Irakisk Kurdistan betaler en dødelig pris for å være vertskap for Mossad

0
Collage: The Cradle

Israels beryktede etterretningsbyrå har brukt flere tiår på å infiltrere og sabotere arabiske stater. Og i irakisk Kurdistan har Mossad etablert seg med baser og spionsentraler, men det kan ta en brå slutt.

Av Irak-korrespondenten til The Cradle.

Rett før midnatt 15. januar ble Erbil, hovedstaden i irakisk Kurdistan, rystet av et målrettet missilangrep fra Irans islamske revolusjonsgardekorps (IRGC). Elleve Fateh 110 ballistiske missiler traff privatboligen til den velstående kurdiske oligarken Peshraw Dizayee, 61 år gammel, som ble drept sammen med familiemedlemmer og en annen forretningsforbindelse.

IRGC sa i en uttalelse at den traff «et av hovedkvarterene til den israelske Mossad i Kurdistan-regionen i Irak», og understreket at denne aksjonen var et svar på okkupasjonsstatens attentat mot ledere i IRGC og dens motstandsakse.

«Vi forsikrer nasjonen vår om at våre offensive operasjoner vil fortsette inntil vi har hevnet de siste dråpene av martyrblod,»sa IRGC.

Dette militære angrepet har røtter i de nylige attentatene på flere IRGC-medlemmer i Syria, inkludert en høytstående sjef, som Teheran lovet å gjengjelde. IRGC slo også til mot ISIS-stillinger i Syrias urolige Idlib-provins. 

Skjulte oljekoblinger 

Dizayee, en mann med innflytelse med dype forbindelser til irakisk-kurdistans regjerende Barzani-klan og Kurdistan Democratic Party (KDP), hadde en estimert formue på 2,5 milliarder dollar fra grunnleggelsen av Falcon Group, som engasjerte seg i ulike sektorer inkludert sikkerhet, olje, gass, bygg og anlegg og landbruk. 

Hans sentrale rolle i å legge til rette for oljeeksport fra Kurdistan til Israel trakk oppmerksomheten til hans intrikate, men ulovlige bånd med Tel Aviv, i tillegg til det kurdiske sikkerhets- og etterretningsapparatet.

Til tross for irakiske lover som eksplisitt forbyr enhver forbindelse med Israel, antyder rapporter og eksperter at en betydelig del av Israels oljeimport – omtrent 70 prosent, etter noen beregninger – stammer fra Iraks Kurdistan-region, til priser som er 50 prosent lavere enn markedsprisene. 
Irak eksporterer rundt 3,6 millioner fat olje per dag, inkludert 390.000 fat fra oljefelt i Kurdistan-regionen, gjennom den 970 km lange nordlige rørledninga som strekker seg fra Kirkuk til den tyrkiske havna Ceyhan, før den går til Israel.

I 2014, da ISIS tok kontroll over Mosul og store deler av Irak, begynte Kurdistan Regional Government (KRG) å eksportere råolje direkte til Tyrkia og selge den på de internasjonale markedene uten å gå gjennom Bagdads statlige organisasjon for markedsføring av olje (SOMO)-selskapet, som er ansvarlig for all irakisk oljeeksport.

Den irakiske parlamentarikeren Uday Awad sier til The Cradle at disse direkte oljesalgene var både ulovlige og hemmelighetsfulle: 

«I årevis prøvde Kurdistan-regionen å skjule oljesalg til Tel Aviv, men alle forsendelser til israelske havner er dokumentert av SOMO som har sporet hvert fat som er solgt til Israel.»

Den 17. februar 2022 avgjorde den irakiske føderale høyesterett at Kurdistan-regjeringas godkjennelse av olje- og gassloven i regionen var grunnlovsstridig , og baserte sin avgjørelse på KRGs innrømmelse i 2015 – for den amerikanske lagmannsretten i et søksmål anlagt av Irak — av lossing av oljeforsendelser i israelske havner.

Israelsk innflytelse og intriger i Irak

Dizayees ekspansive Falcon Group-konglomerat har blitt et samlingspunkt i Irak-Israel-forbindelsen. Iranske medier henviser til et nett av forbindelser, inkludert EIA som er tilknyttet US Census Bureau, og plassert innenfor det amerikanske handelsdepartementet. 

Av spesiell bekymring er Falcon Security Company, et datterselskap som antas å sysselsette rundt 600 personer, først og fremst tidligere militært personell fra den amerikanske hæren. Spekulasjoner svirrer om at denne sikkerhetsstyrken opprettholder direkte bånd med US Defense Intelligence Agency (DIA), og fungerer som en kanal for verdifull informasjonsinnsamling om Iraks indre anliggender.

Iranske kilder hevder på betingelse av anonymitet til The Cradle at Dizayee var en Mossad-samarbeidspartner i Erbil, som orkestrerte hemmelige operasjoner og ga logistisk støtte gjennom sitt enorme forretningsimperium. Private irakiske kilder bekrefter denne framstillinga, og sier at et intrikat israelsk innflytelsesnettverk har forskanset seg i Kurdistan, der Mossad angivelig er for å trene grupper som er motstandere av Iran og motstandsaksen. 

Viktig er det også at fokuset til disse gruppene angivelig omfatter sikkerhetsoperasjoner, inkludert målrettet attentat på forskere som er engasjert i Irans atomprogram.

I løpet av de siste tiårene har den israelske Mossad jobbet vedvarende for å etablere spionceller på tvers av arabiske stater – enten fiendtlige eller vennlige – men har stadig møtt motstand i Irak. Bemerkelsesverdige tilfeller inkluderer saken om Ezra Naji Zalka, en irakisk jøde, hvis spionnettverk ble avslørt av irakisk etterretning, noe som førte til at de ble henrettet i 1969. 

Mossad fikk imidlertid et løft i Irak tilrettelagt av den ulovlige amerikanske invasjonen av landet i 2003. Den amerikanske okkupasjonen åpnet et nytt kapittel for Israels spionasje- og sabotasjeaktiviteter, der den målrettet Iraks nordlige regioner for å skape et strategisk utsiktspunkt mot nabolandene, spesielt Iran.

Mossads mål strekker seg lenger enn bare etterretningsinnhenting: Fokuset omfatter innsamling av informasjon om militære steder, sikkerhetsinstallasjoner og potensielle trusler fra land som er motstandsdyktige mot Tel Avivs interesser. 

Økonomisk spionasje ble en nøkkelkomponent og Mossad søkte fram data om investeringsprosjekter, turisme, landbruk, børser og innflytelsesrike forretningsmenn i stater de har satt seg fore å infiltrere.

Omfanget utvidet seg ytterligere med Mossads notoriske engasjement i undergravende aktiviteter som påvirket samfunnsverdier og normer. Anklagene spenner fra narkotikaspredning til sponsing av internasjonale prostitusjonsnettverk og involvering i slavehandel. 

Motstand mot sionisme og israelsk spionasje 

Utstyrt med banebrytende teknologi, streber det israelske etterretningsbyrået ikke bare for å identifisere oppholdsstedet til motstandsledere, men også å manipulere offentlige holdninger i jakten på bredere geopolitiske mål.

Irakiske etterretningstjenester har historisk hindret mange av de israelske infiltrasjonsaktivitetene, spesielt i dannelsen av spionceller i sentrum og sør i landet. 

Et slikt tilfelle var cellen som var etablert av Ezra Naji Zalka, en irakisk jøde som var i stand til å rekruttere mange spioner til å jobbe for Israel. I følge data fra den irakiske regjeringen var det på en gang 35 spioner i Zalkha-nettverket, inkludert 13 jøder som ble identifisert og tatt til fange av irakisk etterretning. 

Zalkhas hovedoppgave i begynnelsen av hans periode i Mossad var å samle informasjon om fattige jøder i populære nabolag, deres levekår, antall, utdanning og holdninger til spørsmålet om immigrasjon. Cellen hans utvidet senere arbeidet til å omfatte militære og sikkerhetsdimensjoner og begynte å samle informasjon om irakiske institusjoner.

I følge memoarer som ble publisert i fjor av den israelsk-britiske historikeren og den irakiske jøden Avi Shlaim, ble Mossad mellom 1950 og 1951 knyttet til fem bombeangrep mot jødiske mål i en operasjon kjent som Ali Baba. Hensikten var å innpode frykt blant og fiendtlighet mot irakiske jøder fra den bredere offentligheten. Dette førte til at over 120.000 jøder – på den tiden 95 prosent av den jødiske befolkningen i Irak – ble fraktet til Israel i et oppdrag kjent som Operasjon Ezra og Nehemiah.

Mossads undergravende taktikk er dermed en sikkerhetstrussel mot alle vestasiatiske stater, kombinert med normaliseringsavtalene som effektivt installerer en trojansk hest for sionismen. 

Det som ligger på bordet er ikke et opplegg for fred. Det utgjør en handle-eller-dø-trussel: de statene som er motstandsdyktige mot normalisering står overfor økte terrorhandlinger, sabotasje eller attentat – og, som en straffende siste utvei for de som ikke er villige til å stå på linje, konvensjonelle luftangrep fra det USA-støttede israelske militæret, eller USA selv. 

Forrige artikkelSindre Finnes er en svindler og en løgner
Neste artikkelFranske bønder fortsetter protestene: – På mandag skal vi til Paris
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.