Støres høyrepolitikk i LO: Høy lønn til lederne – LO-medlemmene er rasende

0
Illustrasjonsbilde: 1. mai Oslo 2017. Foto: OBB/Politikus

I disse dager da kritikken som ytre høyre hagler mot all form for opposisjon og motvilje mot dem som styrer på autoritært vis, som også i Norge, er det viktig å vise fram faktiske eksempler på de styrendes høyrepolitikk. Utført av en som påståes å lede det angivelig venstreorienterte partiet AP i Norge. Nemlig partileder og statsminister Jonas Gahr Støre.

Av Ove Bengt Berg.

I sin dobbelrolle har den «venstreorienterte» godtatt at medlemsdemokratiet i LO blei satt til side for å gi høyere lønn til de statslederne som har høy lønn fra før av. I en uravstemning med rekordhøy deltaking stemte et overveldende antall medlemmer imot.

Dette er et eksempel på høyreekstrem norsk politikk som utføres av de ledende høyreorienterte i Norge som Ap-leder Jonas Gahr Støre. Samtidig skjønner han ikke hvorfor bare høytlønna akademikere vil stemme på Arbeiderpartiet.

De statstilsattes fagforening i LO, Norsk Tjenestemannslag, stemte imot det forslaget til lønnsoppgjør som regjeringas representanter hadde gått inn for. Nemlig at lønna ikke skulle bestemmes sentralt med likt oppgjør til alle, men at ledelsen i statsetatene skulle få mulighet til å ta fra fellespotten og gi til sine egne nærmeste ledere med lokalt oppgjør. I strid med all solidaritet. Men som en støtte til det statlige oligarksjiktet i Norge som nå med Ap-/Sp-regjeringa støttes fullt ut.

NTL-leder Kjersti Barsok: Hva i all verden skjedde i lønnsoppgjøret i staten?

LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag var klar til å gå til streik. Det var rekordhøy deltaking i uravstemninga med et overveldende flertall mot forslaget til avtale, skreiv NTL-leder Kjersti Barsok, og la til at stemmeresultatet «som etter vedtektene er bindende for LO Stat.» Barsok fortsatte:

Flertallet i styret i LO Stat var ikke enig i at det måtte bli streik. Avtalen er forkastet, men istedenfor streik,blir det frivillig nemd. Når det ikke blir streik med et så overveldende nei-flertall og så høy deltakelse som dette, mener vi at medlemsdemokratiet har blitt satt til side.
Det er bra at avtalen er forkastet, men resultatet tilsier at det skulle bli streik. Derfor ble vi rasende da flertallet i LO Stats styre vedtok frivillig nemnd.

Støre sitter som dobbelt kontrollør til å sørge for at dette usolidariske forslaget gikk gjennom. Som statsminister leder han statens byråkrati, statsapparatet, og står ansvarlig for den politikken statens personalledelse bestemmer. Samtidig sitter Støre som partileder i Arbeiderpartiets landsstyre der han har LO-lederen som styremedlem for å kontrollere og overstyre LO-lederen og hele LO. Misvisende kalt «Det faglig-politiske samarbeidet». Støre prioriterer ikke LO-medlemmene som blir pålagt å betale en betydelig del av lønna si si for å støtte Støres reaksjonære fagforeningspolitikk.

Imot Ap-ledelsen skriver NTL-leder Kjersti Barsok videre i lederartikkelen der hun takker medlemmene «for at dere viste styrke gjennom den formidable deltakelsen i uravstemningen» :

Nå jobber vi for å endre vedtektene i LO Stat slik at det ikke kan stemmes ned på denne måten i framtida.

Gode NTL-ere, jeg har stor forståelse for at mange av dere er både sinte og frustrerte. Det er en frustrasjon jeg deler.…

Jeg er stolt over å være på lag med dere, og vi kommer ikke til å gi oss i kampen for den solidariske lønnspolitikken vår.

Vi er forbanna, men konstruktive og vi skal bruke krafta vår i det videre arbeidet. Tusen takk for kampen, engasjementet og solidariteten.

Dette kommer ikke Ap-leder Støre og hans underordna LO-leder til å bry seg det aller minste om. Ap-ledelsen får full støtte fra Aftenposten, Dagens Nærlingsliv, NRK og den høyreorienterte LO-eide avisa Klassekampen for denne reaksjonære politikken. Og det er det som er viktig  for Støre og LO-lederen. Ikke minst SV og Rødt som ikke er så opptatt av vanlige folk. SV er bare opptatt av statsstøtta til de aksjonistgruppene, og Rødt er opptatt av dem utafor arbeidslivet.

Jeg er medlem av Norsk Tjenestemannslag, noe jeg har vært i mer enn et kvart århundre.


Denne artikkelen ble publisert av Politikus.

Forrige artikkelPentagon får problemer med sine egne sanksjoner mot Huawei og Kina
Neste artikkelNå vil de ha deg til å drikke larvemelk