Historisk tale av Burkina Fasos president

0
Ibrahim Traorés tale i Niger.

Den 6. juli 2024 opprettet Burkina Faso, Mali og Niger offisielt Alliance of Sahel States Confederation. Niger, Mali og Burkina Faso har skapt en konføderasjon.

I denne historiske talen ga kaptein Ibrahim Traoré et kraftfullt og inspirerende uttrykk for hva det første toppmøtet av statsoverhoder i AES (African Economic and Security) betyr. Med fokus på enhet, økonomisk samarbeid og regional sikkerhet, understreker kaptein Traoré viktigheten av samarbeid mellom medlemslandene for å bærekraftig utvikling og stabilitet på tvers av kontinentet. Talen hans framhever viktige initiativer og strategier for å øke økonomisk vekst, styrke sikkerhetstiltak og fremme fred og velstand i AES-regionen.

Organisasjonen African Economic and Security (AES) omfatterMali, Niger og Burkina Faso, og er dedikert til å styrke økonomisk samarbeid og sikkerhetstiltak blant afrikanske nasjoner. Gjennom strategiske partnerskap og samarbeid har AES som mål å skape et mer velstående og stabilt Afrika for alle medlemslandene.

Burkina Fasos president, kaptein Ibrahim Traoré, deltok på det første toppmøtet til Alliance of Sahel States (AES) sammen med sine kolleger fra Mali, oberst Assimi GOÏTA og Niger, general Abdourahamane TIANI.

I sine respektive taler ved åpningsseremonien uttrykte de tre statsoverhodene sin vilje til å følge den kursen som er satt av Alliansen av Sahel-stater.

Kaptein Traoré fordømte «den falske uavhengigheten som ble gitt til afrikanske stater på 60-tallet», etterfulgt av plyndring av naturressurser og terrorisme, den dype betydningen av Afrikas opprør, som bare har som mål å tilby deres respektive stater sannhet, uavhengighet og deres befolknings reell frigjøring og et bedre liv.

Til tross for all slags manipulasjon og feilinformasjon foreviget av folkenes fiender, insisterte kaptein Ibrahim Traoré: «Vi kommer ikke til å skjelve; vi kommer til å konfrontere det”, mens han uttrykker sin glede over solidariteten som er oppnådd mellom de tre statene. President Traoré indikerte også at forpliktelsen som ble opprettet av ESA 16. september 2023 aldri ville vakle. Til slutt oppfordret han folkene i Alliansen til alltid å sette medlemslandenes og Alliansens egne interesser først.

Presidenten for republikken Mali, oberst Assimi Goïta, at signeringen av Liptako-Gourma-charteret forseglet den kollektive beslutningen tatt av statsoverhodene for å bekjempe terrorisme.

Han fremhevet synergien mellom hærene til de tre landene i jakten på væpnede terrorgrupper, noe som gir håndgripelige resultater. Den maliske presidenten kunngjorde implementeringen av innovative og effektive tiltak innen transport, økonomi, kommunikasjon, kultur og gruvedrift, til fordel for «AES-folkene».

Oberst Assimi Goïta hyllet de verdiene som styrer Alliansen av Sahel-stater, nemlig brorskap og solidaritet, og bekreftet på nytt statsoverhodenes faste besluttsomhet om å gjøre AES til en modell for samarbeid på alle felt.

I sin åpningstale snakket Nigers president, general Abdourahamane Tiani, om statsoverhodenes «harde besluttsomhet» for å gjenvinne suvereniteten til sine land, med «denne solide koalisjonen» som er AES.

Ifølge general Tiani vil alliansens fremtidige arkitektur gå utover kampen mot terrorisme, til å inkludere kampen mot opprør, væpnet bandittvirksomhet og alle former for ekstern aggresjon.

For å støtte realiseringen av Alliansens ambisjoner og oppdrag, vil det bli lagt særlig vekt på matsikkerhet og økonomisk og monetær uavhengighet. Disse handlingene vil bli støttet av fremme av sammenkobling (veier, flyselskaper, utvinningsindustri blant annet) innenfor ESA.

Dette toppmøtet, som markerer viljen til å konsolidere AES, er retningen satt for en hel serie handlinger som vil kunne føre til bedre velvære for folkene i Sahel.

Og Ibrahim Traoré framstår nå mer og mer som den karismatiske og visjonære lederen som Afrika trenger i dag.

Forrige artikkelSaudi-Arabia truer med å dumpe vestlig gjeld
Neste artikkelEn av våre fremste i triatlon alvorlig skadet av «vaksinen»