Lukasjenkos spådom går i oppfyllelse – regimeskifte kommer til Usbekistan

0
Entrance portal to Gur-e-Amir - a mausoleum of the Asian conqueror Timur (also known as Tamerlane) in Samarkand, Uzbekistan

Forsøkene på regimeskifte i Usbekistan ble varslet for lenge siden av Hviterusslands president Alexander Lukasjenko. Denne artikkelen av Gavin O’Reilly ble opprinnelig publisert av Al Jazeera. Vi gjengir den her etter det kjente amerikanske venstreorienterte tidsskriftet MROnline – nettugaven til Monthly Review.

Red.


Av Gavin O’Reilly.

4. juli 2022 ble det erklært en måned lang unntakstilstand i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan, som svar på voldelige protester som svar på regjeringens planer om å oppheve autonomien til den nordøstlige republikken Karakalpakstan, en avgjørelse fra den usbekiske presidenten Shavkat Mirziyoyev seinere valgte å droppe etter et besøk i regionen.

Til tross for de nåværende forstyrrelsene som startet for flere dager siden, bærer deres plutselige eskalering til ekstrem vold , samt den koordinerte dekninga av situasjonen av corporate media, inkludert den amerikanske regjeringsfinansierte Radio Free Europe, allerede alle kjennetegnene til et CIA-regime-endrings-operasjon.

En slik situasjon ble faktisk spådd av den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko i januar i år, da et lignende forsøk på å endre regimet fant sted i Usbekistans større nordlige nabo Kasakhstan.

Les: Kasakhstan blir til kirkegård for amerikansk diplomati

Dette forsøket, utført i tråd med et dokument fra mai 2020 som ble publisert av den neokonservative tenketanken RAND Corporation, forsøkte å destabilisere den sentralasiatiske republikken for at ettervirkningene skulle smitte over på nabolandet Russland, med den 7000 km lange felles grensa mellom de to nasjonene er de nest lengste i verden etter Canada og USA.

Etter utplasseringen av tropper fra den Moskva-ledede kollektive sikkerhetstraktatorganisasjonen (CSTO) til Kasakhstan, på forespørsel fra Nur-Sultan, ble imidlertid det vestlig støttede fargerevolusjonsforsøket stoppet i løpet av to uker, og militæralliansen trakk seg ut av sentralasiatiske land like etter.

Hviterussland hadde sjøl opplevd et fargerevolusjonsforsøk i august 2020 , etter Lukasjenkos presidentvalgseier over opposisjonskandidaten Sviatlana Tsikhanouskaya, ble det lansert en fargerevolusjon i Euromaidan-stil mot Minsk, der den tidligere sovjetrepublikken var et langvarig mål for lobbyen for regimeskifte på grunn av at det er Moskvas eneste europeiske allierte, har sterkt nasjonaliserte statlige industrier , og innføringen av en pro-vestlig regjering ville ha ført til at hele Russlands vestlige grense ville ha bestått utelukkende av NATO-medlemmer og allierte.

Faktisk var omringinga av Russland en motiverende faktor i den nevnte Euromaidan-fargrevolusjonen som ble lansert som svar på den daværende ukrainske presidenten Viktor Janukovitsjs beslutning i november 2013 om å suspendere en EU-handelsavtale for å forfølge tettere bånd med Moskva.

Voldelige protester rystet den østeuropeiske nasjonen med Maidan-plassen i Kiev som sentrum, der den nykonservative amerikanske senatoren John McCain holdt sin beryktede tale til demonstrantene .

Denne volden skulle til slutt kulminere i at den overveiende etniske russiske Donbass-regionen øst i landet brøt ut for å danne de uavhengige republikkene Donetsk og Luhansk i april 2014. Katalysatoren var de anti-russiske høyreekstreme sympatisørene som deltok i Maidan-bevegelsen, og som også skulle komme til å spille en nøkkelrolle i den vestlig-støttede koalisjonsregjeringa til Petro Poroshenko etter kuppet.

En åtte år lang krig mot de to republikkene fulgte etterpå, og involverte bruk av nynazistiske paramilitære som Høyre Sektor og Azov-bataljonen, og førte til anslagsvis 14 000 dødsfall.

Til tross for forsøk fra Kreml på å løse situasjonen diplomatisk gjennom Minsk-avtalene, som ville ha ført til at begge republikkene ville ha fått en viss grad av autonomi mens de fortsatt var under styre av Kiev, endte det opp med en rekke av begivenheter som kulminerte med Moskvas invasjon I Ukraina 24. februar 2022.

Nesten fem måneder med global fordømmelse og sanksjoner mot Russland har fulgt etter dette, men det har gjort lite for å hindre Moskvas mål om å fjerne de nynazistiske elementene som er involvert i den etniske rensingskampanjen i Donbass, og ødelegge enhver ukrainsk militær infrastruktur som til slutt ville ha vært brukt av NATO dersom Ukraina hadde blitt medlem, og alliansen hadde ikke klart å overholde en avtale etter den kalde krigen om ikke å utvide østover.

Faktisk, mindre enn 24 timer etter Usbekistans kunngjøring om unntakstilstand, kunngjorde den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu  at Luhansk Folkerepublikken hadde kommet fullstendig under russisk kontroll, en høyst tilfeldig timing som tyder på at den nåværende striden i Usbekistan har blitt orkestrert som et middel for til slutt føre til ytterligere destabilisering langs Russlands sørlige grense, akkurat som Lukasjenko spådde.


Monthly Review deler ikke nødvendigvis alle synspunktene som formidles i artikler publisert på nytt på MR Online. Målet deres er å dele en rekke venstreperspektiver som de tror leserne deres vil finne interessante eller nyttige. 

—Det samme gjelder steigan.no, Red.

Gavin O’Reilly irsk republikansk aktivist.

Forrige artikkelNår det offentlige og forvaltningen blir “menings- og tankepoliti”
Neste artikkelIkke en gang mainstream media klarer å beskytte Hunter Biden for alltid
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.