Ukrainske nazister hyllet i det britiske parlamentet

0
Boris Johnson hyllet Azov-nazister i parlamentet. Her med Wolfsangel-symbolet som ble brukt av Waffen-SS.

Medlemmer av den nazistiske Azov-brigaden ble tatt i mot som helter i London.

Britiske parlamentarikere hyllet en delegasjon fra den beryktede ukrainske Azov-brigaden ved et rundebordsmøte i parlamentet onsdag, mens tidligere statsminister Boris Johnson kalte dem «helter».

Den nynazistiske Azov-militsen ble grunnlagt i 2014 av den «hvite føreren» Andrey Biletsky, som designet sin logo med symboler som en gang ble brukt av SS. Den ble til slutt integrert i de ukrainske væpnede styrkene, samtidig som den beholdt sin tredje rikes ikonografi. Bataljonen har blitt anklaget av Human Rights Watch, Amnesty International og FN for flere menneskerettighetsbrudd, inkludert voldtekt og tortur av sivile.

Andriy Biletsky, lederen av Azov-bataljonen, er kjent blant sine våpenbrødre som den «Hvite Fører».

Han gjør ingen hemmelighet av sitt syn – i programerklæringen fra 2014 «Ukrainas rasemessige sosialnasjonalisme er den ideologiske kjernen i ‘Ukraina-patriot’-organisasjonen» går han rett på sak: «Vår nasjons historiske oppdrag på dette kritiske tidspunkt, er å lede den globale, hvite rase i sitt siste korstog for overlevelse. Et korstog mot de semitt-ledete undermenneskene».

På 1990- og 2000-tallet, mens han beveget seg mot dannelsen av sine egne nasjonalistiske organisasjoner, som «Ukraina-patriot» (grunnlagt sammen med ordføreren for det ukrainske parlamentet, Andriy Parubiy) og senere Azov-bataljonen, klarte han å ha en hånd med i nesten alle ytre høyre-grupper i Ukraina: «Stepan Bandera Tryzub», «Ukrainas sosialnasjonale parti» og «Svoboda (frihets-) partiet». Han har også vært leder for «Sosialnasjonal samling”, en paraply for en rekke rasistiske og nynazistiske ukrainske organisasjoner. 

I 2011 ble han fengslet for væpnet overfall, men han ble løslatt i februar 2014 etter seieren til “Verdighet-revolusjonen”, da Verkhovna Rada vedtok resolusjon Nr. 4202, Om løslatelse av politiske fanger. Det var 23 personer på listen over løslatte fanger, hovedsakelig medlemmer av «Ukraina-patriot». Forfatteren bak loven var lederen av «Det radikale parti», representanten Oleh Lyashko, som senere arbeidet tett med Azov-bataljonen.

Azovs symbol er den beryktede Wolfsangel, ulvehaken, som var symbolet til Waffen-SS Division Das Reich.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler. I midten «svart sol» og til venstre og til høyre Wolfsangel.

Ukrainske nazigrupper rekrutterer i Storbritannia

I 2018 skrev The Guardian: Neo-Nazi groups recruit Britons to fight in Ukraine.

I følge Hope Not Hate jobber en gruppe ved navn Misanthropic Division, som er knyttet til Azov-bataljonen, sammen med representanter for UK-baserte høyreekstreme grupper, inkludert den forbudte terrororganisasjonen National Action og en London-basert polsk ultranasjonalistisk gruppe, for å rekruttere aktivister til å reise til Ukraina.

At de skulle lykkes med å rekruttere den tidligere britiske statsministeren hadde vel ikke en gang Azov våget å håpe den gangen. Men det var jo tross alt han som torpederte fredsforhandlingene i mars 2022 og sørget for at krigen fortsatte slik at hundretusener av ukrainere kunne få dø. En video som går sin seiersgang på sosiale medier viser Johnson som snakker ved en mottakelse for Azov-militantene, og oppfordrer den britiske regjeringa til å gi Ukraina det de vil – penger, missiler og luftvern.

Dette er den logiske endestasjonen for de ensporede Ukraina-tilhengerne. De begynner med å predike et fullstendig løgnaktig bilde av Kiev-regimet og ender opp med å hylle de mest konsekvente krigerne dette regimet har, nemlig nazistene. Når får vi se Azovs ulvehake på Stortinget, applaudert fra høyre til venstre?

Forrige artikkelFreyr-gründer soper til seg et tresifret millionbeløp
Neste artikkelAngrep på russisk strategisk radar er en stor sak