USA er bekymret for at Israel vil utløse full krig med Hizbollah

0
Fra et israelsk angrep på Sør-Libanon

Høytstående amerikanske tjenestemenn sier at regjeringa er bekymret for at Israel planlegger å gjøre et «proaktivt trekk» mot den libanesiske motstanden på sin nordfront og utløse en krig i full skala «uten en klar strategi», ifølge en rapport fra den hebraiskspråklige avisa Walla.

«USA frykter at Israel vil gjøre et proaktivt grep som vil føre til en krig med Hizbollah eller vil bli dratt inn i en slik krig uten en klar strategi og uten å tenke noen skritt fremover om konsekvensene av et slikt scenario», skriver den israelske journalisten Barak Ravid.

Washington har intensivert den diplomatiske innsatsen for å avverge et slikt scenario og USAs forsvarsminister Lloyd Austin formidlet nylig denne frykten til sin israelske motpart, Yoav Gallant. Ifølge Ravid stammer Washingtons bekymringer hovedsakelig fra muligheten for å bli dratt lenger inn i den ulmende konflikten.

«Vi ser en økning i aktiviteten i [Israels] nord, og vi vil ikke at ting skal eskalere til en bredere regional konflikt … Det var noe forsvarsministeren snakket lenge med Mr. Gallant om i går», sa Pentagon-talskvinne Sabrina Singh på torsdag.

Ravid viser også til sin nylige rapport i Axios der han avslørte at Det hvite hus «gjorde det klart for Israel de siste ukene at ideen om at en ‘begrenset krig’ kan startes i Libanon er urealistisk» og advarte også Tel Aviv om at en israelsk bakkeinvasjon av Libanon «ville sannsynligvis presse Iran til å gripe inn».

Washingtons diplomatiske innsats inkluderer å være vertskap for sjefen for de libanesiske væpnede styrker (LAF), general Joseph Aoun, i den amerikanske hovedstaden denne uka. Det pågående presset for å få til en våpenhvileavtale for Gaza har også blitt beskrevet som et forsøk på å dempe spenninga på den libanesisk-israelske grensen.

Torsdagens rapport fra Walla kommer mens grenseoverskridende fiendtligheter mellom Hizbollah og den israelske hæren fortsetter å intensiveres etter det siste målrettede attentatet mot en toppsjef i motstandsfronten i Sør-Libanon.

Siden onsdag morgen har Hizbollah skutt hundrevis av raketter og missiler mot flere israelske militærbaser og kritiske posisjoner. Angrepene har også utløst store skogbranner i store deler av Israels for det meste forlatte nord.

Angrep fra Libanon har blitt stadig mer presise de siste månedene etter at motstanden klarte å ta ut mer enn 1500 israelske etterretningsposter og enheter.

Israelske analytikere har bestemt at å sette i gang et omfattende angrep mot Libanon vil få Hizbollah til å skyte tusenvis av raketter og presisjonsraketter mot Israel per dag, noe som de spår vil få landets luftforsvarssystem til å kollapse.

Forrige artikkelPolitibetjent: – Vi håndhevet et absurd regelverk
Neste artikkelBønder mot frihandel