Om USAs drone som havnet i Svartehavet

0
US Air Force MQ-9 kameraopptak av den russiske Su-27 i Svartehavet under avskjæringen 14.mars (Kilde: edition.cnn.com)

FNs tidligere våpeninspektør rapporterer at amerikansk drone som ble tvunget ned i Svartehavet samlet etterretning for ukrainske styrker.

Av Jeremy KuzmarovCovertActionMagazine, 20. mars 2023 

Jeremy Kuzmarov.

I et «2-minutters emne» lagt ut på Twitter, rapporterte FNs tidligere våpeninspektør Scott Ritter at den amerikanske MQ-9-dronen som ble tvunget ned i Svartehavet den 14. mars, ikke passerte uskyldig i internasjonalt luftrom da den ble avskåret av to russiske Su-27-jagerfly. Snarere var dronen på et oppdrag for innsamling av etterretning, der den gransket området inn i Krim, for å samle elektronisk etterretning om russisk luftforsvar, kommunikasjon og andre aktiviteter av interesse.

[Kilde: businessinsider.com]

Hendelsen markerte første gang russiske og amerikanske militærfly har kommet i direkte fysisk kontakt siden Russland startet sin invasjon av Ukraina for litt over et år siden, og vil sannsynligvis øke spenningen mellom de to nasjonene, med USA som kaller Russlands handlinger «hensynsløse, miljømessig uheldige og uprofesjonelle.»

Ritter sa at det var klart at den amerikanske dronen samlet etterretning på grunn av eksistensen av en pod for signaletterretning plassert under vingen.

YouTube player

Agile Condor-teknologi™ er i stand til å bli fløyet som fjernstyrt fly i et pod-basert kabinett og muliggjør innebygd databehandling med høy ytelse for å utlede sanntids, handlingsbar etterretning. [Kilde: youtube.com]

At en amerikansk drone samlet etterretning var ikke i seg selv en så stor sak, da såkalte «stormakter» rutinemessig gjør dette, men denne saken er annerledes fordi USA deler etterretningen de samler med Ukraina, «som bruker denne informasjonen til å styre angrep mot Russland».

By David Shankbone - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2646234
Scott Ritter. By David Shankbone – Own work, CC BY-SA 3.0,

Det vil si informasjon som brukes til angrep på mål «der russiske soldater blir drept eller såret og russisk utstyr blir ødelagt eller skadet».

«Dette gjør USA til en aktiv deltaker i konflikten, og MQ-9 Reaper-dronen mister all beskyttelse,» fortsatte Ritter. «Så det Russland gjorde er å gi operatørene av MQ-9 Reaper-dronen enhver sjanse til å trekke seg tilbake, 19 ganger fløy de russiske jagerflyene forbi dronen, og prøvde å overbevise operatørene om å forlate området. Da det ikke fungerte, brukte de taktikker som dateres tilbake til den kalde krigen, dumpet drivstoff på flyskroget for å forstyrre driften og om nødvendig, som tilfellet var her, bringe det ned».

«Dette var en uheldig hendelse. Det kostet USA et fly til 32 millioner dollar. Men vi kan ikke la denne situasjonen spinne ut av kontroll», avslutter Ritter.


Denne artikkelen ble først publisert i CovertActionMagazine:

Former UN Weapons Inspector Reports that U.S. Drone Forced Down in Black Sea Was Gathering Intelligence for Ukrainian Forces

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelVideoklipp av løgnene før invasjonen av Irak: Etter Cheney / Bush – Fra Biden til Powell til Pelosi
Neste artikkelEndres kraftsystemet i EU og Norge «i et voldsomt tempo»?
Jeremy Kuzmarov
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).