På G20- toppmøtet i Rio (Brasil) den 18. og 19.november er det mulig at EU- kommisjonen går inn på en ny handelsavtale med Mercosur. I Frankrike vil inngåelsen av en slik avtale bety nye store protester som også kan bety slutten for den franske regjeringen.
I det siste har det foregått nye diskusjoner mellom EU og Mercosur-landene om EU-Mercosur-avtalen. Efta-landene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits har inngått en avtale med Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, men EU har ikke klart å lande en avtale.
Vi har skrevet om hva denne avtalen har fått å si for Norge i denne artikkelen tidligere: https://steigan.no/2024/09/norge-fortsetter-a-importere-kjott-sjol-om-vi-har-mer-pa-lager-enn-i-fjor/
Målet er nå å få på plass en avtale innen slutten av året, etter starten av 2025, skriver det amerikanske nyhetsnettstedet Politico.
I Frankrike vil inngåelsen av en slik avtale bety nye store protester som også kan bety slutten for den franske regjeringen.
Det er vanskelig å se hvordan den franske regjeringen og dens svake politiske støtte i det franske parlamentet kan overleve en Mercosur-handelsavtale, sier François Chimits, økonom ved det franske forskningssenteret CEPII til Politico.)
«We are ready to go far so that our demands are heard in 🇫🇷 or in Brussels 🇪🇺 . The will to act is strong!» thundered Arnaud Rousseau (leder for FNSEA intervju 24.10)
FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) skriver dette den 19.oktober
Avtalen med Mercosur må ikke ratifiseres!
Forhandlingene mellom EU-kommisjonen og Mercosur-landene har startet opp igjen de siste ukene, og alt tyder på at det er et ønske om å avslutte på G20-toppmøtet 18. og 19. november. Dette er uakseptabelt.
Franske bønder har i årevis fordømt innholdet i avtalen som er fremforhandlet over to tiår mellom EU-kommisjonen og Mercosur-landene. Dette tar ikke hensyn til fransk produksjon eller stiller krav vedrørende produksjonsforhold. Denne avtalen vil skade vår matsuverenitet, våre økonomier og helsen til forbrukeren!
Faktisk vil avtalen åpne for 99 000 tonn storfekjøtt, 180 000 tonn fjærfekjøtt, tilsvarende 3,4 millioner tonn mais, 180 000 tonn sukker (dvs. produksjon til en fransk sukkerfabrikk), til 8,2 Mhl biodrivstoff (dvs. halvparten av fransk produksjon).
Alt produsert under uakseptable forhold: bruk av vekstaktiverende antibiotika, mangel på sporbarhet, fytosanitære aktive stoffer forbudt i Frankrike (objektivisert til 77,5%), noen av dem i mer enn 20 år, fravær av sosiale rettigheter, avskoging osv.
For bare noen uker siden ønsket Kommisjonen velkommen til «høringsarbeidet» som ble utført innenfor rammen av den strategiske dialogen om landbrukets fremtid. Ved å gjenoppta forhandlingene ser Kommisjonen bort fra motstanden fra europeiske bønder og ignorerer forbrukernes helse. Det feier til side forventningene til sivilsamfunnet angående økonomiske, miljømessige, klima- og dyrevelferdsspørsmål.
Videre er utsiktene til et bøndenes kompensasjonsfond foreslått av EU-kommisjonen, ifølge en artikkel publisert av Politico 16. oktober, en provokasjon for europeiske bønder! Dette vil bestå i å selge landbruket vårt og fordømme bærekraften til gårdene våre ved å importere mat som Europa ikke vil ha.
Bærekraftig europeisk landbruk må ikke bli erstattet produksjon fra andre kontinenter, som har en praksis som er forbudt i Europa.
Våre organisasjoner krever en total slutt på disse forhandlingene og oppfordrer myndigheter og den franske statsministeren til å sette en definitivt slutt på disse diskusjonene!
Ouest-Frankrike skriver også den 21. oktober at har FNSEA og JA (Young Farmers) har besluttet en «nasjonal mobilisering fra midten av november» . Informasjonen ble bekreftet tirsdag 22. oktober 2024 på ettermiddagen, under en pressekonferanse, av Arnaud Rousseau og Pierrick Horel, presidentene i de to fagforeningsorganisasjonene.
«Demonstrasjonene kan foregå gradvis,» sa Arnaud Rousseau, leder av den mektige FNSEA. Brussel, hovedkvarteret til EU-kommisjonen, kan til og med bli målrettet. «Vi vil prøve å overbevise europeiske [union] partnere. »
Landbruksforeningene øker presset på regjeringen hver dag.
En rekke bondeorganisasjoner har sendt ut en felles uttalelse knyttet til forhandlingene.
Vi kan ikke akseptere en avtale som straffer europeiske produsenter for å følge strenge miljøstandarder, mens vi tillater import fra land som ikke møter de samme kravene, uttaler organisasjonene i en felles erklæring.
De peker på mangelen på gjensidighet i miljø- og dyrevelferdsstandarder mellom EU og Mercosur-landene.
Ifølge uttalelsen kan avtalen føre til økt handel med produkter som bidrar til miljøødeleggelser og tap av biologisk mangfold, spesielt i Mercosur-land som Brasil. I tillegg fremheves det at avtalen vil føre til bondeprotester over hele Europa, særlig for sensitive produkter som er avgjørende for lokalt landbruk.