Israelsk skip endrer kurs på grunn av «jemenittisk trussel»

0
Fra kapringa av Galaxy Leader / Foto: Jemens militære

De jemenittiske væpnede styrkene har advart om at ethvert israelsk-tilknyttet skip som krysser Rødehavet vil bli ansett som et «legitimt militært mål».

Fra nyhetsdesken i The Cradle.

Et containerskip som ble operert av det israelske rederiet Zim endret kurs for å unngå å passere gjennom Bab al-Mandab-stredet i frykt for angrep fra Jemen, kunngjorde selskapet i en uttalelse 27. november. 

«I lys av trusselen mot sikker transitt for global handel i Arabia og Rødehavet, tar Zim midlertidige proaktive tiltak av hensyn til sikkerheten til sine mannskaper, fartøyer og kunders last ved å omdirigere noen av sine fartøyer,» kan vi lese i uttalelsen. 

«Som et resultat av disse tiltakene forventes lengre transitttider i de relevante Zim-tjenestene, selv om det gjøres alt for å minimere forstyrrelser.» 

Ifølge informasjon fra dataleverandøren MarineTraffic, passerte Zim Europe, som var på vei fra Boston til Malaysias Port Klang, gjennom Gibraltarstredet og gikk inn i Middelhavet fredag. 

Den fortsatte østover før den svingte i motsatt retning lørdag og satte kursen tilbake mot Atlanterhavet. 

Zim Europe-fartøyets beslutning om å endre kurs kommer i kjølvannet av nylige jemenittiske militæroperasjoner utført av Jemens Sanaa-regjering til støtte for den palestinske motstanden i Gaza. 

Disse operasjonene inkluderer en rekke drone- og missilangrep mot israelske mål, samt nyere maritime operasjoner utført av Ansarallah og Jemens væpnede styrker, rettet mot israelsk-tilknyttede fartøyer.

Jemenittiske marinestyrker snappet opp og fanget det israelsk-eide Galaxy Leader-fartøyet 19. november, og arresterte dusinvis av besetningsmedlemmer som var om bord. 

Operasjonen fulgte offisielle advarsler om at de jemenittiske væpnede styrkene ville angripe all israelsk skipsfart i Rødehavet.

Et israelsk-eid skip som seilte det indiske hav ble mål for et droneangrep mindre enn én uke senere, 25. november. Talsmannen for det jemenittiske militæret, Yahya al-Saree, la ut ordet Zim på sosiale medier den dagen, og antydet involvering i angrepet. 

Innlegget antydet også at et av Zims fartøyer var målet for operasjonen. Reuters sa at det målrettede skipet ble identifisert som et Malta-flagget CMA CGM SYMI, omdøpt til Mayet. 
Skipet skal ha blitt leid av et israelsk-eid rederi, Eastern Pacific Shipping (EPS). 
Den jemenittiske journalisten Ali al-Nassi avslørte via sosiale medier 25. november at Zim-selskapet har vært involvert i våpenoverføringer til Saudi-ledede koalisjonsstyrker i Jemen. 

Zim har «kontrakt med styrkene til Saudi-Arabia og den [Saudi-ledede] koalisjonen … for å frakte våpen og ammunisjon til Jemen.» 

«Den siste av disse forsendelsene ankom Hadhramaut i februar 2022,» la han til.

Iran Observer har lagt ut en videohilsen fra Galaxy Leader der kaprerne og mannskapet synger og roper slagord sammen. Slagordene er rettet mot USA og Israel:

USA har to hangarskipsgrupper i regionen, men later til å være satt helt ut av spill overfor slike nålestikksoperasjoner som de jemenittiske styrkene gjennomfører, og Israel lider store økonomiske tap på grunn av kraftige økninger i fraktprisene.

Forrige artikkelBBC innrømmer endelig: Grove feil i koronahåndteringa
Neste artikkelKrigsforbryteren Kissinger er død