Rapport: USA nedskalerte nesten NATOs kommuniké om Ukraina etter Zelensky-tweet

0
Fra Zelenskys tweet.

Zelensky kalte ordlyden i Natos kommuniké «absurd».

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 13. juli 2023.

Washington Post rapporterte torsdag at amerikanske tjenestemenn på NATO-toppmøtet i Vilnius var så sinte over Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kritikk, at de nesten nedskalerte forpliktelsen til Ukraina i NATOs kommuniké.

Mens alliansen jobbet med ordlyden i sitt kommuniké på tirsdag, tok Zelensky til Twitter for å lufte sin misnøye over at Ukraina ikke fikk en formell invitasjon til å bli med i NATO, og kalte det «enestående og absurd».

Den endelige formuleringen i kommunikeet var vag med hensyn til Ukrainas fremtidige medlemskap, og sa bare at NATO vil «være i stand til å gi en invitasjon til Ukraina om å bli med i Alliansen når de allierte er enige og betingelsene er oppfylt».

Kilder fortalte The Post at den amerikanske delegasjonen var «rasende» over Zelenskys tweet. NATO-tjenestemenn holdt uformelle samtaler for å bestemme hvordan de skulle svare på den ukrainske lederens kritikk. Ifølge europeiske tjenestemenn ønsket USA å kvitte seg helt med linjen om Ukrainas fremtidige invitasjon.

Men til slutt ble den amerikanske delegasjonen enige om å holde seg til originalspråket. Rapporten sa at Frankrikes president Emmanuel Macron presset på for å beholde linjen om Ukrainas invitasjon i kommunikéet og ble støttet av sentraleuropeiske land og de baltiske statene.

Uenigheten fremhevet splittelsene innen NATO og mellom USA og Ukraina, mens alliansen prøvde å vise enhet. Dagen etter sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace at Ukraina burde vise mer takknemlighet for de titalls milliarder i militærhjelp de har mottatt fra sine vestlige støttespillere.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Report: US Almost Scaled Back NATO Commitment for Ukraine Over Zelensky Tweet

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorge må betale for egen etterretning
Neste artikkelAggressivt amerikansk press for militært overherredømme i Arktis kan utløse atomkrig
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.