Aftenposten avslører den enorme korrupsjonen i Ukraina

0
Kilde: eXXPRESS

Mens norske myndigheter med alle stortingspartienes velsignelse, inklusive SV og Rødt, sender titalls av milliarder kroner til Ukraina, stjeles det bokstavelig talt av lasset i stor stil i Ukraina. Tjuveriet, korrupsjonen og svindelen går helt til topps, inklusive til det organet som skulle ha slått ned på svindelen, nemlig landets Høyesterett.

Dette har avisa Aftenposten avslørt på en aldeles forbilledlig måte.

Lars Birkelund kommenterer dette på Facebook:

Aftenposten skal i dag få skryt grunnet en lang artikkel om korrupsjon i Ukraina. Det å bekjempe korrupsjon er som kjent en av de offisielle begrunnelsene som norske politikere siden 2014 har brukt for å sende våre skattepenger dit. Spørsmålet er om ikke våre skattepenger heller har ført til mer korrupsjon i Ukraina.

Legg merke til at ukrainske menn bruker bestikkelser for å slippe å forsvare Kiev-regimet. Kan det skyldes at de vet at regimet førte en uansvarlig politikk, som framprovoserte Russlands invasjon? Det at millioner av ukrainere har flyktet ut vitner til dels om det samme.

«Mens ukrainske soldater kjemper for livet ved fronten, fortsetter korrupte tjenestemenn å rundstjele landet (…) Hvorfor har salget av luksusbiler doblet seg i Ukraina mens landet kjemper for å overleve? (…)

De mange små og store avsløringene vekker ekstra raseri når unge soldater dør ved fronten hver eneste dag (…)

Flere ukrainske selskaper fikk i fjor 2,7 milliarder kroner i forskudd for å levere militært utstyr. Blant annet granater. Utstyret ble aldri levert (…)

Historien om hvordan Rolls-Roycer, Maybacher og andre luksusbiler har strømmet over grensen, kaster lys over hvor vanskelig det er å stoppe korrupsjon.

Importen av dyre luksusbiler til Ukraina har mer enn doblet seg siden Putins invasjon.

Hva skjedde? Store mengder humanitær og militær hjelp ble stående fast i endeløse køer i det korrupte tollsystemet. Tollere krevde bestikkelser. For å løse dette, ble tollreglene opphevet. Men det skapte et nytt problem.

Den første uken etter at tollfrihet ble innført, ble 14.300 biler importert. En forretningsmann i Lviv importerte for eksempel 45 luksusbiler. De solgte han videre til rike russere via Belarus (…)

Ukraina har så langt fått over 1800 milliarder kroner i hjelp, ifølge Kiel-instituttet. (…)

Fem måter å svindle Ukraina på

Listen over små og store skandaler i skyggen av krigen, er lang.

1. Droner. Hver uke mister den ukrainske hæren 25.000 droner. Korrupsjon og byråkrati gjør det vanskelig å importere nye. Leveransene havner i tollkø. – Den eneste måten å løse det på, er å betale bestikkelser, forteller en droneprodusent til nettavisen Censor.net.

2. Falske legemeldinger. I en rekke byer har offiserer og sykehus tatt seg godt betalt for å utskrive falske legeerklæringer. Slik unnslipper menn å bli innkalt til hæren, ifølge sikkerhetstjenesten SBU.

3. Bestikkelser for å slippe fronten. I en brigade avslørte politiet at soldater kunne betale offiserene for å slippe å bli sendt til fronten. Prisen var 75.000 hryvnjas – rundt 22.000 kroner.

4. Rådyre egg og poteter. Da krigen startet, fikk et frynsete selskap en gigantkontrakt om å levere mat til hæren for nesten fire milliarder kroner. I januar kom det frem at prisene var opptil to–tre ganger høyere enn i butikker i Kyiv.

5. Svindel med gjenoppbygning. I helgen måtte Zelenskyj sparke militærsjefen i «heltebyen» Hostomel, der Putins drøm om en lynkrig ble stoppet. Byens øverste militære sjef er anklaget for å stjele penger, som skulle gått til å bygge opp byen.

Korrupsjonsjakten har også rammet en rekke ordførere. Den mektige og beryktede ordføreren i Odesa, Genadij Trukhanov, er tiltalt. Han har styrt Ukrainas nest største by i årevis til tross for en tung, kriminell fortid (…)

33 prosent av ukrainerne svarer derimot at krigen har ført til mer korrupsjon. Det viser en måling fra Razumkov-senteret. Bare 21 prosent synes det er mindre.

Kun én av tre ukrainere sier at de har tillit til riksadvokaten og de nasjonale antikorrupsjonsbyråene.

– De fungerer mer som et undertrykkelsesapparat, skriver den ukrainske redaktøren for Forbes. Han hevder at de største skurkene går fri».

Les Aftenposten: Sofaen var stappfull av dollarsedler. Mens ukrainske soldater kjemper for livet ved fronten, fortsetter korrupte tjenestemenn å rundstjele landet.

Dette landet gir altså Støre, Vedum, Moxnes og de andre gladelig milliarder av norske skattekroner til.

Spørsmålet er: gjør de det fordi de ikke vet bedre, eller vet de det, men gjør det likevel?

Lesere av steigan.no har kjent til den ukrainske korrupsjonen i årevis:

Lederen for Ukrainas høyesterett arrestert for «storstilt korrupsjon»

Pandora Papers avslører offshoreformuen til den ukrainske presidenten og hans indre krets

Bye-bye, Kiev, hallo Côte d’Azur: Vesten sender bistand, Ukrainas korrupte eliter profiterer på konflikten

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOberst Macgregor: Russland valser ned den ukrainske motoffensiven
Neste artikkelEr menneskeheten klar for LHBTQ+-teknobabyer og full sletting av kvinner fra reproduksjon?