Etterretnings-tilknyttet britisk tjenestemann presser på for sensur av Russell Brand

0
Russell Brand i kjent stil.
Av Kit Klarenberg.

The Grayzone, 21. september 2023.

Forfatteren av brev til sosialmedieselskaper med krav om økonomisk straff for Russell Brand, er en britisk lovgiver involvert i Londons krig mot Covid-19 og Ukraina-dissentere. Hennes mann var kommandør i hærens divisjon for psykologiske operasjoner.

Påstander fra britiske medier om seksuell usømmelighet og misbruk utført av komiker og podcaster Russell Brand, førte til at YouTube avfinansierte stjernens populære kanal 20. september.

Grayzone kan nå avsløre at YouTubes økonomiske sensur av Brand er resultatet av en innsats utført av en tidligere britisk regjeringsminister, som var ansvarlig for Londons tilslag mot dissens under Covid-19-pandemien. Hennes ektemann har også deltatt i denne kampanjen for statlig undertrykkelse, som nestkommanderende for 77. Brigade, den britiske hærens avdeling for psykologisk krigføring.

YouTube rettferdiggjorde sin avfinansiering av Brand med den begrunnelse at han brøt deres «skaperansvars-policy.» Dette markerer første gang en innholdsskaper har blitt økonomisk straffet av selskapet, av andre grunner enn videoene som er publisert på nettstedet. En talsperson har hevdet: «Hvis en skapers oppførsel utenfor plattformen skader våre brukere, ansatte eller økosystem, iverksetter vi tiltak.»

Anklagene mot Brand stammer fra mellom 2006 og 2013, og er ennå ikke bevist i retten. Det er ingen indikasjoner på at anklagene blir etterforsket av politiet i Storbritannia eller USA, der lovbruddene angivelig skjedde. Brand har på det sterkeste benektet anklager om overgrep og voldtekt.

Brands videoer som analyserer politisk utvikling og emner som Covid-19-pandemien, propaganda fra konsernmedier og stedfortrederkrigen i Ukraina har gitt ham et publikum på flere millioner, noe som gjør ham til en av verdens mest innflytelsesrike alternative mediepersonligheter. For dette ser han ut til å ha blitt utpekt som en trussel mot narrativene spunnet ut av Washington og London.

Ny utvikling i saken tyder på at YouTubes sensur av Brand ble drevet av direkte britisk regjeringsdekret. 19. september mottok de sosiale medie-selskapene TikTok og Rumble et par nesten identiske brev, sendt fra Caroline Dinenage, leder av det britiske parlamentets kultur-, medie- og sportskomité. Dinenage informerte selskapene om at hun var «bekymret for at [Brand] kan være i stand til å tjene penger på innholdet sitt», publisert på begge plattformene.

Hun foreslo da at de pålegger ham økonomiske straff: «Vi ville være takknemlige hvis du kunne bekrefte om Herr Brand er i stand til å tjene penger på sin […] innlegg, inkludert videoene hans knyttet til de alvorlige anklagene mot ham, og hva plattformen gjør for å sikre at produsenter ikke kan bruke plattformen til å undergrave velferden til ofre for upassende og potensielt ulovlig oppførsel.»

Komiteens brev til Rumble inneholdt et direkte krav om avfinansisering: «Vi vil gjerne vite om Rumble har til hensikt å bli med YouTube i å suspendere Herr Brands mulighet til å tjene penger på plattformen.»

I en sterkt kritisk respons til Dinenages brev, hevdet Rumble-sjef Chris Pavlovski, at mens han bemerket at selskapet hans «åpenbart tar avstand fra seksuelle overgrep, voldtekt og alle alvorlige forbrytelser, og mener at både påståtte ofre og de anklagede har rett til en full og seriøs etterforskning».

Pavlovski fortsatte med å kritisere YouTubes avfinansiering av Brand, og erklærte at Rumble «står for svært forskjellige verdier» og «etter-trykkelig avviser det britiske parlamentets krav».

Konsernsjefen fortsatte: «Vi anser det som dypt upassende og farlig at det britiske parlamentet ville forsøke å kontrollere hvem som får lov til å uttale seg på vår plattform, eller å tjene til livets opphold ved å gjøre det. Å utpeke en person og kreve hans utestengelse er enda mer urovekkende gitt fraværet av noen sammenheng mellom påstandene og hans innhold på Rumble.»

Storbritannias infokriger-maktpar tar sikte mot ubehagelige sannheter på nettet

Caroline Dinenage fungerte som den britiske regjeringens digital- og kulturminister fra februar 2020 til september 2021, noe som gjorde henne til de facto sjef for departementet for kultur, media og sport (DCMS).

I denne egenskap var hun personlig ansvarlig for å føre tilsyn med konstruksjonen av den undertrykkende, World Economic Forum-godkjente Online Safety Bill, som har blitt kritisert av rettighetsgrupper for å true rettighetene til ytringsfrihet og privatliv. For sin ledende rolle i utformingen av denne undertrykkende loven mot ytringsfriheten, ble Dinenage hedret av Princess Royal med tittelen Dame Commander av det britiske imperiet.

Princess Royal hedrer MP Caroline Dinenage i oktober 2022, for å presse gjennom Online Safety Bill.

Dessuten, i løpet av denne perioden, var DCMS hjemmet til den hemmelighetsfulle enheten for kontra-desinformasjon (CDU), som overvåket «Covid-19-desinformasjons-narrativer» på nettet, enheten ble drevet av etterretningstjenestemenn

Undersøkelser gjort av en organisasjon for borgerrettigheter, Big Brother Watch, har avslørt at i stedet for å undertrykke innhold som utgjorde en risiko for folkehelsen, var CDU opptatt av å sensurere og fjerne rimelig online-kritikk av den britiske regjeringens Covid-19-respons, inkludert motstand mot nedstengninger og vaksinepass.

I henhold til et offisielt faktaark, vendte CDUs fokus seg mot Ukrainas stedfortrederkrig i 2022, og spesielt til målretting av innhold som antydet at «Bucha-massakren og bombingen av fødesykehuset i Mariupol, Ukraina, begge var bløffer».

Dinenages ektemann er Mark Lancaster, en annen informasjonskriger dedikert til å fremme propagandamålene til den britiske regjeringen. Lancaster skal ha forlatt kona og en fire måneder gammel datter i 2013, da han begynte å date Dinenage, som på den tiden selv var gift med en britisk marineoffiser.

Lancaster, et tidligere konservativt medlem av Parlamentet og forsvarsminister, bidro til å lede Londons blitz mot pandemi-dissens som nestkommanderende av den britiske hærens 77. Brigade, mellom juni 2018 og juli 2022.

77. Brigade har spesialisert seg på  «endring av adferd og holdninger» og opprettholder en enorm milits av ekte, falske og automatiserte kontoer på sosiale medier for å spre og forsterke pro-statlige meldinger, og diskreditere innenlandske og utenlandske fiender.

Les: Hvordan britisk etterretning globaliserte nettrolling

Under pandemien angrep den 77. Brigade folk i Storbritannia og over hele Vesten med avanserte psykologiske manipulasjonsstrategier, finpusset på slagmarkene mot fiendtlige militære styrker. En online profil av en veteran fra 77. Brigade, bemerker at de ble utplassert rett fra en tur i Midtøsten, hvor de «vellykket implementerte strategier for endring av atferd mot ISIS», for å «motvirke des- og feilinformasjon under Covid-19-krisen.»

Les: Den britiske hæren overvåket kritikere av lockdownpolitikken

I januar, avslørte imidlertid en tidligere brigadevarsler hvordan forsvarsdepartementet og RRU rutinemessig omgikk britisk lov for å fremme regjeringens korstog mot pandemidissens:

«For å unngå de juridiske vanskelighetene med en militær enhet som overvåker dissens innenlands, var synspunktet at med mindre en profil eksplisitt oppga sitt virkelige navn og nasjonalitet, kunne det være en utenlandsk agent og var fritt vilt. Men det er ganske åpenbart at våre aktiviteter resulterte i overvåking av den britiske befolkningen …Disse innleggene inneholdt ikke informasjon som var usann eller koordinert [uthevelse tilføyd].»

Som The Grayzone avslørte i juni 2023, hadde den britiske journalisten Paul Mason forsøkt å sende inn en «formell klage» mot The Grayzone til DCMS, i den tro at det ville utløse en statlig etterforskning av denne utgiverens «finansiering og aktiviteter», og til slutt de-plattforming. Masons føringsoffiser, en britisk etterretningsagent ved navn Andy Pryce, skrøt i lekkede e-poster av sin personlige rolle i YouTubes forbud mot «russiske ting» i Storbritannia. CDU har blitt bekreftet som statsorganet som er ansvarlig for disse sensurkravene.

Nå ser denne skyggefulle, etterretningstilknyttede enheten ut til å være spydspissen i kampanjen for å bringe Russell Brand til taushet.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone.

Intel-linked UK official pushing censorship of Russell Brand

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som utforsker etterretningstjenestenes rolle i å forme politikk og oppfatninger.

Forrige artikkelIndia vil ikke la seg mobbe inn i USAs rekker
Neste artikkelHeltedyrkingen av Jens Stoltenberg er farlig
Kit Klarenberg
Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som gransker etterretningstjenestenes rolle i utformingen av politikk og oppfatninger.