Tysklands helseminister endrer melodi om vaksineskader

0
Skjermdump

Karl Lauterbach med spektakulær helomvending.

Av Thomas Fazi, 15. mars 2023.

Thomas Fazi.

Utenfor Tyskland er det få som har hørt om Karl Lauterbach, Tysklands helseminister. Men han er en av nøkkelfigurene i den vestlige Covid-responsen. En gang ble han hyllet som en helt, men nå er han oppslukt av den største skandalen om vaksineskader som har dukket opp siden pandemien. 

Lauterbach har fungert i rollen siden desember 2021, under «trafikklyskoalisjonen» (rød-gul-grønn, o.a.) ledet av Olaf Scholz. Ofte omtalt som «Tysklands Fauci», ble Lauterbach, professor i helseøkonomi og epidemiologi og mangeårig medlem av SPD, nasjonal forgrunnsfigur tidlig i pandemien som en Covid-hardliner. 

I sin rolle som rådgiver for Angela Merkel og framtredende TV- og Twitter-kommentator, og deretter som landets helseminister, inntok Lauterbach en aggressiv holdning for lockdown og pro-vaksinering, og hevdet at målet hans var å vaksinere hver eneste tysker gjennom ileggelse av påbud, om nødvendig, for å oppnå såkalt «flokkimmunitet». 

Som de fleste land, gjorde ikke Tyskland vaksinasjon obligatorisk etter loven for befolkningen generelt, men gjorde det heller de facto obligatorisk ved å gjøre ens Covid-status til en forutsetning for å leve noe som ligner et normalt liv, og gjøre livet umulig for uvaksinerte, inkludert gjennom målrettede nedstengninger. 

En liten, men talefør minoritet av politikere, inkludert ytre venstres Sahra Wagenknecht og ytre høyre AfD, motsatte seg Lauterbachs massevaksinasjonspolitikk, og advarte om bivirkningene av disse nye mRNA-baserte vaksinene. Lauterbach svarte med å hevde, ikke bare i en nå beryktet tweet, men også i flere talkshow, at Covid-vaksinene var «uten bivirkninger». Det var en forbløffende påstand, tatt i betraktning tall fra Tysklands eget helsedepartement viste (også gjentatt av Lauterbach selv) at rapporterte alvorlige uønskede hendelser skjedde i én av 5000 vaksinasjoner. Dette økte med opptil 2 av 1000 for alle mistenkte bivirkninger.

Disse ordene kommer nå tilbake for å hjemsøke Lauterbach. I løpet av de siste to årene har det samlet seg over 300.000 tilfeller av vaksinebivirkninger i departementets eget system, og stadig flere reiser erstatningskrav mot staten, som, basert på kontraktene EU har inngått med vaksineprodusenter, er ansvarlig for eventuelle vaksinerelaterte skader. I mellomtiden har temaet vaksineskader begynt å bli åpent diskutert i de tyske mainstream-mediene.  

Alt dette har tvunget Lauterbach til å gjøre en spektakulær helomvending. I et nylig TV-intervju innrømmet han at vaksineinduserte skader er et alvorlig problem, og at hans departement planla å lansere et program for å undersøke de negative konsekvensene av Covid-vaksinasjon og forbedre omsorgen så snart som mulig. I tillegg sa Lauterbach at han håper farmasøytiske selskaper frivillig vil bidra til å kompensere de som er skadet av vaksinene. «Det er fordi fortjenesten har vært ublu,» sa han. For bare et år siden sa han: «Legemiddelselskapene kommer ikke til å bli rike på vaksiner». 

Lauterbachs ord ble ønsket velkommen av opposisjonspartier, og CDU ba nå om en undersøkelse for å undersøke regjeringens Covid-respons, men trakk blandede reaksjoner fra hans egne koalisjonsallierte. «Slike uttalelser bidrar ikke til å styrke Tyskland som et forsknings- og medisinsted,» sa farmasøytisk ekspert fra FDP-koalisjonspartiet – en referanse til BioNTechs nylige beslutning om å øke investeringene i landet. Dette forklarer også Scholz’ taushet. 

Det er vanskelig å forestille seg et mer ødeleggende fall fra nåde for Lauterbach: på litt over ett år har han gått fra nasjonalhelt til symbol på pandemienes feil. Og i dette spørsmålet begynner vi kanskje bare såvidt å skrape i overflaten.


Denne artikkelen ble først publisert av The Post.

Forrige artikkelTotal overvåking av nordmenn i løpet av 2023
Neste artikkelBrutalt politi mot pensjonsdemonstrasjonene i Frankrike
Thomas Fazi
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).