Terrorister drepte politifolk og sivile i russiske Dagestan

0
Fra terroraksjonen i Dagestan

Mer enn 15 politifolk og flere sivile, inkludert en ortodoks prest, ble drept av væpnede terrosister i Russlands sørlige republikk Dagestan søndag, sa guvernøren Sergei Melikov i en videouttalelse tidlig mandag 24. juni som er gjengitt av AP.

De væpnede mennene åpnet ild mot to ortodokse kirker, en synagoge og en politipost i to byer, ifølge myndighetene.

Russlands nasjonale antiterrorkomité beskrev angrepene i den overveiende muslimske regionen med en historie med væpnet opprør som terrorhandlinger.

Mandag, tirsdag og onsdag ble erklært sørgedager i regionen.

Dagestans innenriksdepartement sa at en gruppe væpnede menn skjøt mot en synagoge og en kirke i byen Derbent, som ligger ved Det kaspiske hav. Både kirken og synagogen tok fyr, ifølge statlige medier. Nesten samtidig dukket det opp rapporter om et angrep på en kirke og en trafikkpolitipost i Dagestans hovedstad, Makhachkala.

Myndighetene kunngjorde en kontraterroraksjon i regionen. Antiterrorkomiteen sa at fem bevæpnede menn ble «eliminert». Guvernøren sa at seks «banditter» hadde blitt «likvidert». De motstridende tallene kunne ikke umiddelbart forenes, og det var ikke klart hvor mange militante som var involvert i angrepene.

Den russiske nyhetskanalen Sputnik skriver:

«Angrepet på synagogen i Derbent fant sted ca. kl. 17.50 [14.50 GMT], 40 minutter før kveldsbønnen. Etter hendelsene på flyplassen i Makhachkala i slutten av oktober i fjor, har det hele tiden vært en politibil på vakt i synagogen under bønnearrangementer, og private sikkerhetsvakter har vært inne. Politibetjentene og sikkerhetsvaktene gjorde motstand mot angriperne og ble drept. Skadeomfanget vil bli vurdert etter at brannen er slukket. Et lignende angrep ble utført på synagogen i Makhachkala. (Vår lenke, o.a.)

Dagestan: Landet i fjellene

Dagestan er en republikk i Russland som ligger på vestsida av Kaspihavet og grenser mot Aserbajdsjan i sør. Navet er tyrkisk-persisk. Det tyrkiske ordet dağ betyr fjell og det persiske suffikset -stan betyr land.

Republikken har et areal på 50.300 kvadratkilometer, omtrent som Innlandet fylke i Norge. Den er hjem for minst 30 etniske minoriteter og 80 nasjonaliteter. Republikken har 14 offisielle språk og er en av de mest heterogene områdene i verden.

Mellom 2007 og 2017 var Dagestan hjemsøkt av terroraksjoner fra en organisasjon som kalte seg Emiratet Kaukasus og seinere Det islamske emiratet Kaukasus.

Wikipedia skriver:

I den samme uttalelsen fra oktober 2007 der Umarov proklamerte det kaukasiske emiratet, beskrev han også USA, Storbritannia og Israel som vanlige fiender av muslimer over hele verden. Den 20. november 2007 sa Anzor Astemirov, daværende leder av Vilayat KBK, at «Selv om vi ønsket å true Amerika og Europa hver dag, er det klart for alle som forstår politikk at vi ikke har noen reelle interessekonflikter [med Vesten]. Folkene i Det hvite hus vet godt at vi ikke har noe med Amerika å gjøre for øyeblikket. I sin uttalelse beskrev Astemirov ikke bare de kaukasiske opprørernes trusler mot Vesten som tomme, men ba til og med USA om hjelp i deres kamp mot «russisk aggresjon». Etter kritikken fjernet mange opprørsnettsteder uttrykket som betraktet vestlige land som fiender.

Det foreligger foreløpig ingen offentlig kjent dokumentasjon av hvem som står bak de siste angrepene. Men det er jo kjent at bruk av jihadister i terroraksjoner er modus operandi for både CIA og andre vestlige etterretningsorganisasjoner.

Forrige artikkelTog i Norge: Hindra av ideologisk pølsevev
Neste artikkelPensjonert israelsk general: krig mot Libanon «masseselvmord»