Liz Truss’ karriere som statsminister ble den korteste i britisk historie

0
Overlevde salathodet Liz Truss?

Som ventet rakk Boris Johnsons etterfølger som statsminister i Storbritannia, Liz Truss, knapt å gjøre seg kjent i Downing Street 10 før hun måtte ut igjen. Hennes 44 dager som statsminister gir henne rekorden som den kortest sittende statsministeren i britisk historie, skriver Financial Times.

Truss fikk beskjed av ledende personer i Tory-partiet om å ta handveska og forlate Nummer 10.

Den økonomiske strategien til Truss kollapset i det den ble lagt fram, og hennes finansminister Kwasi Kwarteng ble tvunget til å gå av. Det samme ble innenriksminister Suella Braverman. Allerede da var det klart at den neste ville bli statsministeren.

Avisa The Star startet en humorkampanje om hvem som ville holde ut lengst, Liz Truss eller et salathode.

Toryene skal så velge sin tredje statsminister på kort tid, og det er flere som er kandidater til å bli den neste taperen. Tidligere finansminister Rishi Sunak skal være favoritten.

Men det spiller egentlig ingen rolle. Dette handler ikke om personer, sjøl om akkurat disse personene er svært udugelige. Det er Storbritannia som driver omkring i Nordsjøen uten ror og styring. Om personen ved det roret som ikke finnes heter Johnson, Truss eller Sunak spiller ingen som helst rolle.

Det spiller heller ingen rolle at Labour har tjent på denne krisa og leder på Toryene med 30 prosentpoeng. De har ingen politikk de heller.

I mellomtida meldes det at Trussel Trust, landets fremste veldedige matbank planlegger for en fattigdomsvinter uten sidestykke og at BBC lager kjøreplaner beregnet på blackout.

Mens britisk politikk nå likner en samleserie av Monty Pythin’s Flying Circus, Mr. Bean og Yes, Minister, er landets økonomi på vei rett ned – og energiprisene på vei rett opp. Prishoppet på gas og strøm er det største som er registrert.

Dette er naturligvis en direkte følge av sanksjonene mot Russland, som Storbritannia har gitt sin helhjertede støtte til. Storbritannia har også brukt enorme summer på krigen mot Russland, noe landet heller ikke har råd til. Landet har brukt opp mot 4 milliarder pund på krigen og har lagt opp til å øke militærbudjsettet til 2,5% av BNP. Inflasjonen har passert 10 prosent, men som Thomas Fazi skrev på Twitter: «Det er ikke inflasjon, det er klassekrig!»

Thomas Fazi: Liz Truss og hennes zombiepolitikk

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTornadobataljonens torturister slapp ut av fengsel for å delta i krigen
Neste artikkelKina: Xi gjør seg klar for den endelige nedtellinga