Ledende folk i Biden-administrasjonen deltar i pro-krigsmøte ledet av ukrainske nazi-tilhengere

0
Samantha Power på møte arrangert av ukrainske nazisympatisører.

Av Alexander Rubinstein, The Grayzone, 4. mars 2023.

Alexander Rubinstein.

USAIDs Samantha Power sluttet seg til EU- og amerikanske tjenestemenn som samlet seg ved Lincoln-minnesmerket under en pro-krigsdemonstrasjon organisert av en klikk av ukrainske aktivister som har beskrevet seg sjøl som «ekte banderitter» og «Høyre Sektors Washington DC-avdeling».

Høytstående Biden utenrikspolitiske tjenestemenn inkludert USAID-administrator, Samantha Power, og assisterende utenriksminister for europeiske og eurasiske anliggender, Karen Donfried, markerte ettårsdagen for Russlands militæroperasjon i Ukraina ved Lincoln Memorial i Washington DC. Der samlet de seg sammen med en klikk av ukrainske aktivister som hedrer og samler inn penger for ultranasjonalister og krigsforbrytere. Demonstrantene krevde at USA skulle sende F-16 jagerfly til Kiev og «straffe Russland» med alle nødvendige midler.

Powers USAID promoterte arrangementet med ei mediemelding som lenket besøkende til møtets hovedarrangør, en NGO kalt US Ukrainian Activists. Dette var en av to ukrainske diasporagrupper som organiserte møtet, og begge har åpent støttet høyreekstreme elementer i Ukraina siden det USA-støttede Maidan-kuppet i 2014.

US Ukrainian Activists ble grunnlagt av Nadiya Shaporynska, en erklært tilhenger av nynazistiske og ultranasjonalistiske militser som Azov-bataljonen, som hun har beskrevet som «heltemodige forsvarere av Ukraina». Shaporynskas innsamlingsinnsats for ekstremistgrupper som på et tidspunkt ble svartelistet av det amerikanske forsvarsdepartementet har vært produktiv og veldig offentlig. 

Demonstrasjonen for Ukraina 25. februar ved Lincoln Memorial hadde fremtredende amerikanske tjenestemenn på talerlista. Ved siden av Power var Karen Donfried, Biden-administrasjonens assisterende utenriksminister for europeiske og eurasiske anliggender. Donfried tilbrakte nærmere 20 år i den amerikanske og tyske regjeringsfinansierte tenketanken German Marshall Fund før hun ble en del av administrasjonen i Det hvite hus i 2021. Andre framtredende talere var Ukrainas ambassadør i USA, Oksana Markarova; District of Columbia utenrikstalsmann Kimberly Bassett; Mark Ordan, styreleder ved US Chamber of Commerce; og EUs ambassadør i USA, Stavros Lambrinidis.

Paul Grod, president for den ukrainske verdenskongressen, dukket også opp på scenen. Grod har gjort en karriere ut av å forsvare arven fra nazistiske samarbeidspartnere og en gang begjærte han den kanadiske regjeringa om å offisielt anerkjenne den folkemorderiske organisasjonen av ukrainske nasjonalister, eller OUN, som «framstående motstandskjempere». Denne betegnelsen ville ha ført kanadiske skattekroner direkte inn på pensjonskontoene til nazistiske samarbeidspartnere. 

I 2010 hedret Grod arven fra Waffen SS Galicia, den ukrainske opprørshæren og Organisasjonen av ukrainske nasjonalister som helter som kjempet «for friheten til deres forfedres ukrainske hjemland». Disse gruppene var drivkreftene bak folkemordet i Øst-Europa under andre verdenskrig.

Grods ukrainske verdenskongress var vertskap for krigsmøtet 25. februar gjennom sitt tilknyttede selskap, den ukrainske kongresskomiteen i Amerika. Gruppa hans har erklært Stepan Bandera, den nazistiske samarbeidspartneren hvis styrker slaktet hundretusenvis av jøder, polakker og sovjetiske krigsfanger, som «det ubestridte symbolet på Ukrainas langvarige og tragiske kamp for uavhengighet».

Shaporynskas Facebook-innlegg gjennom årene avslører hennes entusiastiske støtte og pengeinnsamling til erklært fascistiske ukrainske militser inkludert Right Sektor og dens leder, Dymtro Yarosh, Azov-bataljonen, Aidar-bataljonen og tidligere Donbas-bataljonssjef Semen Semenchenko .

I september 2022 holdt Shaporynska en protest utenfor Det hvite hus med konene til Azov-krigere som hadde blitt tatt til fange av Russland. Omtrent samtidig samlet hun og hennes amerikanske ukrainske aktivister åpent inn penger til den fascistiske militsen, som de kalte «heroiske forsvarere av Ukraina.»

Shaporynska og hennes aktivistkolleger samlet inn penger til Azov-bataljonen da den var under ledelse av Andriy Biletsky, som skisserte gruppas oppdrag som følger: «lede de hvite rasene i verden i et siste korstog … mot semittledede Untermenschen [undermennesker] ].” 

Ildsjelene bak amerikanske ukrainske aktivister og United Help for Ukraine har ikke gjort noen forsøk på å skjule sin fullverdige støtte til Ukrainas mest ekstremistiske fraksjoner. United Help for Ukraine har til og med beskrevet sin medgründer, Tanya Aldave, som en «ekte banderitt» – med andre ord en beundrer av den ukrainske nazi-samarbeidspartneren Bandera. I dag viser Aldaves Linkedin-biografi henne som advokat for US Securities and Exchange Commission .

Disse erklærte banderittiske aktivistene dukker stadig opp sammen med Ukrainas ambassadør i USA, Oksana Markarova, på bilder som er lagt ut på sosiale medier, som indikerer deres nære samarbeid med Zelenskys regjering i Kiev. Og som pro-krigsmøtet 25. februar avslørte, har de også inngått en allianse med utenrikspolitiske ledere i Biden-administrasjonen som Samantha Power. 


Originalen er fra The Grayzone on noe forkortet:

Top Biden officials address pro-war rally led by Ukrainian Nazi supporters

Les også: USA – CIA har nazifisert Ukraina siden 1953

Kina: USAs ambassade driver hvitvasking av nazismen i Ukraina

Nazigrupper i Ukraina beskyttes av USA og Canada

CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år

Forrige artikkelGive peace a chance!
Neste artikkel«El-bilsalget kollapser når subsidier og skattefordeler sløyfes»
Alexander Rubinstein
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.