En ny MintPress News-studie av mediedekninga av dødsfallene til den amerikanske journalisten og kommentatoren Gonzalo Lira og den russiske politiske lederen Alexey Navalny har avdekket at den etablerte amerikanske pressen i overveldende grad ignorerte førstnevnte og fokuserte på sistnevnte. New York Times, Washington Post, ABC News, Fox News og CNN kjørte til sammen 731 segmenter på Navalny mellom 16. februar og 22. februar, sammenlignet med bare ett på Lira siden hans død 12. januar, kanskje fordi en var en vestlig støttet figur som døde i hendene på en offisiell fiendestat, mens den andre var en pro-russisk stemme som møtte sitt endelikt i hendene på den ukrainske regjeringen. Vi bringer et utdrag av denne artikkelen.
Døgn-døgn-dekning vs radiostillhet
MintPress gjennomførte en kvantitativ analyse av mediedekningen av to politiske personer som nylig døde i fengsel: Alexey Navalny og Gonzalo Lira. Begge var kontroversielle karakterer og kritikere av regjeringene som fengslet dem. Begge døde under mistenkelige omstendigheter (familiene deres hevder begge at de faktisk ble myrdet). Og begge døde de siste seks ukene, Navalny i februar og Lira i januar. En avgjørende forskjell i historiene deres er imidlertid at Navaln omkom i en arktisk straffekoloni etter å ha blitt arrestert i Russland (en fiendestat), mens Liras liv endte i et ukrainsk fengsel, forlatt av den pro-Kievske regjeringen i Washington, DC.
Studien sammenlignet dekningen av Navalnys og Liras død i fem ledende mediekanaler: New York Times, Washington Post, ABC News, Fox News og CNN. Disse mediekanalene ble valgt for deres rekkevidde og innflytelse, og sammen kan de på en rimelig måte sies å representere MSMs mediespekter som helhet. Dataene ble samlet ved hjelp av Dow Jones Factiva nyhetsdatabase og søk på nettsidene til nyhetsorganisasjonene. Denne studien tar ingen stilling til spørsmålet om Navalny, Lira eller krigen mellom Russland og Ukraina.
Totalt kjørte de fem kanalene til sammen 731 artikler eller segmenter som diskuterte eller omtalte Navalnys død, inkludert 151 fra Times, 75 fra The Post, 177 fra ABC, 215 fra Fox og 113 fra CNN. Dette betyr at hver organisasjon som ble studert kjørte mer enn ett stykke i timen.
Denne mediestormen står i sterk kontrast til Lira-saken, der hele den korporative mediedekninga av hans død kokte ned til en enkelt Fox News-artikkel. Dessuten beskrev den aktuelle artikkelen ham som «en spreder av pro-russisk propaganda» i overskriften, informerte ikke leserne om at det var noe mistenkelig ved hans død, og så ut til å gjøre sitt beste for å rettferdiggjøre behandlingen hans i artikkelen. Bortsett fra det var det radiostillhet.
Det er kanskje forståelig at Navalnys død ble dekket i mye større detalj enn Liras. Navalny var en politisk leder kjent over hele Russland og verden som døde bare uker før landets presidentvalg.
Likevel var Lira langt fra ukjent. Nyhetsanker Tucker Carlson, for eksempel, viet et helt show til fengslingen hans, mens høyprofilerte personer som Twitter-eier Elon Musk tok opp saken hans. Utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller har gjentatte ganger blitt spurt om Liras sak og har unnlatt å gi konkrete svar. Som en amerikaner bosatt i Ukraina som tok en pro-russisk linje på invasjonen, bygde Lira opp en følge av hundretusenvis av mennesker på mange sosiale medieplattformer.
Som en amerikansk statsborger som døde mens han var i varetekt hos en regjering som USA har gitt titalls milliarder dollar i bistand til, kan det hevdes at Liras sak er spesielt bemerkelsesverdig for et amerikansk publikum og bør vies spesiell oppmerksomhet. Dessuten døde Lira mer enn én måned før Navalny, noe som betyr at studien sammenligner mer enn 40 dager med Lira-dekning med bare seks dager med dekning av Navalnys død, noe som gjør forskjellen desto mer åpenbar.
En fortelling om to dødsfall
Alexey Navalny var en advokat, aktivist og leder av opposisjonspartiet Russland i fremtiden. En krass kritiker av president Vladimir Putin, som for mange, spesielt i Vesten, ble et symbol på kampen for menneskerettigheter og demokrati i Russland. I 2021 ga han ut en dokumentarfilm som påsto at Putin bygde et enormt palass på 1 milliard dollar ved Svartehavet for seg selv.
Navalny fikk mange fiender og ble angivelig forgiftet i 2020. Selv om de fleste i Vesten tror Kreml sto bak hendelsen, er ikke dette et vanlig syn i Russland. Etter at han kom tilbake fra Tyskland for medisinsk behandling i januar 2021, ble han fengslet. På. 16. februar 2024 døde han i den beryktede Polarulv-straffeleiren lengst nord i Russland.
«Vladimir Putin drepte mannen min», sa Navalnys kone, Yulia, i en uttalelse, og la til: «Det viktigste vi kan gjøre for Alexey og for oss selv er å fortsette å kjempe mer desperat og hardere enn før».
Vestlige ledere er stort sett av samme oppfatning. President Joe Biden sa at selv om detaljene fortsatt er uklare, «er det ingen tvil om at Navalnys død var en konsekvens av noe Putin og kjeltringene hans gjorde». Den latviske presidenten Edgars Rinkēvičs sa at han ble «brutalt myrdet av Kreml». «Det er et faktum, og det er noe man bør vite om den sanne naturen til Russlands nåværende regime», la han til.
Andre politikere var mer forsiktige. «Hvorfor haster dette med å anklage noen»? spurte Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva (Lula). «Hvis dødsfallet er under mistanke, må vi først gjennomføre en etterforskning for å finne ut hvorfor denne personen døde», sa han.
Til tross for Lulas advarsel, tar vestlige nasjoner allerede tiltak mot Russland. Både USA og Storbritannia har annonsert nye runder med «omfattende sanksjoner» mot Moskva, selv om det er langt fra klart i hvilken grad tidligere sanksjoner faktisk skader Russland.
Selv om han nøt et godt rykte i Vesten var Navalny en kontroversiell karakter i hjemlandet. Tidligere i sin politiske karriere var han en fremtredende leder i fremmedfiendtlige, høyreekstreme marsjer. Han dukket også opp i en politisk video der han beskrev det muslimske folket i Nord-Kaukasus som et «angrep av kakerlakker». Mens insekter kan drepes med en tøffel, i tilfelle av menneskelige angrep, «anbefaler jeg en pistol», sa han før han lot som om han skjøt noen. Ifølge en meningsmåling fra 2023 hadde bare 9 % av russerne et positivt syn på ham, sammenlignet med 57 % som ikke bifalt hans aktiviteter.
Les resten av artikkelen her.
Les mer om Gonzalo Lira.