Sjølforsyning i Norge – jeg vil slå et slag for potet

0

Poteter er noe som har lenge har fått et ufortjent dårlig rykte og dette har gjort at mange spiser mindre poteter for å unngå karbohydrater. Dette er svært uheldig og leit, for et kosthold med poteter er sundt, poteter inneholder mye god næring. Et godt Norsk kostholdsråd som også vil gjøre oss mer sjølforsynt er å bruke mer potet i dette landet.

Av Romy Rohmann.

Potetene har redda oss før og kan «redde oss igjen».

Vi har tidligere her på Steigan.no skrevet om hvordan bærekraftkapittelet som nå er på høring i forbindelse med revisjonen av de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR) som kommer til sommeren 2023, vil true mer enn folkehelsa. Det kan det slå beina under norsk jordbruk, øke matimporten og svekke forsyningssikkerheten.

Nå har også Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag og Helle Cecilie Berger, redaktør i Norges Bygdekvinnelag gått ut i Dagsavisen og advart mot disse. De sier blant annet:

De nye kostrådene: Som å presse ei ku gjennom et nøkkelhull

Våre mattradisjoner er et resultat av samspillet mellom kultur, natur og nedarvet kunnskap.

Budskapet fra ekspertgruppa er: De nye kostrådene skal ikke handle om i hvilken grad de reflekterer lokal matproduksjon, men heller hvordan lokal matproduksjon utvikles til å reflektere de nye kostrådene.

Ekspertgruppa snur det hele på hodet, matproduksjonen skal ikke reflektere lokal matproduksjon, tradisjon og hva vi kan produsere med og på norske ressurser, men tilpasses en «grønn agenda». Men det er ikke særlig gunstig med vårt klima og vår natur i å basere kostholdet på å produsere belgvekster, oljevekster og nøtter, da blir det økt import.

Derfor vil jeg slå et slag for poteten, hva er så det i poteter som vi trenger?

Poteten inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger. Potet er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber og kostfiber bidrar til en metthetsfølelse som varer.

Vitamin C har mange viktige oppgaver, blant annet å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C øker også opptaket av jern i kroppen.

En nordmann spiser i gjennomsnitt 70 kilo poteter i løpet av et år, potet inneholder mye mer næringsstoffer enn ris og pasta. Poteter er mye mer klimavennlig enn alternativene, da du kan dyrke dem sjøl eller kjøpe dem av en lokal bonde.

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm som også er kostholdsekspert i Vektklubb trekker fram poteten og skriver:  

Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.

Visste du at potet, i tillegg til å være en god energi- og karbohydratkilde, gir deg mange andre næringsstoffer som vitamin C, folat, kalium og fiber?

En middels stor potet dekker omtrent 20 prosent av anbefalt daglig inntak av vitamin C, kalium og folat.

Hun forteller videre:

Pasta og ris inneholder ikke vitamin C, knapt noe fiber, folat, kalium eller andre vitaminer og mineraler andre sammenlignet med poteten

I tillegg kan poteter stort sett produseres over hele Norge, så kjøper du den lokalt er den kortreist. Den har også lang holdbarhet, slik at det er enkelt å unngå matsvinn.

Den kan lagres og spises som den er uten prosessering. Det finnes mange sorter potet og for oss potetelskere kjenner vi også forskjell på smaken.

Fra Garnerhallens hjemmeside

Går du inn på hjemmesida til Gartnerhallen kan du lese om de ulike potetsortene.

Jeg har til gode å høre om noen som ikke tåler potet, men der må jeg ta et forbehold da sjøl om jeg ikke har hørt om det kan det jo sjølsagt finnes.

Poteter er morsomt å dyrke sjøl, de kan dyrkes i bøtter, pallekarmer og sjølsagt i hagen. De som ikke har deltatt i eller forsøkt å sette og ta opp potet bør gjøre det, det gir mestring og for noen stor glede og overraskelse over hvor mye potet det blir av ei settepotet.

Kanskje en ide for en familieaktivitet i år, lykke til 😊

Vi har mange matressurser i Norge vi kunne utnytta bedre for å få til en høyere sjølbrgingsprosent, vi har skrevet noe om korn og matmjøl her:

Det finnes også flere andre uutnytta matressurser i Norge men det krever sjølsagt at vi setter dette på dagsorden og framsnakker dette som en mer bærekraftig bruk av norske ressurser framfor å importere mat eller introdusere nye mat som insekter, labkjøtt og mat produsert med ulike form for genredigering. Dette vil jeg komme tilbake til.

Forrige artikkelSeks krigerske tenketanker og militærindustrien som finansierer dem
Neste artikkelWEF: «Du skal ikke eie noenting og være lykkelig»