SE: Assanges vitnesbyrd i Strasbourg

0
Julian Assange avgir sitt vitnesbyrd..

Den frigjorte WikiLeaks-utgiveren vitnet på tirsdag i sin første offentlige opptreden siden høringen i juni. Se opptaket her.

Av skribent – 30. september 2024

Vennligst bla til 12:45 for start.

Julian Assange møtte tirsdag morgen for Europarådets parlamentariske forsamlings komité for juridiske anliggender og menneskerettigheter (PACE) i Strasbourg, Frankrike.

Han vitnet for PACE-medlemmer, som i forrige måned  vedtok en resolusjon som omhandler både den amerikanske og den britiske regjeringens behandling av Assange, behovet for en «presserende» reform av den amerikanske spionasjeloven, og for at USA skal samarbeide i den spanske rettssaken om USAs overvåkning av Assange.

Dette er høydepunktene i resolusjonen:

«Forsamlingen anser at de uforholdsmessig alvorlige anklagene reist mot Julian Assange av USA, så vel som de strenge straffene forutsatt under spionasjeloven for å engasjere seg i journalistiske handlinger, faller innenfor kriteriene fastsatt i resolusjon 1900 (2012) «Definisjonen av politisk fange».

19. Forsamlingen beklager også at myndighetene i Storbritannia ikke effektivt beskyttet Assanges ytringsfrihet og rett til frihet, og utsatte ham for langvarig varetektsfengsling i et høysikkerhetsfengsel, til tross for den politiske karakteren av de strengeste anklagene mot ham. Hans varetektsfengsling med tanke på utlevering overskred langt den rimelige lengden som var akseptabel for dette formålet. Forsamlingen beklager at utleveringsloven av 2003 fjernet unntaket for politiske lovbrudd fra Storbritannias utleveringslov, og utsatte dissidenter og opposisjonsmedlemmer for risikoen for å bli utlevert til stater som straffeforfølger dem på politisk grunnlag.

20. Forsamlingen mener at USAs misbruk av spionasjeloven fra 1917 for å rettsforfølge Julian Assange har forårsaket en farlig nedkjølende effekt, som har avskrekket utgivere, journalister og varslere fra å rapportere om regjeringsforseelser, og dermed alvorlig undergraver ytringsfriheten og åpner rom for ytterligere misbruk fra statlige myndigheters side. For dette formål oppfordrer forsamlingen Amerikas forente stater – en stat som har observatørstatus hos Europarådet – til å:

20.1 snarest reformere spionasjeloven fra 1917 og gjøre dens anvendelse betinget av tilstedeværelsen av en ondsinnet hensikt om å skade USAs nasjonale sikkerhet eller å hjelpe en fremmed makt;

20.2 utelukke spionasjelovens anvendelse på utgivere, journalister og varslere som avslører gradert informasjon med den hensikt å øke offentlig bevissthet og informere om alvorlige forbrytelser, som drap, tortur, korrupsjon eller ulovlig overvåkning.

21. Forsamlingen oppfordrer videre Amerikas forente stater til:

21.1 gjennomføre grundige, upartiske og transparente etterforskninger av påståtte krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd avslørt av WikiLeaks og Assange, holde de ansvarlige til ansvar og takle en kultur av straffrihet overfor statsagenter eller de som handler på deres befaling;

21.2 samarbeide i god tro med de spanske rettsmyndighetene for å avklare alle fakta om den påståtte ulovlige overvåkingen av Assange og hans samtalepartnere i den ecuadorianske ambassaden i London.

22. Forsamlingen oppfordrer Storbritannia til å:

22.1 snarest gjennomgå sine utleveringslover for å forhindre muligheten for å utlevere personer som er ettersøkt for lovbrudd av politisk art;

22.2 gjennomføre en uavhengig gjennomgang av de relevante myndighetenes behandling av Julian Assange med sikte på å fastslå om han har vært utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, i henhold til deres internasjonale forpliktelser.

23. Forsamlingen oppfordrer Europarådets medlems- og observatørstater til å:

23.1 gi tilstrekkelig beskyttelse, inkludert asyl, til varslere som avslører ulovlige aktiviteter fra sine regjeringer og av disse grunner trues med gjengjeldelse i sine hjemstater, forutsatt at deres avsløringer kvalifiserer for beskyttelse i henhold til prinsippene som Forsamlingen* tar til orde for, spesielt forsvar av allmennhetens interesser;

23.2 avstå fra å utlevere enkeltpersoner for anklager knyttet til journalistisk virksomhet, spesielt når disse anklagene fremstår som grovt uforholdsmessige i forhold til den påståtte forbrytelsen;

23.3 fortsette å forbedre vernet av varslere og effektiviteten av varslingsprosedyrene,

23.4 gjennomgå sine vernelover** og sikre at journalister er effektivt beskyttet mot å bli tvunget til å avsløre sine kilder;

23.5 øke myndighetenes åpenhet ved å redusere omfanget av informasjon som kan klassifiseres som hemmelig og oppmuntre til spontan frigivelse av informasjon som ikke er kritisk for nasjonal sikkerhet;

23.6 innføre strenge retningslinjer og relevante tilsynsmekanismer for å hindre overklassifisering av offentlige dokumenter som hemmelige, der innholdet ikke tilsier dette.

24. Forsamlingen* oppfordrer også medieorganisasjoner til å etablere robuste protokoller for håndtering og verifisering av gradert informasjon for å sikre ansvarlig rapportering, og dermed unngå enhver risiko for nasjonal sikkerhet og sikkerheten til informanter og kilder.»

*(Europarådets parlamentariske forsamlings komité for juridiske anliggender og menneskerettigheter (PACE). O.a)

**(Shield law: enhver lov som beskytter journalister mot tvungen avsløring av konfidensiell informasjon, inkludert identiteten til deres kilder, eller tvungen overlevering av upublisert skriftlig materiale samlet inn under nyhetsinnhenting, for eksempel notater. O.a.)


Dette oppslaget er hentet fra Consortium News:

WATCH: Assange’s Testimony in Strasbourg

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


steigan.no er uten sammenlikning den norske mediekanalen som har hatt den mest omfattende, mest langvarige og mest systematiske dekninga av saka til Julian Assange, rundt 160 artikler.

Se artiklene her: Julian Assange.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 129 – 12. til 17. august 2024
Neste artikkelIsraels «begrensede» bakkeinvasjon – (det samme var Vietnam)