Fiendebilder i sammenbruddets tid

0

I snart fire år har mediene trent oss opp til å frykte og til å rette frykten dit de herskende vil at vi skal rette den. Vi trenes opp til å hate «de andre». Det gjør det lettere for den bittelille herskerklassen som profitterer på det hele å lede oss til slaktebenken på ny, til en ny verdenskrig mer forferdelig enn sine forgjengere.

Det har vært dirigert hat mot motstandere av koronadiktaturet, mot vaksineskeptikere, mot motstandere av lockdown og masketvang. Så fikk vi en hatkampanje mot russere og Russland som til og med overgår vanviddet fra den kalde krigen. Nå skal vi ikke en gang lese klassisk russisk litteratur eller høre klassisk russisk musikk, og å vise forståelse for at Russland også har sikkerhetsbehov regnes nærmest som forræderi.

Og vi opplever det igjen nå under Israels terrorbombing av noen av de tettest befolkede byområdene i verden. Vi skal trenes opp til å hate palestinere, arabere, muslimer. Dessverre er det i dag lett å forstå hvordan helt vanlige tyskere ble manipulert til å slutte opp om naziregimet. De samme mekanismene brukes i dag igjen – og for samme formål.

Sjefredaktør Pål Steigan drøfter hvordan frykten og hatet brukes i dag og hvordan herskerklassen klarer å rette hatet dit den finner det formålstjenlig.

Les også:

Forrige artikkelMassiv mobilisering for Palestina verden rundt
Neste artikkelKina: Palestina må få sin egen stat også for å skape fred for Israel
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).