Kina svarer på USA-blokade med å bygge gigantfabrikk for minnebrikker

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kinas største minnebrikkeprodusent vil begynne produksjonen ved et nytt anlegg allerede neste år ettersom Beijing søker selvforsyning stilt overfor amerikanske eksportrestriksjoner. Dette skriver Financial Times.

Yangtze Memory Technologies Corp, Kinas største minnebrikkeprodusent, vil begynne produksjonen ved et nytt anlegg allerede neste år, noe som øker Beijings forsøk på å oppnå selvforsyning for sin halvlederindustri i møte med lammende amerikanske eksportkontroller.

Washingtons eksportbegrensninger som ble innført i oktober i fjor for det utstyret som trengs for å lage avanserte minnebrikker, hadde i utgangspunktet frosset konstruksjonen og utstyret av det ledende fabrikasjonsanlegget som ble bygd sammen med chipmakerens eksisterende fabrikk i byen Wuhan i det sentrale Kina.

YMTC har imidlertid testet lokalt laget verktøy over en lang periode og er nå trygge nok til å stole mer på innenlandske leverandører for erstatninger, ifølge folk med direkte kunnskap om situasjonen. Det nye anlegget forventes nå å være online i andre halvdel av 2024.

Selskapets tilsynelatende suksess med å redusere avhengigheten av amerikanske og andre utenlandske produsenter av brikkeutstyr representerer et slag for Washingtons håp om at eksportkontroller skal kunne bremse Kinas fremgang betraktelig når det gjelder å lage avanserte brikker.

YMTC hadde satt ambisiøse mål for utstyr fra lokale leverandører, inkludert Naura Technology og Advanced Micro-Fabrication Equipment, sa tre personer som er kjent med saken.

Klarer USA aldri å lære?

Metoden med å prøve å nekte Kina adgang til avansert teknologi gjennom sanksjoner og eksportforbud vil aldri lykkes. Det burde USA ha lært. Ikke nok med det. Dette tiltaket tvinger Kina til å lage sin egen avanserte minnebrikkeproduksjon. Før eller seinere, helst før, vil Kina gå forbi USA også på dette området.

Les: Kinas store framgang i verdensrommet stimulert av USAs sanksjoner

Kan ikke Kina gjøre det?

Kina har allerede gått forbi USA i antall forskere og antall vitenskapelige artikler innen teoretisk og anvendt datavitenskap. I antall patentsøknader er Kina alt forbi USA (kilde World Intellectual Property Organization WIPO).

Hva er det som får politikere i USA til å tro at de er i stand til å stoppe denne trenden? Det de vil oppnå er akkurat det motsatte av det de prøver på.

Forrige artikkelLatin-Amerika: USA improviserer i konfrontasjon med Silkeveien
Neste artikkelItalia 2020: På innsiden av Covids ‘Ground Zero’