Regjeringa har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater. Verdien er i overkant av 1 milliard kroner. Det betyr at vi skattebetalere må ut med enda en milliard for å støtte krigsindustrien, penger som kunne ha gått til velferd, helse, infrastruktur og boligbygging.
Det er E24 som kan bringe denne gladmeldinga for våpenlobbyen.
– Et betydelig løft, konstaterte både forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo da de sammen presenterte nyheten i Washington tirsdag.
Høyt på Nato-agenda
En styrking av forsvarsindustrien står høyt på dagsordenen på Nato-toppmøtet. Tirsdag skal Nato-landene for første gang inngå en forsvarsindustriell forpliktelse.
Også i EU løper diskusjonen om hvordan man kan få fart i forsvarsindustrien.
Avtalen mellom Norge og Nammo kan ses som en modell for en slik forpliktelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.
Han tror andre land vil følge i Norges fotspor.
– Jeg tror flere vil innse at det trengs statlig kapital for å bygge opp produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien. Selv om det nå kommer flere langsiktige kontrakter, er det veldig dyrt å komme over kneika, sier Eide.
– Så det at vi nå går inn i et offentlig-privat partnerskap om produksjonsstøtte, er viktig.
Nammo-investeringen skal tas fra midlene i Nansen-pakken, der det er satt av 15 milliarder kroner i året i Ukraina-støtte i fem år.
Nammo er eid av staten og finske Patria Industries Oy som et finsk-norsk samarbeid. Begge de to selskapene er tett integrert med amerikansk militærindustri gjennom store leverandørkontrakter. Chemring Nobel er en viktig leverandør til den amerikanske våpengiganten Northrop Grumman. Northrop Grumman har State Street, Vanguard og BlackRock blant sine fire største aksjonærer. I Kongsberg Gruppen har Næringsdepartementet 50% av aksjene og vi finner: State Street Bank And Trust Comp med 5%, The Northern Trust Comp, London Br med 3%, The Bank Of New York Mellon Sa/Nv med 3%, JPMorgan Chase Bank, N.A., London med 2,3% og Citibank, N.A. med 1,2%.
Nansen brukes til krig
Grunnen til at navnet Fritjof Nansen blir brukt i forbindelse med Ukraina er at han engasjerte seg i arbeidet for å hjelpe mennesker fra hungersnød i Russland. Røde Kors henvendte seg i 1921 til Nansen og bad ham organisere det enorme hjelpearbeidet som måtte til. Nansen ble utnevnt til høykommissær for Den internasjonale komité for hjelp til Russland (CISR), som snart fikk navnet Nansenmisjonen.
Så det var Nansens humanitære arbeid som nå brukes til å fremme krig.
Men nå sant skal sies så var jo Nansen også en entusiast for å bygge opp forsvaret. Store norske leksikon skriver:
Da første verdenskrig brøt løs, la Nansen forskningsarbeidet til side og brukte mye av sin tid til å arbeide for en styrking av det norske forsvaret. Han påtok seg å holde en rekke foredrag om forsvarssaken, der meningene i folket var sterkt delte. For første gang ble Nansen enkelte steder møtt med pipekonsert – ja han fikk til og med oppleve at noen kastet stein på ham da han kom ut fra foredragssalen. Engasjementet førte til at Nansen 1915 ble valgt til president i Norges Forsvarsforening og var det like til sin død.
Mediekjøret har gjort krigshysteriet mulig
Norge er i dag et av de landene i Europa der opinionen er mest hissig på å støtte krigen mot Russland. I en meningsmåling i fjor svarte nesten ni av ti at de støtter at Norge skal gi mer militært utstyr til Ukraina.
Dette er skyhøyt over de fleste land i Europa. Det er bare i Polen det er et flertall for økte forsvarsbevilgninger på grunn av krigen i Ukraina, mens Italia i den andre enden er markant anti-militaristisk. Bare 9% vil ha økte militærbevilgninger, mens hele 63% er imot.
Så når regjeringa nå vil bruke mer penger på våpen og krig i stedet for velferd og fred, så får norske velgere i grunnen det de har bedt om. Men er det det de ønsker hvis valget står mellom lokalsjukehuset og milliarder til artillerigranater? Et betydelig ansvar for at norsk opinion er så krigslysten ligger på den tidligere venstresida som har kastet alle sine antikrigs- og fredstradisjoner over bord og nå konkurrerer med FRP om hvem som er våpenkåtest i landet.