Storbritannia tillater Qatar, Hamas’ egen pengesekk, å ha militærbase i Nord-England

0
Qatarisk militært personell ved deres base ved RAF Leeming i Yorkshire, England. (Foto: Det britiske forsvarsdepartementet)

Den britiske regjeringen sier den «står ved Israels side» og fordømmer Hamas’ «terrorisme» mot landet. Men Hamas blir finansiert av Qatar, som sammen med Royal Air Force opererer to felles skvadroner, slik at Gulf-regimet kan ha en militærbase i Nord-England.

Mark Curtis, 9. oktober 2023.

Mens Gaza fortsatt å opplever full krig, har britiske ministre stått i kø for å si at de «står sammen med Israel». De har utvetydig fordømt handlingene til Hamas som terrorisme, hvis militante på lørdag rykket inn i det sørlige Israel fra Gaza.

Det israelske militærets massive bombardement av Gaza, som av internasjonale organer anses å være under israelsk okkupasjon, truer med å oppsluke Gaza i landets mest brutale konflikt hittil.

Storbritannias omfattende militære støtte til Israel har blitt så godt som slettet fra britiske medier de siste årene – men det har også Whitehalls nye spesielle forhold til en sentral støttespiller av Hamas, det autoritære Gulf-regimet i Qatar.

Mens Iran er Hamas viktigste finanskilde, går Qatars økonomiske støtte til gruppen minst tilbake til 2008 og har involvert hundrevis av millioner dollar til Hamas politiske og humanitære fløyer.

Qatar har tidligere også finansiert Hamas «militære personell»sa en av gruppens ledere i 2016. Storbritannia utpeker hele Hamas, inkludert den militære fløyen, al-Qassam-brigadene, som også hovedsakelig er finansiert av Iran, som en terroristorganisasjon.

Likevel opererer det britiske Royal Air Force to felles skvadroner med Qatar, de første med noen nasjon siden andre verdenskrig, da polske piloter bidro til å kjempe i slaget om Storbritannia.

En skvadron opererer fra RAF Coningsby i Lincolnshire og ble avtalt i 2017. Det var en del av en våpenavtale på 6 milliarder pund der Storbritannia vil selge 24 Typhoon krigsfly til Qatar, sammen med ni Hawk-fly, begge produsert av det britiske firmaet BAE Systems. Storbritannia tilbyr også en «skreddersydd støtte- og opplæringspakke».

Den andre skvadronen er en felles treningsenhet for Hawk jagerfly, basert på RAF Leeming i Yorkshire.

«Qatar og Storbritannia deler felles interesser i å sikre stabilitet i Midtøsten», har RAF uttalt, etter nylig å ha blitt enige om å forlenge fellesskvadronen på Coningsby i ytterligere to år.

Finansiering fra Qatar

Gazastripen har vært utsatt for en brutal israelsk blokade, som har blitt betegnet som ulovlig av FN, siden 2007. Hamas har kontrollert Gaza siden de vant valget i 2006.

Noen beregninger er at Qatar finansierer Hamas med over 360 millioner dollar i året, som gruppen bruker til å kjøpe drivstoff, støtte fattige Gaza-familier og betale lønningene til Hamas-byråkratiet.

«Qatars pengebruk i Gaza kan se humanitær ut, men i virkeligheten finansierer Doha Hamas sine pengekasser gjennom oljesalg», skriver Hussain Abdul-Hussain, analytiker ved den høyreorienterte Foundation for Defense of Democracies i USA.

«Uten Qatars penger ville Hamas styre i Gaza blitt uholdbart, og populariteten blant palestinerne ville ha kollapset», legger han til.

Et annet syn er at «Qatars forhold til Hamas har vært utsatt for feilinformasjon og feilkategorisering»sier Sultan Al-Khulaifi i en nylig blogg for London School of Economics.

Han skriver at, langt fra å finansiere terrorisme, er Qatars støtte til Hamas basert på å støtte den palestinske saken, fungere som megler for å fremme regional stabilitet og adressere den humanitære katastrofen som befolkningen i Gaza står overfor.

Siden januar 2020 har Qatar vært vertskap for Hamas-leder Ismail Haniyeh, og før det tilbød de en base til Khaled Meshaal, som fungerte som gruppens leder fra 2004 til 2017.

Storbritannias qatarske «interoperabilitet»

Fellesskvadronen ved RAF Leeming, som det ble enighet om i 2021, skal trene britiske og qatarske piloter på Hawk-jagerfly og styrke «interoperabilitet og koordinering mellom begge luftstyrker».

Yorkshire-basen vil være permanent vertskap for ni Hawk-fly som Storbritannia selger til Qatar. Disse jetflyene bygges for tiden av BAE ved fabrikken i Warton, Lancashire.

Skvadronen på RAF Coningsby begynte å fly i juni 2020, med felles aktiviteter inkludert «tung våpentrening» og øvelser med Storbritannias Royal Navy. Skvadronen sørget også for sikkerhet under fotball-VM i Qatar i fjor.

Storbritannia har også en sikkerhetspakt med Qatar om å dele klassifisert etterretning, som involverer GCHQ, Storbritannias største spionbyrå.

Qatar er en liten ressursrik halvøy ved siden av Saudi-Arabia, med en befolkning på litt over to millioner og er en av de ledende leverandørene av naturgass til Storbritannia.

Britiske ministre har tillatt Qatar å investere over 40 milliarder pund i Storbritannia, i foretak som Harrods og London Stock Exchange, hovedsakelig gjennom den statlige Qatar Investment Authority.

Gulfstaten har blitt styrt av al-Thani-familien siden midten av det nittende århundre. Den nåværende emiren, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, overtok etter sin far i 2013.

Terrorisme

Qatars regjering anklages i større grad for å finansiere terrorisme. De «har betalt løsepengekrav, sendt forsyninger og sluset milliarder av dollar i finansiering» til militante grupper over hele Midtøsten, ifølge Counter-Extremism Project (CEP), ei tankesmie nær det amerikanske etablissementet.

I 2019 gikk ni syriske flyktninger til søksmål i Storbritannia med påstand om at kontoer i Doha Bank i Qatar hadde blitt brukt til å kanalisere midler til Nusra-fronten i Syria. Nusrafronten var al-Qaida-avdelingen som kjempet for å styrte regimet til Bashar al-Assad, før den fusjonerte til en bredere islamistisk militant styrke kjent som Hayat Tahrir al-Sham.

Doha Bank, hvis største aksjonær er Qatar Investment Authority og hvis styremedlemmer inkluderer medlemmer av den regjerende al-Thani-familien, har benektet påstandene.

I 2021 ble det utstedt et eget juridisk krav i High Court i London mot den qatarske staten, og anklaget den for å spille en sentral rolle i hemmelige hvitvaskingsoperasjoner for å sende hundrevis av millioner dollar til Nusra-fronten.

Som rapportert av The Times, hevder påstanden at konspirasjonen ble drevet «av høytstående medlemmer av den qatarske styringseliten», som alle benekter påstandene. Saken føres av ni syrere som sier de ble forfulgt av Nusrafronten.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet sa tidligere til Declassified: «Det langvarige vennskapet mellom Storbritannia og Qatar er viktigere enn noensinne. Med felles forsvars- og sikkerhetsinteresser er det avgjørende at vi jobber sammen for både regional og global stabilitet.»


Denne artikkelen ble publisert av declassifieduk.org:

UK allows key Hamas funder to have military base in northern England

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Mark Curtis er redaktør for Declassified UK, og forfatter av fem bøker og mange artikler om britisk utenrikspolitikk.

Forrige artikkelMeningsmåling: De fleste amerikanere ville støttet krig med Kina
Neste artikkelProtester mot Israel og støtte til Palestina over hele verden