Vil Tyrkia forlate NATO i år?

0

Tyrkia har kunngjort at de kan komme til å forlate NATO innen fem til seks måneder, med henvisning til de provoserende handlingene mot Ankara fra USA og dets europeiske allierte – hovedsakelig Sverige. Nestleder for det patriotiske partiet (Vatan Partisi) i Tyrkia, Ethem Sancak, kom med denne kunngjøringa da han snakket til journalistene i Ankara, og hevdet at Tyrkia vil forlate den vestlige militæralliansen på grunn av friksjonen med alliansen og dens ikke-kompatible holdning til Tyrkias krav og interesser. Han slo også ned på den nylige episoden av Koranen som brenner i Sverige. Ankara kansellerte brått den svenske forsvarsministeren Pål Jonsons kommende besøk til Tyrkia.

Sancak er mediemogul og var i sin tid eier av Star Media Group. Han har ord på seg for å stå president Erdogan nær. Derfor kan hans uttalelse være et signal fra presidenten.

Sanac sa videre:

«Utviklingen får oss til å ta slike skritt. NATO får oss til å gjøre det med sine provokasjoner. De har forsøkt å sette oss opp mot våre naboer. Tyrkia vil forlate NATO om fem til seks måneder.»

«80% av tyrkerne imot et USA-ledet NATO»

80 % av den tyrkiske befolkningen er imot at Tyrkia er med i militæralliansen ledet av USA, hevdet den tyrkiske ministeren. «USA er et land som fører den mest fiendtlige og destruktive politikken overfor Ankara» sa han.

«Det tyrkiske folket har i det siste vist sympati for Russland og Vladimir Putin» sa Ethem Sancak, og brukte en vennlig tone for sin allierte Russland. Denne uken lanserte Tyrkias patriotiske parti også en landsomfattende kampanje for at Tyrkia skal forlate den nordatlantiske alliansen. De oppfordret også regjeringen til å stenge alle militærbasene som er vert for amerikanske tropper på tyrkisk territorium.

Forlate NATO eller bli sparket ut?

Nettmagasinet 19fortyfive skriver:

Vil Tyrkia faktisk forlate NATO eller bli sparket ut først? – Denne uka utsatte Tyrkia det som skulle bli et kritisk møte med Sverige og Finland som var ment å løse problemer rundt de nordiske nasjonenes forsøk på å slutte seg til NATO.

Mandag advarte Tyrkias president Tayyip Erdogan også om at Sverige ikke burde forvente at Tyrkia støtter sitt medlemskapstilbud etter en protest i Stockholm der en kopi av Koranen ble brent.

Både Sverige og Finland – historisk nøytrale nasjoner – søkte medlemskap i den internasjonale alliansen etter Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina i februar i fjor, men NATO-medlemmet Tyrkia må fortsatt godkjenne deres bud.

«Sverige bør ikke forvente støtte fra oss til NATO,» sa Erdogan til journalister etter protesten, som hadde blitt godkjent av svenske tjenestemenn. Brenningen av den hellige islamske boken ble imidlertid ikke godkjent. Tidligere denne måneden hadde kurdiske demonstranter også billedlig hengt den tyrkiske lederen i i form av ei dokke.

«Det er klart at de som forårsaket en slik skam foran vårt lands ambassade ikke lenger kan forvente noen velvilje fra oss angående søknaden deres,» la Erdogan til.

Ingen nasjon har forlatt NATO, og ingen har heller blitt kastet ut. Tyrkia kan bli det første – det er nå et spørsmål om landet går ut av alliansen eller blir formelt sparket ut. Men det ser i økende grad ut til at Tyrkias dager som medlem er talte.

Forrige artikkelAbsurditetenes plusslogikk 2
Neste artikkelSenator Marco Rubio med alvorlig brev til Pfizer-sjef Albert Bourla