Sensur fra politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisa «Nordlys»

0

Av Torgeir Engstad, Toril Konst, Nils Sørheim, Erling Briskemyr, Kari Torgersen og Kolbjørn Schanche.

21. september 2023 sendte vi dette innlegget (se nedenfor) til avisa «Nordlys». Etter purring svarte avisa at politisk redaktør Skjalg Fjellheim hadde bestemt seg for ikke å publisere innlegget. Fra før har han nektet å publisere et innlegg hvor vi svarte på kommentarer til oss i Nordnorsk debatt (se «Motoffensiven i Ukraina» steigan.no 20.09.23), og hvor vi hadde tilsvarsrett. Nå nekter han også å publisere et innlegg hvor vi påpeker at han bryter med god presseskikk.

Her kommer innlegget:

13, september 2023 hadde vi et innlegg på Nordnorsk debatt kalt «Motoffensiven i Ukraina. Stans krigen. Nei til forlenging av blodbadet». Dagen etter stod innlegget i papiravisa.

Til innlegget kom det i alt 49 kommentarer. Mange av disse var ren utskjelling.

Vi gjengir noen eksempler:

«stakkars djævel!» «de nazistiske sympatisørene», «disse evneveike vatnikfolkene —-»«idiotiske inkompetante hyklere», «lapphunder for Putin» «aktive hjelper av fascister, krigsherskere, brutale massemordere» «kjøpt og betalt av Putin»?

«De som står bak dette burde ettergås, da dem tydeligvis utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko»

 19 september sendte vi «Svar til 40 kommentarer» til redaksjonen i «Nordlys». Svaret vårt inneholdt en rekke kildehenvisninger som hadde blitt etterlyst i flere kommentarer. 

Vi mottok svar som E-post fra redaksjonen i «Nordlys» samme dag (19.sept). Vår kontaktperson hadde da sett gjennom innlegget sammen med politisk redaktør Skjalg Fjellheim: Vi siterer fra denne E-posten:

«Vi føler oss ikke helt trygge på enkelte av kildene dere henviser til. Per nå har han (Skjalg Fjellheim) avgjort at vi ikke publiserer innlegget.  Det er fullt mulig å svare de som kommenterer i kommentarfeltet og henvise til kilder der, men vi ønsker ikke å ha innlegget på nordnorsk debatt.»

Oppsummert: Vi blir utskjelt gjennom knapt 50 kommentarer på Nordnorsk debatt (se ovenfor). Vi svarer saklig med mange kildehenvisninger til internasjonal vestlig presse, og blir deretter avvist av politisk redaktør i avisa fordi han ikke føler seg helt trygg på enkelte kilder.

Politisk redaktør Fjellheim og redaktørplakaten

«En redaktør skal ivareta ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten. Gjennom sin redaktørgjerning skal redaktøren arbeide for frie mediers demokratiske rolle og det som etter hans/hennes mening tjener samfunnet.»

«Redaktøren har det fulle ansvaret for redaksjonens virksomhet og leder de redaksjonelle medarbeiderne.»  (sitat fra innledningen i «Vær Varsom-plakaten»)

Vi forventer at Fjellheim kommenterer egen praksis i denne saken relatert til

Vær Varsom-plakaten

1.2 «Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.» (sitat)

Har politisk redaktør latt ulike syn komme til uttrykk i denne debatten?

4. Pressens samfunnsrolle (Vær Varsom-plakaten)

4.15 «De som har blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar»

I Nordnorsk debatt har vi blitt skjelt ut (se sitatene innledningsvis) i over 40 kommentarer.  Vår selvsagte tilsvarsrett behandler Fjellheim slik:

«Per nå har han (Skjalg Fjellheim) avgjort at vi (redaksjonen) ikke publiserer innlegget» (sitat fra redaksjonens E-post til oss)

Etter vår mening opptrer politisk redaktør Skjalg Fjellheim i denne saka på en måte som bryter med god presseskikk og «Vær Varsom-plakaten».

Vi som blir utsatt for denne sensuren oppfatter den som politisk.

Vi ser fram til svar fra politisk redaktør Skjalg Fjellheim.

Tromsø 21. september 2023

Antikrigsinitiativet i Tromsø ved

Torgeir Engstad, Toril Konst, Nils Sørheim, Erling Briskemyr, Kari Torgersen, Kolbjørn Schanche


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAmerikanske soldater som er såret i krigen i Ukraina får behandling i Tyskland
Neste artikkelHva skjer i Kaukasus?