Hanlons barberkniv

0

Av George Chabert, Trondheim.

George Chabert.

I 1632 anklaget noen nonner presten for å ha forhekset dem. Myndighetene tok seg av saken, pamfletter ble skrevet, og det utviklet seg snart en kontinental massesuggesjon. Folk kom fra alle steder for å se på de forheksede nonnene. Presten benektet, argumenterte, henviste til kontrollerbare fakta, men det hjalp ikke. Om han ba til Gud, var det djevelen han påkalte. For det var klart for alle: presten hadde en pakt med demonen Asmodai. Urbain Grandier ble brent på bålet i 1634.

Firehundre år senere gjentar historien seg. Henvisning til fakta, historikken av hendelsesforløp, undertegnede traktater, brudd på inngåtte avtaler, brudd på internasjonale lover, hykleri, benektelse av å inngå kompromisser og å gi sikkerhetsgarantier – ingenting hjalp.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC), en domstol stiftet for å dømme arabiske og afrikanske ledere (99% av saker), utstedte nylig en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. Tyske og britiske myndigheter applauderte. Den norske Rødt-lederen sendte inn til sin rosa statsminister et «skriftlig spørsmål», antagelig skrevet med «nykvessa fargestifter», hvor han «etterlyser» støtte til arrestordren. 

ICC har ingen legitimitet utenom landene som undertegnet avtalen. Hverken Russland eller Ukraina har undertegnet den og anerkjenner ikke domstolens autoritet overhodet. USA har til og med truet med militære aksjoner mot ICCs hovedkvarter i Nederland og å arrestere ICCs dommere hvis de våget å straffeforfølge amerikanske tropper for krigsforbrytelser. 

USAs president hyller likevel ICCs beslutning. At arrestordren er juridisk ubegrunnet og rettslig illegitim, er en ting. Men enda viktigere, den gjør enhver fredsprosess i Ukraina umulig. For hvordan undertegnes en fredsavtale med en anerkjent «kriminell»? Men ønske om å brenne russeren Vladimir Putin på bålet er så besnærende, at konsekvensene avfeies, med mindre formålet er nettopp å hindre fred. Putin kan føle seg trygg bare i Russland, sa den tyske justisministeren, og tilføyde «jeg forventer at ICC umiddelbart vil henvende seg til Interpol, så vel som til de deltakende statene, og kreve håndhevelse» av arrestordre. «Strategisk lurt», mente en norsk ekspert sitert i Klassekampen.

Det gjenstår ett spørsmål: Hvorfor så mye hat? Hvilken demon har forhekset våre politikere, journalister og andre eksperter? Malaysias lengst sittende statsminister mener at «den nåværende krigen mellom Ukraina og Russland er forårsaket av europeernes kjærlighet til krig, til hegemoni, til dominans.» Jo, det er mye i det, men som Hanlons barberkniv har lært oss, svaret er muligens enklere: «Tilskriv aldri ondskap det som dumhet kan forklare.»

Forrige artikkelHva skal jeg velge?
Neste artikkelHva skjer på østfronten?