperson Lin Jian, «Kina og India har nådd løsninger på spørsmål angående grenseområdet etter tett kommunikasjon gjennom diplomatiske og militære kanaler. Kina roser fremgangen som er gjort og vil fortsette å jobbe med India for en god implementering av disse løsningene».
Se også artikkel i den offisielle kinesiske avisa Global Times: China, India reach resolutions on issues concerning the border area: FM.
Det kan dermed se ut som om denne mer enn 60 år gamle konflikten er i ferd med å bli løst. Det er i så fall uhyre viktig fordi det baner vei for et mer dynamisk samarbeid mellom verdens to mest folkerike land og legger til rette for at India og Kina sammen kan bidra til den videreutviklinga av BRICS som vi nå ser konturene av. Samt at det reduserer USAs mulighet for å spille «det indiske kortet» i sin oppbygging til krig mot Kina.