Saudi-Arabia truer med å dumpe vestlig gjeld

0
Saudi-Arabia og Russland er gode busser. Her kronprins Mohammed bin Salman og Putin.

G7-landenes plan for å stjele Russland utenlandsressurser får Saudi-Arabia til å reagere kraftig.

Saudi-Arabia har lagt merke til vestlige forsøk på å sanksjonere Russland på måter som også kan bli brukt mot Riyadh.

Saudi-Arabia advarte om at de kunne selge ut noen europeiske gjeldsbeholdninger som gjengjeldelse for et trekk fra G-7 om å beslaglegge nesten 300 milliarder dollar i frosne russiske eiendeler, ifølge en rapport fra Bloomberg.

Den lett tilslørte trusselen ble sendt videre fra Saudi-Arabias finansdepartement tidligere i år til noen G-7-motparter, da de vurderte å beslaglegge russiske eiendeler designet for å støtte Ukraina.

Saudi-Arabia blinket spesifikt ut den eurogjelden aom er utstedt av Frankrike, ifølge Bloomberg.

Riyadh har vært bekymret for vestlige forsøk på å beslaglegge Kremls eiendeler i flere måneder. I april rapporterte Politico at Saudi-Arabia, sammen med Kina og Indonesia, drev privat lobbyvirksomhet mot EU mot konfiskering. 

Men Saudi-Arabias trussel om å dumpe gjelden til EU-medlemmene vil representere en seriøs demonstrasjon av makt og vilje fra kongeriket til å utnytte sin økonomiske tyngde til å påvirke vestlige beslutningstakere.

På møtet i G7 i juni, ble de enige om å utstede Ukraina 50 milliarder dollar i lån som ville bli støttet av fortjenesten som er generert fra russiske eiendeler. G7 omfatter USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan. Beslutningen gikk ikke så langt som til å gå inn for et fullstendig beslag av de rundt 322 milliarder dollar i russiske sentralbankaktiva frosset i Vesten.

Bloomberg sa at Saudi-Arabias advarsel sannsynligvis forsterket motstanden blant noen EU-medlemsstater mot en mer kraftfull tilnærming, til tross for at USA og Storbritannia lobbyer for et direkte beslag. 

Det er ikke klart hvor mye europeisk gjeld Saudi-Arabia har, men sentralbankens netto valutareserver er på 445 milliarder dollar. Saudi-Arabia har 135,9 milliarder dollar i amerikanske statsobligasjoner, og plasserer landet på 17. plass blant investorer i amerikanske obligasjoner. 

For Frankrike vil det være ille nok om Riyadh dumper gjelda deres, for det betyr at de må finne annen og dyrere finansiering et annet sted. Og landet er allerede så djupt i myra som det er.

Fransk offentlig gjeld i prosent av BNP:

Før gjeldskrisa var Frankrikes gjeld 65% av BNP, nå er den 109% av BNP. Blir Paris dumpet av Riyadh kan det være «halmstrået som knekte kamelens rygg».

Forrige artikkelEt sykt samfunn skaper syke mennesker
Neste artikkelHistorisk tale av Burkina Fasos president