Hovedstrømsmedias nye fortelling er at Niger nå er et globalt episenter for terrorisme

0
I likhet med en rekke land i Afrika er Niger landlåst, altså uten kystlinje. Det samme gjelder Botswana, Burundi, Burkina Faso, Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Etiopia, Lesotho, Malawi, Mali, Niger, Rwanda, Sør-Sudan, Swaziland, Uganda, Zambia, og Zimbabwe.

Få mennesker i verden har noen gang hørt om Niger før forrige ukes patriotiske militærkupp i denne landlåste vestafrikanske nasjonen, og enda færre kunne ha plassert det på et kart, men nå vil hovedstrømsmediene ha alle til å tro at det plutselig har blitt til en globalt episenter for terrorisme. Det er fullstendig falske nyheter å hevde dette, men hovedstrømsmediene forventes å maksimalt forsterke denne falske fortellingen i et forsøk på å skremme publikum til å støtte den planlagte NATO-støttede nigeriansk-ledede ECOWAS-invasjonen av landet som forventes å begynne senere denne måneden.

Det er i utgangspunktet omgjort til den nye kalde krigens seneste proxy-konflikt mellom NATO og Russland.

Den vestlige offentligheten forstår ikke de geostrategiske årsakene til at deres sides militærblokk blander seg inn i denne delen av Afrika og oppfordrer kontinentets mest folkerike land, Nigeria, til å invadere sin nordlige nabo. Det er derfor hovedstrømsmediene spinner den store historien om at Niger plutselig har forvandlet seg til et globalt episenter av terrorisme siden de håper at målgruppen deres vil bli så redde at de blindt vil støtte enhver handlingsmåte deres regjeringer til slutt bestemmer seg for for å forfølge.

Her er tre høyprofilerte eksempler på hovedstrømsmedier som spyr ut dette nylig oppfunne propagandanarrativet:

.

De hevder samlet at en distrahert militær og folkelig dissens vil føre til en bølge av terrorisme

For kort å utdype; den første halvdelen av dette kunstige, produserte infowar-produktet er at etter et kupp er de væpnede styrkene til regionale stater for fokuserte på å beholde makten og kvitte seg med rivaler, og at de da utilsiktet skaper rom for terrorister til å utvide.
Når det gjelder den andre halvdelen av infowar-produktet, antyder det utrolig nok at antatt fredelige pro-demokratiske demonstranter snart vil bli så radikalisert under et militærstyre at de vil bli til voldelige ekstremister i massevis og dermed utgjøre en overhengende trussel mot hele verden.

Ironisk nok, til tross for at den amerikanske regjeringen driver Voice of America, tror ikke engang den amerikanske regjeringen på propagandaen til den kanalen, eller de relaterte påstandene fremsatt av kollegene deres, som bevist av tirsdagens beslutning om å suspendere antiterror-trening i samarbeid Niger. Hvis var så mye som en liten sjanse for at en av de ovennevnte faktorene kunne risikere å gjøre Niger til et globalt episenter for terrorisme, så ville USA absolutt ikke risikere sin egen sikkerhet og sine regionale vasallers sikkerhet ved å la denne trusselen få sette seg.

Følgelig signaliserte den amerikanske regjeringen, enten ved et uhell, at all slik fryktinngytelse er fullstendig grunnløs propaganda, eller så viser den verden at den kynisk foretrekker at Niger angivelig skal bli/forbli et globalt episenter for terrorisme enn å kjempe mot dette sammen med militæret etter statskuppet. Siden det ikke ér noen sannhet i det andre scenariet som hovedstrømsmediene bruker, er den første forklaringen den eneste troverdige, som igjen bekrefter at slike påstander bare er løgner ment å skjule geopolitiske motiver.

For å være rettferdig må det sies at det er det en viss sannhet i påstanden deres om at kombinasjonen av militære fiaskoer og systemisk fattigdom spiller en rolle i å akselerere spredningen av terrorisme i utviklingsland, men dette kan tilskrives henholdsvis dårlig/uoppriktig vestlig trening og fransk nykolonialisme. Det var nettopp på grunn av disse sammenkoblede faktorene pluss de regionale konsekvensene av NATOs krig mot Libya i 2011 at terrorisme eksploderte over Sahel og deretter satte scenen for de nylige patriotiske militærkuppene.

Disse regimeendringene er rettet mot å refokusere deres væpnede styrkers prioriteringer og rebalansere deres lands bånd med Vesten/Frankrike for å løse de tilsvarende problemene som førte til at deres sikkerhet og økonomiske situasjon ble så drastisk forverret i løpet av det siste tiåret. Hadde det ikke vært gjort noen seriøs innsats for å hindre disse trendene i Mali, Burkina Faso og nå Niger, ville disse statenes eksistens uunngåelig ha blitt truet med tiden.

Deres militære herskere er oppriktige i sine uttalte mål om å bekjempe terrorisme, ikke bare fordi det stemmer overens med deres patriotiske hengivenhet til sine respektive lands nasjonale interesser, men også fordi det er i deres institusjons egeninteresser siden det er de som kjemper i frontlinjen mot denne plagen. Uten å forbedre sine kompetanser, som Wagnergruppen hjelper dem med, [som forklart her og her], vil kameratene deres fortsette å dø forgjeves, og trusselen mot familiene deres vil fortsette å vokse.

Det er det falske nyheter å hevde at Niger nå er et globalt episenter for terrorisme, men hovedstrømsmediene forventes å forsterke denne falske fortellingen maksimalt i et forsøk på å skremme publikum til å støtte den planlagte NATO-støttede nigeriansk-ledede ECOWAS-invasjon av landet.
Denne tilnærmingen risikerer imidlertid å diskreditere seg selv hvis den utløser feil minner fra den såkalte «Global War on Terror» ved å minne publikum på hvor skeptiske de til slutt ble til den ved slutten av president Bush Juniors styre.

Følgende analyser vil oppdatere de leserne som ikke har fulgt denne krisen nøye:


Først publisert på Andrew Korybkos Substack:
The Mainstream Media’s New Narrative Is That Niger Is Now A Global Epicenter Of Terrorism

Andrew Korybko er en amerikansk politisk analytiker med base i Moskva.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA innrømmer å ha presset Ukraina inn i en kamp de ikke kan vinne
Neste artikkelEn ny generasjon afrikanske ledere
Andrew Korybko er en amerikansk politisk analytiker med base i Moskva.