Tyrkia på vei inn i BRICS?

0
Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan.
Av Daniel Ducrocq.

‘»Ja, Tyrkia er interessert i å bli BRICS-medlem» erklærte den tyrkiske utenriksministeren Hakan Fidan under sitt besøk i Kina denne uken, skrev Le courrier d’Algérie som refererer til en artikkel i South China Morning Post (06. juni) I følge utenriksministeren kunne et medlemskap i BRICS vise seg å være «et godt alternativ til EU-medlemskap for å forbedre Tyrkias økonomi».

Den tyrkiske utenriksministeren kommer til å delta på et BRICS-møte i Novogrod 10. og 11. juni. Møtet tar sikte på å forberede det kommende store BRICS toppmøtet i Kazan i oktober.

«Russiske myndigheter ser positivt på den økende interesse for medlemskap i BRICS, ikke minst fra et så viktig land som Tyrkia», erklærte Dmitri Peskov som er talsmann for den russiske regjeringen. 

Joining BRICS+ ‘good alternative’ to EU: Turkiye

Det er ikke første gang tyrkiske myndighetene tar selvstendige nasjonale valg. I 2017 kjøpte Tyrkia russisk forsvarssystem og i 2024 var det første egenprodusert tyrkiske jagerfly på vingene. Men et medlemskap i BRICS ville for Tyrkia være en nasjonal selvstendighetsbeslutning av en helt annen dimensjon. Om NATOs neste største land skulle søke tettere økonomiske og kommersielle bånd til blant annet Kina og Russland (fremfor EU og USA), ville dette være nok en svekkelse av Vestens dominans i verden.    

Tyrkia kjøper russisk forsvarssystem (aftenbladet.no)

Tyrkisk jagerfly på vingene for første gang (forsvaretsforum.no)

Daniel Ducrocq

Forrige artikkelStorkrig mellom Russland og NATO?
Neste artikkelMultipolaritet, suveren likhet og avvisning av universalisme